Nobel Fizik Ödülü'nün bu yılki sahipleri kuantum mekaniği alanındaki çalışmaları ile Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger oldu.

2022 Nobel Fizik Ödülü'nü Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger kazandı

2022 Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri açıklandı.

2022 Nobel Fizik Ödülü’nü Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger kazandı. Aspect, Clauser ve Zeilinger, “Dolanık fotonlarla yapılan deneylerde, Bell eşitsizliklerinin ihlalini tespit etme ve kuantum bilgi bilimine öncülük etme” çalışmalarıyla ödüle layık görüldü.

'The Nobel Prize' hesabından Aspect, Clauser ve Zeilinger'in ödül kazanmasına yönelik paylaşım yapıldı.

NOBEL ÖDÜLLERİ HAKKINDA

Nobel Fizik Ödülü, 1901'den bu yana her yıl fizik alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. Ödüller 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 16,7 milyon lira) nakit para ödülü taşıyor. Ödüllerin mali kaynağı, ödülün yaratıcısı olan ve 1896 yılında ölen dinamitin İsveçli mucidi Alfred Nobel'in bıraktığı vasiyet.

Tıp, fizik, kimya, edebiyat ve barış ödülleri Alfred Nobel'in vasiyeti ile tanımlanmış ve 1901’den beri veriliyor. Ekonomi ödülleri İsveç Merkez Bankası tarafından Alfred Nobel onuruna 1968’den beri veriliyor

Nobel Ödüllerine, 1901-2020 yılları arasında toplam 934 kişi ve 28 kuruluş layık görüldü. Az sayıda kişi ve kuruluşun birden fazla kez onurlandırılması sebebiyle birbirinden farklı toplam 930 kişi ve 25 kuruluş Nobel Ödülü'nün sahibi oldu.

Nobel Ödüllerinin 1901'deki başlangıcından bu yana, verilmediği birkaç yıl oldu. Toplamda 49 defa yapılan ödül iptallerinin çoğu 1. ve 2. dünya savaşları sırasında gerçekleşti.

Tarih boyunca Nobel Ödülü'nün sahibi olan en genç isim, 2014'te 17 yaşındayken Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Malala Yusufzay olurken, ödül sahibi en yaşlı isim ise 97 yaşındayken 2019 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan John B. Goodenough oldu.

1964 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Jean-Paul Sartre ve 1973 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Le Duc Tho ödülleri reddetti.