Ekonomik kriz, geçim derdi Ege halkının en büyük sorunu… Bu soruna bir de kadın cinayetleri, şiddet haberleri eklenince halk yeni yıla karamsar girdi. Uşak'ta ve İzmir'de halkın nabzını tuttuk

2020'ye Ege halkı geçim kaygısıyla girdi

ARDA ÖZARDA

2019 yılının bitmesinin ardından vatandaşlara 2019 yılının nasıl geçtiğini ve 2020 yılından ne beklediklerini sorduk. Öğrencisi, işçisi, esnafı, ev hanımı 2019 yılının her açıdan zor geçtiğini, 2020 yılından da çok umutlu olmadıklarını BirGün’e anlattılar. Özellikle yaşanan ekonomik kriz, kadın cinayetleri, taciz, tecavüz, yolsuzluk davaları gibi olaylar halkı umutsuzluğa itmiş durumda. İnsanlar yeni yılda da herhangi bir düzelme değil daha da kötüleşme beklediklerini belirtti.

“ZENGİN DAHA ZENGİN FAKİR DAHA FAKİR”

Uşak’ta kolonya dükkânı olan Mehmet İbrahim Ezel ise, “Benim açımdan 2019 iyi geçmedi. Satışlarımız yüzde 70 düştü. Kredi kartlarımızı zor ödüyoruz. Bu şekilde giderse ileriki sene de kötü gidecek gibi. Umarım düzelir” dedi.
2020-ye-ege-halki-gecim-kaygisiyla-girdi-672242-1.
Uzun yıllardır Uşak’ta terzilik yapan Ramazan Altınkaya da, “2019 çok durgun bir sene oldu. Ama zaten son 10 yıldır terzilik durgun vaziyette. Kumaş fiyatları yükseldiği için dikim yapmıyoruz. Kıyafet tamiratlarına yöneldik. Her şeye zam geliyor. Zengin daha zengin fakir daha fakir konuma geldi” diye konuştu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden ikram hizmetleri mezunu olan Berkay Kayalı ise 7 aydır işsiz. Kayalı, “2019 yılı benim için zor geçti Zorlu öğrencilik sürecimden sonra iş aramaya başladım. Uzun süre işsiz kaldım. Başvurduğum her yer deneme adı altında çalıştırıp işten çıkarıyor. Zaten her şeye zam geliyor, nasıl geçineceğimizi bilmiyoruz. Ülke de 2 milyona yakın genç işsiz var. Buna yeni yılda çözüm bulunmasını umut ediyorum” dedi.

“YENİ YILDA HAYATA TUTUNMAK, ÖZGÜR OLMAK VE YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Bartu Aysu da, ailesinden ayrı yaşadığını ve öğrencilik hayatının 2019 yılında ekonomik olarak çok zor geçtiğini söyledi. Aysu, “Yaşadığım yer İstanbul haliyle İzmir’de öğrenci evinde yaşıyorum. Öncelikle ben yanlış bir zamanda öğrenci olduğumu düşünüyorum. Bundan 10-15 sene önce nispeten daha iyi şartlar altında hayatını idame ettirmeye çalışan bir öğrenci olabilirdim. Orta gelirli bir aileye sahibim, bundan dolayı ay sonunda harcamam belli oluyor ancak genel harcama toplamına bakınca birincil ihtiyaçlar hariç yaptığım sosyal etkinlik veya kendime özel olarak harcadığım bir meblağ bulunmuyor, bundan mütevellit hayat kalitem ve eğitimim zayıflıyor. Bu şartlarda farklı şehirde okumak cidden zor. Genel olarak anlattığım bu sorunlar 2019 yılını kötü geçirmemize sebep oldu. Ayrıca bu ekonomik sıkıntılar hariç kadın cinayetleri de ortada bunların bir an önce düzeltilmesi gerekir. Her ne kadar umudum olmasa da umarım 2020 yılı huzurlu, özgür ve barış dolu geçer” dedi.

2020-ye-ege-halki-gecim-kaygisiyla-girdi-672249-1.
Yine Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Seda Ay ise ekonomik olumsuzluklardan ziyade kadına yönelik şiddetin 2019 yılında çok arttığını belirterek şunları söyledi:


“2019 yılı ekonomik ve sosyal açıdan yıkıcı bir sene oldu. Kur farkında yaşanan dalgalanmalar ekonomik olarak tüm halkı yoksulluk seviyesine indirdi. 2019 yılı biz de unutamayacağımız yaralar açtı. Bir kadının mutluluk çığlından çok yardım feryadını dinler olduk. Her kadın cinayetinde biz annemizi kardeşimizi teyzemizi kaybettik aslında. Önceden namusun arkasına sığınılırken şimdi canavar katiller öylesine öldürür oldu bizi. 2020 yılında hayata tutunmak, özgür olmak ve yaşamak istiyoruz”

***

BİR EMEKLİ MAAŞI TEMEL İHTİYAÇLARA BİLE YETMEDİ

İzmirli, 53 yaşında ev hanımı olan Ayşe Ceylan, yıllardır borca girmezken bu yıl hayatında ilk defa kredi kartı çıkarttığını söyledi. Evli iki çocuk annesi Ayşe Ceylan, “2019 yılı bizim için hiç de iyi geçmedi. Eşim 3 ay çalışmadı benim bir emekli maaşım vardı. 53 yaşıma geldim kimseye minnet etmeden yaşadım, borçsuz harçsız hiç kredi kartı kullanmamıştım ama bu sene öyle masraflar arttı ki pazar olsun, ev olsun, kıyafet olsun hiçbir şeye elimizi atamaz olduk. E ne yapalım, emekli halimle gittim kredi kartı çıkardım. Bu yaşımdan sonra borç yaptım sonumuz ne olur bilmiyorum ama ekonomik açıdan büyük sıkıntımız var. Ülkece bir eve bir emekli maaşı değil 3 emekli maaşı girse artık geçinmek pek de kolay olmuyor. Mutfak masrafı uçuk bir vaziyette. İki çocuğum var biri askerde biri de üniversite okuyor. Ben onlara elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum. Umarım 2020 yılında insanların empati yapabildiği tokun açın halinden anladığı bir yıl olur” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.