Dünya 2020’yi coşkuyla karşıladı. Yeni yıl sabahın ilk saatlerine kadar sokaklarda kutlandı. Öte yandan İstanbul, yıllar sonra görkemli bir yılbaşına ev sahipliği yaptı

2020’ye coşkulu merhaba

Haber Merkezi

2019’a veda 2020’ye giriş tüm dünyada coşkuyla kutlandı. Yeni yılı evde geçirmek istemeyenler şehir meydanlarına akın etti. İstanbul ise yıllar sonra görkemli bir yılbaşına ev sahipliği yaptı. 2010’dan beri başta Taksim Meydanı olmak üzere birçok yerde yılbaşı kutlamaları organize edilmezken, bu sene İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından coşkulu bir kutlama gerçekleştirildi.

İstanbullular ve turistler, yeni yılı havai fişek ve ışık gösterileriyle karşıladı. Yeni yıl dolayısıyla İBB, tarafından Ortaköy Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinliğe katılmak isteyen yurttaşlar, akşam saatlerinden itibaren alana geldi. Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nde bir araya gelen çok sayıda kişi, yeni yıla saniyeler kala hep bir ağızdan geri sayım yaptı.

Galata’da ise gerici bir grup yılbaşı kutlamalarına karşı bildiri dağıttı. Grubun İstiklal Caddesi’ne girişine izin verilmezken, yurttaşlar bildiri dağıtanlara tepki gösterdi.

>>İzmirlilerin yeni yılı kutlama adresi, Cumhuriyet Meydanı oldu. Binlerce vatandaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği, ünlü Dj Ozan Doğulu konserine akın etti. Yeni yıla girilmesiyle, Cumhuriyet Meydanı’nda havai fişek şovuna başlandı. 7 dakika süren görsel şov, izleyenleri büyüledi. Şehrin birçok noktasından görülebilen havai fişek gösterisini telefonlarıyla çektikleri videolar ve fotoğraflarla ölümsüzleştirdi.

2020-ye-coskulu-merhaba-669430-1.

>>Mersin’de kentin birçok noktasında düzenlenen parti, gala ve eğlencelere akın eden vatandaşlar, yeni yılı eğlenerek karşıladı. Havanın soğuk olmasına rağmen kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu. Kutlamaların adresi bu yıl Özgecan Aslan Meydanı oldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen kutlama etkinliğine binlerce kişi katıldı. Konser ve gösterilerle başlayan etkinlikte gecenin ilerleyen saatlerine doğru eğlence de arttı. Kutlamaların yapıldığı alana gelen davul zurna ekibi ile ortaya renkli görüntüler çıktı. Gençler davul zurna ile halay çekerek gecenin keyfini çıkarttı. Kutlamalara katılan vatandaşları unutmayan Büyükşehir Belediyesi sıcak çorba, çay çiğ köfte, çerez ve su ikram etti.

Soğuk havaya aldırmadılar

>>Türkiye’nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ’da yeni yıla coşku ile girildi. Bursa ve çevre illerden gelen yurttaşlar, hava sıcaklığının eksi 9 dereceye düştüğü kış merkezinde ateş yakarak ısınırken, çocuklar da kar topu oynayarak karın keyfini çıkardı. Kar kalınlığının 36 santimetre olarak ölçüldüğü Uludağ’da geçmiş yıllara oranla yoğunluğun az olması ise dikkat çekti. Saatlerin 00.00’ı göstermesiyle birlikte bölgede havai fişek gösterileri yapılırken, vatandaşlar müzik eşliğinde doyasıya eğlendi.

>>Ankara’da kutlamaların adresi Kızılay oldu. Soğuk havaya aldırmayan Ankaralılar yeni yıla sağlık ve mutluluk dileyerek girdi.

>>Eskişehir’de ışıl ışıl süslenen ve trafiğe kapalı olan İsmet İnönü Caddesi’nde toplanan yaklaşık 10 bin kişi yeni yıla soğuk havaya rağmen davul zurna eşliğinde oynayarak girdi.

Dünyadan kutlamalar

>>ABD’nin New York eyaletindeki yeni yıl kutlamaları kapsamında Times Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi, 2020’yi havai fişek gösterileri eşliğinde karşıladı.

>>Fransa’nın başkenti Paris, 2020’ye Champs-Elysees Caddesi’nde düzenlenen havai fişek ve ışık gösterileriyle girdi. Paris’in önemli simgelerinden Champs-Elysees Caddesi’nde düzenlenen yeni yıl kutlamalarına yaklaşık 300 bin kişi katıldı. Caddede bulunan Zafer Takı Anıtı’nda yapılan havai fişek ve ışık gösterilerinde çeşitli temalar kullanıldı. Caddede yığılmayı engellemek için büyük ekranlar kuruldu.

>>İngiltere’nin başkenti Londra’da yeni yıl dolayısıyla, ‘London Eye’ (Londra’nın Gözü) çevresinde havai fişek gösterileri düzenlendi.

2020-ye-coskulu-merhaba-669431-1.

>>Almanya’da başkent Berlin’de tarihi Brandenburg Kapısı ile Zafer Anıtı (Siegessaeule) arasında bulunan 17 Haziran Caddesi üzerinde yeni yıl kutlaması düzenlendi. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğundaki alanda aralarında turistlerin de bulunduğu binlerce kişi yeni yılı eğlenerek karşıladı. Polis, kutlama alanı dolduktan sonra girişleri kapattı. Brandenburg Kapısı’nın önüne kurulan platformda çok sayıda sanatçı sahne alırken, gece yarısından itibaren başlayan ve yaklaşık 8 dakika süren havai fişek gösterisi yapıldı.

>>Singapur’da yeni yılın ilk saniyeleri, Marina Körfezi’ndeki Helix Köprüsü yakınlarında havai fişek gösterileri ile kutlandı. Kutlamalara çok sayıda kişi katıldı.