Bugün, Berkin Elvan’ın biber gazı fişeğiyle vurulmasının 1479. günü.

Berkin Elvan 14 yaşındayken 16 Haziran 2013’te vuruldu, 269 gün hastanede kaldıktan sonra 15 yaşındayken, 11 Mart 2014’te hayatını kaybetti.

Vurulalı 4 yıl, öleli 3 yıl, dava açılalı 7 ay oldu.

Soruşturma altı savcıyla tamamlanabildi, ölümüyle ilgili tek bir polisin sorumlu tutulduğu davanın ikinci duruşması Perşembe günü görülecek.

Dava dosyasına gelen belgelere göre, sadece bir Çevik Kuvvet Amirliği’nin Gezi Direnişi boyunca İstanbul’daki eylemlerde kullandığı gaz fişeği sayısı 21 bin 150.

Çevik Kuvvet Müdürlüğü’ne bağlı 9. Birlik Amirliğinde görevli polislerin Berkin’in de vurulduğu yer olan Okmeydanı’nda, Berkin’in de vurulduğu 16 Haziran 2013 de dahil, iki gün boyunca kullandıkları gaz fişeği sayısı da 385.

Halkın Hukuk Bürosu’nun açıkladığı belgelerin dosyaya girme tarihi 22 Haziran 2013.

Oysa Berkin’in ölümüyle ilgili soruşturmada o dönem ifade veren polis F.D. ‘olay tarihinde Okmeydanı’da görevlendirildiklerini, yolu trafiğe kapatan eylemcilere müdahale ettiklerini’ anlatmış, olay sırasında ZET silahı (gaz fişeği atan silah) kullanıp kullanmadığını ise hatırlamadığını söylemişti.

Sadece Okmeydanı’nda kullanılan gaz fişeği sayısı 210’ken, bu nasıl bir ‘hafıza kaybı’dır, anlamak mümkün değil.

İddianamede polis F.D.’nin ZET silahını kullandığı ve Elvan’ı vurduğu belirtilerek ‘olası kastla öldürmekten’ yargılanması talep ediliyor.

Berkin’in ailesinin avukatları ise ‘vurulma anında çekilen görüntülere göre, ateş eden polisin hazırlık yapıp hedef alarak vurduğunu ve bunun kasten öldürmeyi işaret ettiğini, dolayısıyla polis F.D.’nin müebbet hapisle yargılanması gerektiğini söylüyor.

Ayrıca, ‘tek polise dava açılmış olmasının da eksik olduğunu, Berkin’in vurulması sırasında olay yerinde amir konumunda bulunan polis hakkında takipsizlik kararı verildiğini, ancak amirin vurulmayı engellememesi, emri vermesi veya göz yummasının da suç olduğunu’ ifade ediyorlar.

Polis F.D.’nin amiri de ifadesinde, aynen astı gibi, ‘olayla ilgili hiçbir şey hatırlamadığını’ söylemişti.

Tüm bu taleplerini ilk duruşmada dile getirdiler, Perşembe günkü duruşmada yine hatırlatacaklar.

Tamam, hafıza-i beşer nisyan ile maluldür ama rakamlar nettir, zamanla değişmez.

Berkin hep 15 yaşında kalacak, Gezi Direnişi’nde atılan gaz fişeği sayısı da 21 bin 150 olarak kayıtlara geçti.

Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı da Berkin’i anarken “Örgütlü kötülüğün, örgütlü karanlığın ayak bastığı her yeri cehenneme çevirdiği böyle bir zamanda, direndiği için, teslim olmadığı için, karanlığa ışık yaktığı için bedel ödeyenleri unutmamak en temel görevlerimizden biridir” demişti.