İktidarın kamu arazilerini, fabrikaları, tesisleri özelleştirme adı altında peşkeş çektiği bir yıl daha geride kalıyor. Kamuoyunun gündeminden düşmeyen birçok soru da hâlâ yanıt bekliyor.

2021’in yanıtsız soruları

HABER MERKEZİ

2021 yılı, Türkiye açısından çok sayıda şaibeli uygulama, kamuoyunu derinden sarsan iddialar ve yanıtı verilmeyen sorularla geride kalıyor. Kamu mülklerini sermayeye peşkeş çeken iktidar partisi, muhalefetin ve çeşitli odakların çok sayıda iddiasını yanıtsız bırakırken aylarca kamuoyu tarafından tartışılan konulara da açıklık getiremedi.

2021 yılında AKP ve MHP iktidarının yanıtsız bıraktığı, kamuoyunun ise yanıtlarını talep ettiği sorulardan öne çıkanlar şöyle:

DOLAR KRİZİNDEN KİMLER KÂRLI ÇIKTI?

Yüksek kur oynamaları nedeniyle milyarlarca TL değerinde dolar alım ve satım işlemlerine imza atıldı. 20 Aralık günü kur en tepe noktayı gördüğü sırada kimlerin dolar sattığı ve ertesi gün düşük kurdan yeniden dolar alarak büyük kazanç sağladığı açığa çıkmadı.

128 MİLYAR+7 MİLYAR DOLAR NEREDE?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizleri düşük tutmak adına dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önderliğinde 128 milyar dolar harcadığı iddia edildi. Muhalefetin ısrarlı sorularına rağmen 128 milyar doların nereye harcandığı ya da kimlerin kasasına gittiği açıklanmadı. Soruya yanıt vermek yerine 128 milyar doların akıbetini soran pankart ve afişler yasaklandı, toplatıldı. Kur krizinde de harcandığı tahmin edilen 7 milyar dolar ile birlikte akıbeti sorgulanan tutar 135 milyar dolara çıktı.

KADROLAŞMAYA DAİR SORUŞTURMA VAR MI?

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) üyelerinin devletin birçok organında, iktidar ilişkilerini kullanarak önemli görevlere getirildiği ortaya çıktı. İsim ve görev listesine rağmen TÜGVA’ya yönelik herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığı soruları yanıtsız kaldı.

PEKER’DEN PARA ALAN SİYASETÇİ KİM?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından ortaya atılan bu iddia, daha sonra Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve muhalefet temsilcilerinin de devreye girmesi ile aylarca tartışıldı. Soylu, aktif milletvekili olmadığını söylediği bu ismi, tüm ısrarlı sorulara rağmen açıklamadı.

GARA OPERASYONUNDA NE OLDU?

13 Şubat 2021 günü Kuzey Irak’taki Gara bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Pençe-Kartal 2 Operasyonu’na başlaması üzerine PKK tarafından mağarada tutulan on üç silahsız sivilin öldürüldüğü kaydedildi. Ancak operasyonun başarısızlıkla sonuçlanmasının nedenleri açıklanmadı, sorumluların herhangi bir yaptırıma maruz kalıp kalmadıkları bildirilmedi.

5 TON KOKAİN KİME GELECEKTİ?

Kolombiya’da 5 ton kokainin Türkiye’ye getirilmek üzereyken yakalandığı açığa çıktı. İçişleri Bakanlığı, önce “zoom” üzerinden daha sonra da fiziki temsilci yoluyla Kolombiya Hükümeti ile bağlantı kurulduğunu ancak yanıt alamadığını öne sürdü. Kokainin alıcısı açıklanmadı.

TÜİK İSTATİSTİKLERİ NEDEN AÇIKLAMADI?

Türkiye İstatistik Kurumu, koronavirüs salgınının hüküm sürdüğü 2020 yılına ait ölüm istatistiklerini açıklamadı. Muhalefet, bunun salgının gerçek boyutunun açığa çıkmasını engellemek için açıklanmadığını kaydetti. Yoğun göç dalgasının yaşandığı 2020’nin göç istatistikleri de tüm taleplere rağmen yayımlanmadı.

PEKCAN’A SORUŞTURMA NEDEN AÇILMADI?

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın eşi Hasan Pekcan’a ait ‘Nanoksia’ adlı şirketin, bakanlığa piyasanın üzerinde bir fiyata dezenfektan sattığı ortaya çıktı. Skandalın açığa çıkmasının ardından görevden alınan Pekcan’a buna rağmen bir soruşturma açılmadı, satış işlemi, Pekcan ailesinin yanına ‘kâr kaldı.’

SBK’NİN KAÇMASINI KİMLER SAĞLADI?

SBK Holding ve Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’a yönelik emniyet birimleri tarafından operasyon düzenlendi. Operasyondan kısa süre önce yurtdışına çıkış yasağı kaldırılan ve yurtdışına giden Korkmaz’a kimlerin yardım ettiği, yurtdışı çıkış yasağının ne şekilde kaldırıldığı ve operasyonu önceden kimin haber verdiği açıklanmadı.

DEMİRÖREN KREDİNİN ÖDEMESİNİ YAPTI MI?

AKP’li Antalya Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un katıldığı toplantıda, Kadriye ve Belek Beach Parklarıyla ilgili sorunu gündeme getirdiğini ve bakanların kendisine “İşletme sahiplerinden 500 bin lira alındı” dediğini söyledi. Bu rüşveti alanın kim olduğu açığa çıkmadı.

15 TEMMUZ PARALARI NEREDE?

15 Temmuz Darbe Girişimi’nde yaşamını yitirenler ve Beşiktaş saldırısında mağdur olan vatandaşlar için toplanan bağışların nerelere harcandığı, iktidar temsilcileri tarafından somut delillerle açıklanamadı.