Ülke genelindeki ekonomik ve sosyal problemler konusunda elle tutulur vaatleri olmasa da birçok anket, genel seçimler konusunda ana muhalefet partisi lideri Salvini’yi önde gösteriyor

2020 İtalya Bölgesel Seçimlerine giderken -2-

BARIŞ YÜKSEL - BOLOGNA

Emilia Romagna bölgesel seçimleri için son düzlüğe girildi. Her ne kadar bölgesel seçimler, İtalya’da kendi iç dinamiklerini içerse de bu seçimlerde oyların kime kullanılacağı da, ortaya çıkacak olan sonuçlar da bölgesel olmaktan fazlasını içeriyor.

1970’de kurulmasından bu yana Emilia-Romagna bölgesel hükümetleri sol hükümetleriydi. Ayrıca belediyelerde de 1990’ların ortasına kadar sol harici neredeyse hiçbir parti yönetime gelmemişti. Bu seçimde ilk defa, bölgesel hükümetin sol harici bir yönetime geçmesi ihtimali konuşuluyor. Her ne kadar anketler Demokratik Parti adayını işaret etse de aradaki fark çok fazla değil. Ayrıca tablodan görülebileceği üzere, bölgede toplamda sağın oyları son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde baskın hale geldi.

Demokratik Parti (Partito Democratico, PD) ve Lig (Lega) arasında geçeceği beklenen seçimlerdeki bir başka öngörülemeyen nokta ise 5 Yıldız Hareketi’nin (M5S) adayının ne kadar oy alacağı. Her ne kadar Demokratik Parti ve 5 Yıldız Hareketi koalisyon ortağı olsalar da Umbria seçimlerinde birlikte hareket etmek zorunda kalan iki partinin, tabanlarını birleştirmekte zorlandığını gördük. Sonuç olarak, Umbria bölgesi 50 yıllık tarihinde ilk kez 'merkez sol'dan Salvini’nin partisi Lig’e geçmişti.

Parlamentoda en fazla temsiliyete sahip bu partilerin adayları:

>> Stefano Bonaccini (PD): Birden fazla sol grup tarafından desteklenen Bonaccini, şu an bölgeyi yönetmekte olan merkez- sol adayı.

>> Lucia Borgonzoni (Lega): Kültür Bakanlığı'nda sekreterlik pozisyonunda da bulunan senatör, içinde Berlusconi’nin partisinin de bulunduğu sağın ortak adayı.

>> Simone Benini (M5S): Varolan hükümetin büyük ortağının adayı. Hareketin Rousseau adlı platformu üzerinden seçildi.

Parlamentoda da çok büyük bir çoğunluğu temsil eden ve seçimlerde en fazla oyu alması beklenen bu adayların yanı sıra aşı karşıtı hareketin temsilcisi ve günümüzde her ne kadar solun daha radikal kanadında görülse de bölgenin geçmişi için hiç de yabancı olmayan sol partilerin adayları da bölge seçimleri için yarışacak.

PartilerBölgesel Seçimler 2014Genel Seçimler 2018Avrupa Parlamentosu Mayıs 2019
Demokrat Parti (DP)%48,2%31,4%33,56
Lig (Lega)%14,4%14,78%33,83
5 Yıldız Hareketi (M5S)%14,4%25,5%12,82
Haydi İtalya (Forza Italia)%7,8%9,75%5,52
İtalya'nın Kardeşleri (Fratelli d'Italia)%1,7%3,47%4,31

PARTİ VAATLERİ

Demokratik Parti’nin adayı olan Bonacci merkez sol hükümetin bir önceki seçimlerde vaatlerine ulaştığını vurguluyor. Burada varolan hükümet 22 milyar avroluk kalkınma, ekonomik ve sosyal uyum paketinden gururla bahsediyor. Program sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı amaçlarken, bölgenin rekabetçi yanını da ayakta tutmayı istiyor. Bölgenin, ülkenin geri kalanından çok daha sağlıklı bir şekilde büyüdüğü, bölgede işsizliğin ve yoksulluk oranlarının, varolan hükümet politikaları sayesinde düştüğünden bahsediliyor. Ulaşılan hedeflerden yola çıkıp, “bir adım ileri” diyerek, bölge için ücretsiz hemşirelik okulları yapılıp bütün çocuklar için erişilebilir olması, hastaneler ve acil servislerdeki poliklinik, acillerdeki sıraların bitirilmesi ve ne işte ne okulda olmayan gençlerin topluma kazandırılmasına yönelik varolan sosyal politikaların ilerletilmesi konularında vaatlerde bulunuyor.

Sağın ortak adayı Lucia Borgonzoni, sağın yönettiği Veneto ve Lombardiya bölgelerinde de uyguladıkları hastanelerin geceleri ve tatil günleri de çalışmasını, bölgesel vergi oranını sabit bir orana düşürmeyi, Avrupa Birliği fonları ile tarım sektörüne destek olmayı, şehirlerde güvenliği arttırmayı ve solun yönetimi altında oluşmuş bölgesel bürokrasileri kaldırmayı vaat ediyor. Salvini öncülüğünde sağ koalisyonu, hükümet ortağı iken benzer 'güvenlik' vaatleri ile mültecilere yönelik bir çok tartışmalı karara imza atmışlardı.

5 Yıldız Hareketi altyapı, çevre ve sosyal konularda vaatlerde bulundu. Bunlar arasında şehir planlama kararnamelerinin değiştirilmesi, bölgede varolan otoyolun yönetim biçiminin değiştirilmesi, atıkların azaltılması, bölgedeki her bir yurttaş için toplamda 5 milyona yaklaşan ağaç dikilmesi, toplum sağlığı, iş ve tarım politikalarının geliştirilmesi var. 5 Yıldız Hareketi'nin bölgedeki seçimlerde kararsız kaldığı söylenebilir. Lig adayına karşın, Demokratik Parti adayını desteklemeyi bir süre gözden geçirmekle birlikte Umbria seçimlerinde iki parti tabanının uyuşmaması ve Rousseau platformu aracılığıyla tabandan gelen istek sonrası kendi adaylarını çıkarma kararı aldılar.

2020-italya-bolgesel-secimlerine-giderken-2-678918-1.

SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?

Gectiğimiz kasım ayında sağın ortak adayı olan Lucia Borgonzoni, Bologna’da bulunan bir spor salonunda, Salvini’nin de katılımıyla, bölge seçimleri için kampanyasını başlatmak istedi. Mekanın kapasitesi olan 5 bin 600 rakamına atfen, bir grup arkadaş 'en az 6000 sardalya Salvini’ye karşı' diyerek Bologna meydanında karşı bir Facebook etkinliği düzenledi. Burada sardalya çıkışı, konserve misali kalabalık olmaya atfen söylenmişti. Etkinliğe katılanlar, kitleler kibirden fazladır mesajını vermek istediğinden bahsetmiş; herhangi bir politik parti sembolü ve herhangi bir hakaret içermeksizin barışçıl bir eylem gerçekleştirmişlerdi.

Sardalya eylemleri daha sonra Modena, Milano, Floransa, Torino, Parma, Roma ve daha birçok şehirde 100'den fazla meydana yayılmıştı. Genel olarak popülizm, ırkçılık ve faşizm karşıtlığında buluşulan eylemlerde, zaman zaman farklı aktörler, hareketin sola yaslanan değerleri barındırdığını ifade etti. Roma’daki buluşmada politik şeffaflık, nefret söylemine karşı olmak ve yeni bir göç politikası hareketin değerleri olarak bahsedildi.

Demokratik Parti “Sardalyalar Salvini’ye karşı” etkinliğinden bir gün sonra, 3 gün süren “tamamen başka bir hikâye” başlıklı bir seçim kampanyası başlattı. Ayrıca aralık ayında merkez solun adayı olan Bonaccini yaklaşık on bin kişinin katıldığı bir etkinlik düzenledi.

5 Yıldız Hareketi, Umbria bölgesi seçimlerindeki başarısız sonuçlardan sonra üyelerinde kendi platformları üzerinden bu seçimlere katılıp katılmamaları konusunu sordu. Sonuç ezici bir üstünlükle 'kendi listelerimizle katılalım' olunca, daha önce gündemlerinde olan Demokratik Parti'yi destekleme seçeneğini ortadan kaldırıp kendi listeleriyle oldukça geç bir şekilde bölgesel seçimler için yarışa girdi.

SEÇİMİN MUHTEMEL ETKİLERİ

Salvini öncülüğündeki sağ muhalefet, sol yönetimlerin ve hareketlerin kalesi olan Emilia-Romagna bölgesinde yönetimi alarak Umbria bölgesinden sonra bir başka ilki gerçekleştirmek istiyor. Bu hem oldukça önemli bir bölgenin onlara geçmesi hem de çok büyük bir psikolojik üstünlük demek olacak.

Demokratik Parti ve onun adayını destekleyen merkez sol bloğu ise, bölgede seçimleri bir kez daha kazanıp, geleceğe yönelik olumlu gördükleri politikalarına devam etmek istiyorlar. Bu ayrıca, onlar için popülist ve mülteci düşmanı politikalar konusunda daha güçlü bir alternatif olarak varolmaya devam edebilmek anlamına gelecek.

5 Yıldız Hareketi ise bölgesel seçimlerinden daha çok tabanını korumaya yönelik hamleler yapma arzusu içerisinde. Ayrıca partinin başkanı Luigi Di Maio’nun pozisyonu Avrupa Parlamentosu seçimleri ve sonrasında gelen Umbria seçimlerindeki kayıplar nedeniyle sallantıdaydı. Bu pazar gerçekleşecek olan seçimler sonrası gelecek olan olası bir kötü sonuçta, liderlik pozisyonundan istifa etmesi gerekebileceği konuşuluyordu lakin parti lideri Di Maio çarşamba akşam saatlerinde istifasını kamuoyuna açıkladı. Parti dışarıdan zarar görmekten çok içerideki arkadan hançerleyenler yüzünden zarar gördü şeklinde sert bir açıklama varolan güç savaşının aleni ilanı oldu. Bu da beraberinde koalisyon hükümetine ne olacağı sorusunu beraberinde getiriyor.

Ülke genelindeki ekonomik ve sosyal problemler konusunda elle tutulur vaatleri olmasa da birçok anket, genel seçimler konusunda ana muhalefet partisi lideri Salvini’yi önde gösteriyor. Her ne kadar, Demokratik Parti ve 5 Yıldız Hareketi’nin bütün ideolojik farklılıklara rağmen, varolan hükümet ortaklığını devam ettirmeye çalışacağı konuşulsa da bu ortaklığın devamı için, Emilia- Romagna bölgesel seçimleri bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Sardalyalar, 19 Ocak pazar günü Bologna’da otuz binden fazla kişinin katılımıyla seçim öncesi son buluşmalarını gerçekleştirdi. Seçim 26 Ocak Pazar günü gerçekleşecek. Sonuçları bekleyip göreceğiz.