İktidar asgari ücrete yüzde 50 zam yapmakla övünürken açlık sınırı bir yılda yüzde 55 arttı. Aralıkta bir bekârın yaşam maliyeti 4 bin 926 lira olarak hesaplandı. Maaş ele geçmeden yaşam maliyetinin 676 lira altında kaldı.

2022 hoş gelmiyor

EKONOMİ SERVİSİ

Gıda enflasyonu açısından öncü göstergelerden biri olarak kabul edilen Türk-İş gıda endeksi döviz şoklarının yaşandığı aralık ayında rekor artış kaydetti. Türk-İş, ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırmasının aralık ayına ilişkin sonuçları açıklandı.

Buna göre Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonu, aralık ayında aylık bazda yüzde 25,75, yıllık bazda yüzde 54,96 ile rekor hızda yükseldi. Aralık ayında rekor üstüne rekor kıran döviz kuru ve her gün değişen market raflarındaki etiket ilk rakamlara yansıdı. TÜİK, aralık enflasyonunu 3 Ocak’ta açıklayacak. Gıda fiyatlarındaki yükseliş kasım ayında aylık bazda yüzde 3,18, yıllık bazda yüzde 26,82 olarak açıklanmıştı.

Türk-İş raporunda, “Son aylarda döviz kurunda görülen yükselme ve buna bağlı olarak maliyetlerdeki artış gerekçesiyle birçok temel mal ve hizmet fiyatları yükseldi. Ancak TL’den dövize yönelişi engellemek için uygulanmaya başlanan ve ‘kur korumalı mevduat’ olarak adlandırılan tedbirlerle, döviz kuru önemli ölçüde geriletilmiş olmasına rağmen etiketler değişmedi. Aralık 2021 itibariyle gıda fiyatlarındaki artış yüzde 25,75 olarak hesaplandı. Böylece, ücretli çalışanların ve emeklilerinin geçim şartları daha da ağırlaştı” denildi.

AÇLIK SINIRI 4 BİN 13 LİRAYA ÇIKTI

Raporda bu denli yüksek oranlı artışın "Kasım 1987 seçimlerini izleyen Aralık 1987’de" gerçekleştiğine dikkat çekildi. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4 bin 13 TL’ye yükseldi. Ücretlilerin zamlı asgari ücreti şubat ayında alacağı düşünülürse Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 13 bin 72 TL’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 4 bin 926 TL’ye çıktı.

Dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması geçen aya göre 822 TL arttı. Sadece aylık toplam harcama tutarındaki artış ise 2 bin 677 TL olarak gerçekleşti. Yıllık artış mutfak harcamasında 1423 TL ve toplam harcama olarak 4 bin 636 TL oldu.

Türk-İş "Bir önceki yılda geçerli olan asgari ücrete kıyasla aylık net 1 bin 427 TL ve yüzde 50,51 oranındaki artış, bu ay gerçekleşen fiyatların gölgesinde kaldı" dedi.

2022-hos-gelmiyor-960628-1.