Sayıştay denetçileri, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılında yap-işet-devret projeleri kapsamında altı otoyol projesi için 1 milyar 741 milyon dolar ve 35 milyon 788 bin avroluk garanti ödemesi yaptığını tespit etti. Sayıştay, otoyolları işleten yandaş şirketlere 179 milyar 635 milyon TL daha garanti ödemesi yapılacağını da belirledi.

2020 yılında 1.7 milyar dolar ve 35 milyon avro garanti ödemesi yapılmış

İSMAİL ARI

Sayıştay’ın Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2020 Yılı Denetim Raporu’nda, garanti ödemelerinden yapılan devasa ihalelere kadar birçok çarpıcı tespite yer verildi.

Sayıştay denetçileri, Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesinden sadece 2020 yılında yap-işlet-devret projeleri kapsamında altı otoyol projesi için 1 milyar 741 milyon dolar ve 35 milyon 788 bin avroluk garanti ödemesi yapıldığını tespit etti. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün altı otoyolu işleten yandaş şirketlere 179 milyar 635 milyon TL daha garanti ödemesi yapacağı da belirtildi.

HAFRİYATLARIN NEREYE DÖKÜLDÜĞÜ BELLİ DEĞİL

2020-yilinda-1-7-milyar-dolar-ve-35-milyon-avro-garanti-odemesi-yapilmis-926426-1.

Sayıştay denetçileri, açık ihale ile yapılması için yeterli süre bulunan işlerin, Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi uyarınca pazarlık usulü ile ihale edildiğini de belirledi. Sayıştay raporunda, ihalelerde hafriyat döküm alanları belirlenmediği ve takibinin de yapılmadığını vurgulanarak, “Genel Müdürlük bünyesinde yapılan ihalelerde iş kapsamında ortaya çıkan hafriyat malzemelerinin nakledilmesinde depo yerlerinin idareye sunulmadığı ve takibinin yapılmadığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Raporda, “Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlükleri bünyesinde çalışan personelin maaşlarından Toplu İş Sözleşmesi kapsamında kesinti yapılarak spor kulübü derneklerine aktarıldığı tespit edilmiştir” de denildi.