2022’de fiyatı en çok artan ürün yüzde 314 ile kuru soğan oldu. TZOB Başkanı Bayraktar, “Fiyat artışındaki en önemli etken artan üretim maliyetleri oldu. Kuru soğanda arzın azalması da fiyata yansıyan faktör” dedi.

2022’de cebi en çok soğan yaktı

Ekonomi Servisi

Yemeklerin olmazsa olmazı soğanın fiyatı bir yılda 4’e katlandı. Tarım ürünlerinde üretim maliyetlerinin artmasıyla fiyatlarda rekor artış yaşandı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 2022 yılına ilişkin üretici ve market arasındaki fiyat değişimlerini analiz etti. Bayraktar marketlerde takip edilen 42 ürünün tamamında fiyat artışı olduğunu, bunun önemli kısmının girdilerdeki yüzde 100 ile yüzde 400 arasında değişen maliyet artışından kaynaklandığını bildirdi. Bayraktar, geçen yıl fiyatı en çok artan ürünün yüzde 314,6 ile kuru soğan olduğunu söyledi.

2022 yılında, üreticide takip edilen 32 ürünün tamamında da fiyat artışı yaşandığının altını çizen Bayraktar, “Geçen yıla göre bu yıl, üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 603,3 ile kuru soğanda görüldü. Kuru soğandaki fiyat artışını yüzde 528,4 ile mandalina, yüzde 208,4 ile limon, yüzde 204,3 ile portakal, yüzde 202,3 ile kuru fasulye ile pirinç izledi” İfadelerini kullandı. Üretici fiyatlarındaki artışların en önemli sebebi girdi maliyetlerinin artması olduğunu belirten Bayraktar, “2022 yılında genel olarak üretici fiyatlarındaki artışta en önemli etken artan üretim maliyetleri oldu. Girdilerde yüzde 100 ile yüzde 400 oranları arasında artışlar yaşandı. Kuru soğanda arzın azalması da fiyat artışında diğer bir faktör oldu. Turunçgillerdeki yaşanan don afeti nedeniyle üretimin azalması fiyatların yükselmesine neden oldu. Kuru fasulyede üretimin düşmesi fiyatları artırdı” değerlendirmesinde bulundu.

2022-de-cebi-en-cok-sogan-yakti-1108634-1.

***

ESK’DEN ÜRETİCİDEN ALINAN ETE ZAM

Önündeki kuyruklarla gündeme gelen Et ve Süt Kurumu, üreticiden aldığı karkas ete zam yaptı. ESK, büyükbaş hayvan eti alımında kilo başına 13-26 lira ile 13 lira arasında, küçükbaş hayvan eti alımında ise kiloda 5-8 lira arasında fiyat artışı yapıldı. Alım fiyatları piyasa fiyatlarının çok gerisinde kalan Et ve Süt Kurumu’nun bu zamdan sonra et satış fiyatına da zam yapması bekleniyor.