Trade-Schools araştırmasına göre 2020’de öne çıkan meslekler aslında artık bu dünyanın nasıl bir eksende döneceğini bize gösteriyor. İş dünyası değişiyor, evriliyor ve uyum sağlayamayanları epey karanlık günler bekliyor

2020 yılının öne çıkan meslekleri

Türkiye’nin en önemli çözülmeyi bekleyen sorunlarının başında ‘genç işsizlik’ geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan ağustos döneminde Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakiler arasında işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 980 bin kişi artarak 4 milyon 650 bin oldu. İşsizlik oranı 2,9 puanlık artışla yüzde 14 seviyesinde gerçekleşti.

Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı ise ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 6,6 puanlık artışla yüzde 27,4 oldu ve rekor seviyeye ulaştı.

İşte tam bu noktada üniversite tercihi yaparken, üniversite sonrası sertifika programları gibi kendinizi daha donanımlı hale sokmanız çok önemli. Trade-Schools araştırmasına göre 2020’de öne çıkan meslekler aslında artık bu dünyanın nasıl bir eksende döneceğini bize gösteriyor. İş dünyası değişiyor, evriliyor ve uyum sağlayamayanları epey karanlık günler bekliyor. Yeni nesli özellikle bu yöne çevirmek genç işsizler ordumuzun küçülmesinde en büyük etken olacak.

Tekno Safari editörlerimizin derlediği 2020’de öne çıkacak meslekler ve ne yaptıklarını dikkatle incelemenizi tavsiye ederim.

***

Robotik servis teknisyeni

Robotların önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşacağını ve artık günlük hayatın bir parçası haline geleceğini söylemek kehanet değil. Dolayısıyla artık evde ve iş yerlerinde, kamuya açık alanlarda yoğun bir şekilde kullanılacak olan robotların bakımları, tamiratları ve diğer tüm teknik ihtiyaçlarını karşılayacak iş kolları önem kazanacak.

2020-yilinin-one-cikan-meslekleri-670932-1.

Artırılmış gerçeklik geliştirici

Geleceğin en aranan mühendisleri simülasyon mühendisileri (simulation engineer) olacak. Uzmanlar bu iş kolunun diğer tüm alanlarda ve mühendisliklerde aktif olarak yer almasını bekliyor. Oyunlar, filmler kullanıldığını gördüğümüz 3D teknolojisinden, iş dünyasının devasa grafiklerine, her türlü simülasyon düzeneklerine kadar her konuda kullanılacak arttırılmış gerçeklik gelecek dönemin vazgeçilmez mesleklerinden biri haline gelecek.

2020-yilinin-one-cikan-meslekleri-670933-1.

Blockchain geliştirici

Kripto para birimleri dünyasının ötesinde, blok zincir birçok endüstride oldukça önemli bir kariyer vaat ediyor. Bununla ilgili birçok örneği bulabilirsiniz. Müzik endüstrisinden, üretim ve dağıtıma, oyun endüstrisinden askeri ve sağlık alanında bu çözüm kullanılıyor. Blockchain diğer alanlara ve sanayilere yavaş yavaş sıçrıyor. Wall Street çok sayıda yeni iş yaratan blok zincirine yatırım yapıyor.

2020-yilinin-one-cikan-meslekleri-670934-1.

Güneş enerjisi teknisyeni

Azalan doğal kaynaklar ve aynı zamanda temiz enerji ihtiyacı alternatif kaynaklara yönelimi hızlandırdı. Bu alanda çalışmaların artması ve buna bağlı olarak uz man teknisyen ihtiyacı oluşacak.

2020-yilinin-one-cikan-meslekleri-670935-1.

Kişisel gizlilik danışmanı

Her gün internete kendimiz hakkında daha fazla bilgi yüklüyoruz. Kişisel gizlilik danışmanları bizim bilgilerimizi koruyorlar hem de olası yasal durumlarda danışmanımız olacak donanımlı, uzman kişiler. Gelecekte artacak internet kullanımında çok daha önemli bir hale gelecek olan mesleklerden biri.

2020-yilinin-one-cikan-meslekleri-670936-1.

Dijital içerik uzmanı

Medyanın video ve yazı olarak internete taşındığı günlerde dijital platformlara içerik üretecek kişilerin sayısı önem kazanıyor. Eğlence ve haber üretebilecek dijital içerik uzmanları geleceğin önemli mesleklerinden.

2020-yilinin-one-cikan-meslekleri-670937-1.

Veri analisti

Şirketler bir sonraki adımlarını elde ettikleri verilere göre atarlar. Veri analistleri elde ettikleri verileri anlaşılır bir hale getirir ve ihtiyaçları belirler.

Yazılım geliştirici

Yazılım geliştiriciler, mühendislik prensipleri çerçevesinde yazılım sistemlerinin tasarımının yapılmasını, devamlılığını ve gerektiğinde güncellemesini yapan kişidir. Geleceğin değerli mesleklerinden birisi olduğu kesin.

2020-yilinin-one-cikan-meslekleri-670938-1.

Bilgi güvenliği uzmanı/analisti

Bulunduğumuz çağa birçok farklı isim veriliyor. Bunlardan biri de ‘Bilgi Çağı’. Bu dönemde verinin güvenliği ve korunması oldukça önemli. Bilgi güvenliği uzmanı, erişim ayrıcalıkları, kontrol yapı ve kaynaklarını tanımlayarak firma sistemini korur. Anormallikleri tespit ederek problemleri tanımlar ve ihlalleri raporlar. Güvenlik denetimlerini uygulayıp sürdürerek güvenlik sistemini etkin kılar.

2020-yilinin-one-cikan-meslekleri-670939-1.

Dijital rehabilitasyon danışmanı

Her gün binlerce yeni bilgiye maruz kalıyoruz. Tonlarca fotoğraf, video, reklam zihinlerimizi dolduruyor. Gelecekte teknoloji kullanımının giderek artacağını düşünürsek insanlar teknoloji detoksu yapmak isteyeceklerdir. Danışmanlık eğitimi almış olan insanlar muhtemelen bu işi yapmak için en iyi şekilde donatılmış olacaktır.

cukurda-defineci-avi-540867-1.