CHP’nin 2021 Yılı Emek Raporu’nda, "2021 yılı emeğin kara yılı olurken çalışanların payına açlık, sefalet, borç ve iş cinayetlerinde ölüm düştü” ifadelerine yer verildi.

2021 emeğin kara yılı oldu

HÜSEYİN ŞİMŞEK

CHP İşçi Sendikaları, Esnaf, Sanatkar ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2021 yılında emekçilerin değişen yaşam koşullarının ele alındığı bir rapor hazırladı. Raporda, alım gücü iyice gerileyen emekçilerin artık zorunlu günlük ihtiyaçlarını bile karşılayamadığı ve “kredi batağına” düştüğü vurgulandı.

CHP’nin 2021 Yılı Emek Raporu’nda, işçiler için bu yılın açlık ve sefalet yılı olduğu vurgulandı. Raporda, “Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon altında ezilen emekçiler, günlük zaruri ihtiyaçlarını karşılamak için dahi banka kredilerine sarıldılar. 2022 yılı için açıklanan asgari ücret, sofradaki yangını söndürmezken işçiler özellikle işten çıkarma yasağının bitmesiyle birlikte toplu işten çıkarmalarla baş başa kaldı. 2021 yılı emeğin kara yılı olurken çalışanların payına açlık, sefalet, borç ve iş cinayetlerinde ölüm düştü” ifadelerine yer verildi.

2022 yılı için yüzde 50 artışla belirlenen asgari ücretin, işçilerin cebine girmeden eridiği vurgulanan raporda, şu tespitlere yer verildi:

“4 bin 250 TL’nin asgari ücretlinin bugün cebine girmiş olduğunu düşünsek bile asgari ücretli Ocak ayına göre aynı oranda aldığı ekmeği, yumurtayı, yağı, nohutu, patatesi ve tavuğu alamıyor. İşverenlerin kar hırsı ve iş sağlığı ve güvenliğini hiçe sayması sonucunda iş yerleri emekçilere 2021 yılında da mezar olmaya devam etti. 2021 yılının ilk 11 ayında 2 binden fazla işçi iş cinayetlerinde can verdi. İş cinayetleri en çok inşaat, tarım ve sağlık iş kollarında gerçekleşti. İş cinayetlerinde can veren işçilerin 63’ü ise çocuk işçilerden oluştu. Bu sürede en az 622 işçi ise Covid- 19 nedeniyle hayatını kaybetti.

İŞVEREN YARARLANDI

İşsiz kalan vatandaşlara işsizlik desteği olarak hayata geçirilen ‘İşsizlik Sigortası Fonu’ kaynaklarından 2021 yılında işsizlerden çok işverenler yararlandı. Fondan işverenlere verilen teşviklerin toplamı 19,5 Milyar TL’ye ulaştı. İşsizlere iletilen ödenek miktarı ise 4,8 milyar TL ile sınırlı kaldı. Böylece işverenler, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlere göre dört katı daha fazla para almış oldu. Bu dönem içerisinde işsizlik maaşına başvuranların sayısı 1 milyon 196 bin kişi olurken fondan yararlanan işçi sayısı 505 bin kişi oldu. Bir başka deyişle ödenek için başvuran her 100 işsizden sadece 40’ı ödenek almaya hak kazandı.

BORÇ 1 TRİLYONU AŞTI

Aylardır kur artışına müdahale edilmemesi, emekçilerin daha fazla yoksullaşmasına neden oldu. Artan hayat pahalılığı karşısında emekçiler gündelik ihtiyaçlarını karşılayamazken çareyi ise kredilere ve kredi kartlarına borçlanmakta buldu. Çalışanların Ocak 2021’in ilk haftasında bankalara olan ihtiyaç kredisi ve kredi kartı toplam borcu 818 milyar TL iken aralık ayının son haftasında bu borç rekor kırarak 1 trilyon TL’yi aştı. Aradan geçen sürede çalışanların toplam borcu yaklaşık 200 milyar TL artmış oldu.”