2021 bütçesi garanti ödemelere akacak
2021 Yılı Bütçe Teklifi’ni anlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Bütçeden tek kuruş çıkmayacak” denilen İstanbul Havalimanı için gelecek yıl şirketlere ‘garanti ödeme’ yapılacağını kaydetti. Oktay, 2021 işsizlik hedefinin ise yüzde 12,9 olduğunu bildirdi
BirGün ANKARA
TBMM Genel Kurulu’nda 2021 Yılı Bütçe Teklifi’nin görüşmeleri başladı. İlk gün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bütçe sunumunu gerçekleştirirken AKP, MHP, CHP, HDP ve İyi Parti temsilcileri de partilerinin bütçeye dair görüşlerini açıkladı. Genel Kurul’da Meclis’te grubu bulunmayan BBP’nin Genel Başkanı Mustafa Destici’nin konuşmasına imkan verilirken grubu bulunmayan diğer siyasi parti temsilcilerine söz hakkı tanınmadı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, halka karşılıksız yardım yerine şirketlere yardımın ön planda tutulduğu bütçe teklifini savundu. Şirketlere yapılan “garanti ödemelerinin” gelecek yıl da süreceğini anlatan Oktay, İstanbul Havalimanı örneğini verdi. Kamu özel işbirliği yöntemiyle yapılan İstanbul Havalimanı’nın pandemi sürecinde kapasitesinin altında çalıştığını kaydeden Oktay, 2021 yılında bu havalimanını işleten şirkete “uçmayan yolcular için” ödeme yapılacağını bildirdi. Oktay, “2020 yılında Covid-19 salgını nedeniyle uluslararası ve ulusal uçak seyahatleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de azalmış olduğundan, ortalama yıllık kira bedelinin çok çok altında bir garanti ödemesi veya mahsuplaşma gündeme gelebilecektir. Bu durum salgın dönemine özgü olup, hava trafiğinin normale dönmesiyle birlikte Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), garanti ödemesi yapmayacağı gibi kira ile birlikte hasılat payı almaya da devam edecektir” dedi.
Enflasyonun kalıcı olarak tek haneye düşürülmesi için çalışacaklarını anlatan Oktay, işsizlik rakamlarının ise çift hanelerden aşağı düşmeyeceğini kaydetti. Ekonomideki daralmayı anlatan Oktay, “2021 yılında 2020 yılına göre istihdamın 1 milyon 598 bin kişi artması ve işsizlik oranının yüzde 12,9’a gerilemesini bekliyoruz” dedi.
İYİ PARTİ ERKEN SEÇİM İSTEDİ
İYİ Parti’nin bütçe üzerindeki görüşlerini Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu açıkladı. Genel Kurul’da bütçeyi değerlendiren Tatlıoğlu, erken seçim çağrısında bulundu.
Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin “pranga” olduğunu kaydeden Tatlıoğlu, “Cumhuriyet tarihinin en büyük MB rezerv açığı ile karşı karşıyayız. Dünya artık enflasyonu çözdü, Zambiya’dan sonra enflasyonda 2’nci olduk. Meclis olarak orta vadeli bir plan ve çıkış planı yapalım, 2021 yılında seçime gidelim. Türkiye’yi çıkışa götürecek yeni bir siyasi iklime götürelim. Bu fakirlik kapanından ancak siyasi iradenin değişimiyle çıkılır” diye konuştu.
TEKÇİ SİSTEMİN ÇOKLU KRİZİ
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da bütçe teklifi hakkında konuştu. İktidarın yeni bütçe ile halkı sefalete sürüklediğini ifade eden HDP Eş Genel Başkanı Buldan, “Bu bütçe, hukuksuzluğu, yoksulluğu, işsizliği, eşitsizliği, adaletsizliği derinleştiren bir bütçedir. Geçim derdinde olan milyonları değil, seçim derdinde olan ve sadece kendi bekasını düşünen AKP’nin iktidar çıkarlarını koruyan bir bütçedir. Saray iktidarı sebeptir, yaşanan tüm bu ekonomik, siyasal krizler ise bir sonuçtur. Bugün yaşamakta olduğumuz durum, tam da tekçi sistemin çoklu krizidir” dedi.
HARAMZADELERİN BÜTÇESİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında Varlık Fonu’na değindi. Kılıçdaroğlu, “Bu paralar nereye gidiyor?” diye sordu, Meclis adına Türkiye Varlık Fonu’nun denetlenmesi gerekiyor” dedi. Bütçenin halkın bütçesi değil, haramzadelerin bütçesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüyü bitmemiş yetimin hakkına sahip çıkmak zorundayız. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını bir kenara bıraktınız. Dolar lordlarının arkasında kale gibi durmaya başladınız. Hangi yürütme organı olursa olsun Anayasa’nın gereğini yapmak zorunda.”