Çocuk İzlem Merkezlerinin yetersizliği, resmi verilerle gün yüzüne çıktı. İlk ÇİM’in kurulduğu 2011 yılında iktidarın “Her kente ÇİM kurulacak” hedefine karşın aradan geçen 12 yılda tam 22 kentte ÇİM kurulamadı.

22 kentte çocuk merkezi yok
Çocuk İzlem Merkezlerinde birçok uzman görev yapıyor.

Hüseyin ŞİMŞEK

Çocuk İzlem Merkezlerine (ÇİM) ilişkin veriler, çocuk istismarının açığa çıkarılması açısından kritik önemde olan merkezlerin sayıca yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Ülkede ilk ÇİM’in kurulduğu 2011 yılında verilen, “Her kente ÇİM kurulacak” sözüne karşın aradan geçen 12 yılda yalnızca 59 kente kurulabildi.

Çocuğa yönelik cinsel istismarı önlemek amacıyla kurulan Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM), çocuk istismarı haberlerinin artmasıyla bir kez daha Türkiye’nin gündemine geldi. Cinsel istismara maruz bırakılma şüphesi altındaki mağdur çocukların, ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılması amacıyla ilk kez 2011 yılında kurulan ÇİM’lere ilişkin, “her kentte olacak’’ hedefi yakalanamadı.

ONLARCA KENTTE TEK BİR MERKEZ YOK

Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarı skandalına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu’nun da üyesi olan CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Çocuk İzlem Merkezlerinin 12 yıldır ülke geneline yayılamamasına tepki gösterdi.

Dr. Yüceer, “Türkiye’de ilk ÇİM 2011 yılında Ankara’da kuruldu. 4 Ekim 2012 tarihinde yayımlanan Başbakanlık Genelgesi’nde ise ÇİM’lerin 81 kente yayılacağı ifade edilmişti. Genelge ile ortaya konulan hedefe karşın Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün verileri, bu alandaki ihmali ortaya koymaktadır. Verilere göre, 2011-2023 dönemleri arasını kapsayan 12 yılda, yalnızca 59 kente ÇİM kurulabildi. Toplam 22 kentte ÇİM kurulmazken mevcut merkezlerin sayısı ise 62 ile sınırlı. 11 yıl önce, ‘81 ile kuruyoruz’ demişlerdi. Türkiye’de 22 ilde halen ÇİM yok. Pek çok vakada uygun koşullar oluşturulamadığından çocuklara resim çizdirilemiyor” dedi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Yüceer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, bakanlığın ihmali yüzünden kaç vakanın bu şekilde üstünün örtüldüğünü sordu.

BÜYÜK TRAVMALAR YAŞANIYOR

Çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarının ortaya çıkarılabilmesi için Çocuk İzlem Merkezlerinin önemine dikkat çeken Dr. Yüceer, “Çocuk istismarı vakalarının ortaya çıkarılabilmesi oldukça zor. Bu yüzden çocuklara bilinçli ve etkin bir şekilde müdahale edilmeli, adli ve tıbbi müdahaleler, bu alanda eğitimli ve uzman kişiler tarafından bir merkezde ve tek seferde gerçekleştirilmeli. Ancak halen Sağlık Bakanlığı bu merkezlerin kurulumunu yeterince sağlayamadı. Var olan büyük illerde de bu merkezlerin sayısı yetersiz kalıyor. Milyonluk kentlerde bile Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu Çocuk İzlem Merkezlerinden sadece bir adet var. İller arasında yalnız İstanbul’da birden fazla ÇİM var. ÇİM bulunmayan illerde cinsel istismara uğrayan çocukların büyük travmalar yaşadığına yönelik şikayetler duyuyoruz. Daha önce ÇİM diye bir merkez yokken cinsel istismara uğrayan çocuklar kolluk kuvvetlerince hastanelerin çocuk polikliniklerine getiriliyordu. Cinsel istismara maruz bırakıldığı anlaşılan çocuk muayene edilebiliyordu. Bu çocuk için çok zor bir süreç. Daha sonra çocuk savcılığa götürülüyor, karakolda, hastanede tekrar tekrar durumu anlattırılıyor ve istismara uğrayan çocuğun örselenmesi tekrarlanıyordu. Ancak ÇİM’de çocuk, başına gelen olayı yalnızca bir defa ifade ediyor. ÇİM’den sorumlu savcıyla, adli tıp uzmanıyla muhatap oluyor ve tüm adli müdahaleler tek merkezde toparlanıyor. ÇİM’ler hem cinsel istismarın tespiti hem de çocuğun istismar nedeniyle tekrar tekrar travmaya uğramaması bakımdan çok hayati” diye konuştu.