2021 yılında Avrupa’da 6 gazeteci katledildi

HABER MERKEZİ

Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (EFJ) istatistiklerine göre, 2021 yılında Avrupa’da 6 gazeteci öldürüldü. Hapisteki gazeteci sayısı ise 95. Gazeteci cinayetleri önceki iki yıla göre göre 2 kat artış gösterdi.

EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez yaptığı açıklamada Avrupa’daki basın özgürlüğü ihlallerine karşı kamu makamlarının caydırıcı yaptırımlarda bulunmayıp sürece yararlı olacak katkılar sağlamadıkları için şiddetin arttığını kaydetti.

Gutiérrez şu ifadeleri kullandı: “Hükümetler medya özgürlüğüne ilişkin tavsiyelere imza atıyor, ancak bunları uygulayamıyor. Uluslararası toplum, Belarus diktatörlüğünün halkını ve gazetecilerini şiddetle bastırmasına izin veriyor. Gazetecileri ve vatandaşların güvenilir, etik ve bağımsız bilgiye erişim hakkını gerektiği gibi savunmak için harekete geçmenin tam zamanı. Gazetecileri öldürenlerin ağır cezalara çarptırılmasını ve Avrupa’da hapsedilen onlarca gazetecinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

EN ÇOK TUTUKLU TÜRKİYE'DE

Federasyon istatistiklerinde Avrupa’da 95 gazetecinin hapishanede olduğu ve sadece Türkiye’de 34 gazetecinin tutuklu olduğu da belirtildi. En fazla tutuklu gazeteci bulunan Türkiye’yi ise 32 tutuklu gazeteciyle Belarus ve 25 tutuklu gazeteciyle Rusya izledi. Rusya’daki tutuklu gazetecilerin 3’ünün Kırım’dan olduğu belirtildi. Azerbaycan’da 3 gazetecinin tutuklu olduğu aktarılırken, Birleşik Krallık’ta da Julian Assange’nin hapiste olduğu hatırlatıldı.

Avrupa’da gazetecilere yönelik cinayetlerin yanı sıra fiziksel şiddette de ciddi artış gerçekleşti. Avrupa Konseyi Gazeteciliği Koruma Platformu ise 2021’de gazetecilerin fiziksel güvenlik ve bütünlüğüne yönelik 74 saldırı vakası da dahil olmak üzere 242 ciddi basın özgürlüğü ihlali kaydetti. Bu şiddet dalgasından en çok etkilenen ülkeler Türkiye, Fransa, Ukrayna, Yunanistan, Gürcistan, İspanya ve Hollanda oldu.

İstatistiklerde öldürülen gazeteciler şu şekilde yer aldı:

♦ Hazım Özsu, Türkiye’deki evinde vurularak öldürüldü.
♦ TV Muhabiri Giorgos Karaivaz Yunanistan’daki evinin önünde vurularak öldürüldü.
♦ Gazeteciler Maharram Ibrahimov ve Siraj Abishov Azerbaycan’da bir mayın patlaması sonucu öldü.
♦ Suç Muhabiri Peter R. de Vries Hollanda’da başından vuruldu.
♦ Aleksandre Lashkarava Gürcistan’da ağır bir şekilde dövüldükten sonra hayatını kaybetti.