Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yaptığı homofobik  açıklamaların ardından 22 kurum, ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın anayasal görevlerinin dışında hareket ettiği ifade edildi

22 kurumdan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'a ortak tepki

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+ bireylere ilişkin homofobik açıklamalarına karşı bildiri yayımlayan 22 kurum, Diyanet İşleri’nin Anayasal görevlerinin içinde hareket etmesi gerektiğini söyledi.

22 kurum, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+ bireyleri hedef gösteren ifadelerine karşı açıklama yapan Ankara Barosu’na soruşturma açılmasına ilişkin ortak bildiri yayınladı.

Yayınlanan bildiride, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Cumhuriyet kurumu olmaktan uzaklaştığı ve Anayasal görevlerinin dışına çıktığı belirtilerek, "Diyanet İşleri Başkanlığı adına özellikle son dönemde yapılan açıklamalar, din ve inanç özgürlüğü sömürüsünü ön plana alan sınır tanımaz bir niteliğe dönüşmüş ve bir hukuk kurumu olan Ankara Barosu'nu da hedef almıştır. Bu Anayasa’nın değiştirilemez nitelikteki maddesinde de güvence altına alınan bir ‘hukuk devleti’nde kabul edilemez niteliktedir" ifadelerine yer verildi.

HER KONUDA ‘ŞER’AN’ FETVA

Diyanet İşleri Başkanlığı din ve inanç özgürlüğü ile ilgili olduğu bakılmaksızın hukuksal konular dahil olmak üzere her konuda “şer'an” fetva veren bir kurum niteliğine dönüştüğüne dikkat çekilen bildiride, “Diyanet İşleri Başkanlığı, bir devrimle kurulduğunu göz ardı etmeden, sorumlulukları ve Anayasal sınırları içinde hareket etmek zorundadır” ifadelerine yer verildi.

İmzacı 22 kurum şu şekilde:

“ADD Çankaya Şubesi, Alevi Bektaşi Federasyonu, Anadolu Güç Birliği Konfederasyonu, Ankara CUMOK, Ankara Dayanışma Derneği, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Ankara Varto-Der, Avrupa Türk Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi, Devrimci 78'liler Federasyonu, Hacıbektaş Eğitim Kültür Derneği, Hünkar Hacıbektaş Veli Kültür, Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Hukukçu Dayanışması, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Tüm Emekli-Sen, Türk Hukuk Kurumu.”

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, geçtiğimiz hafta cuma hutbesinde, “İslam, zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti? Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti” ifadelerini kullanmıştı.

Ankara Barosu ise Erbaş’ın söz konusu açıklamalarına tepki göstermişti.

Baro tarafından yapılan açıklamada, “İnsanlığın bir kesimini nefretle aşağılayıcı kitlelere hedef gösterdiği konuşmayı şaşkınlıkla izledik. Anılan şahsı ve ona hak veren zihniyeti büyük bir şaşkınlık ve ibretle kınadığımızı tüm kamuoyuna saygıyla arz ederiz” ifadelerine yer verilmişti. Ankara Barosu’nun açıklamasının ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, baro hakkında dini değerleri aşağılama suçundan re’sen soruşturma başlatmıştı.

MA