22. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali 24 Kasım’da perdelerini açıyor. Festivalde 44 salon oyunu, 3 atölye çalışması ve 1 konferans olmak üzere 48 etkinlik yer alacak

22. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali başlıyor

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından 24 Kasım- 4 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek 22. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali ile ilgili merak edilenleri Festival Yönetmeni Yener Aksu ve TAKSAV Başkanı Selçuk Candansayar ile konuştuk. Sorularımızı yanıtlayan Aksu ve Candansayar, festivalin 22 yıllık öyküsünü anlattı.

» Ankaralı sanatseverlerin merakla beklediği festivalde bu sene sanatseverleri bekleyen program nedir?
Yönetmen Yener Aksu: Festivalimizde bu yıl Yunanistan, Hollanda, İran ve Cezayir olmak üzere yurtdışından 4 oyun var.

Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Boğaziçi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Atılım Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi olmak üzere 5 üniversite, “Maltepe” ve “Bornova” belediye tiyatroları, “Pempe Kurbağa” ve “Çizgi Kukla” çocuk tiyatroları, Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Mersin, Kayseri, Bolu olmak üzere 7 farklı ilden 33 özel-amatör tiyatro grubu katılıyor.

22-uluslararasi-ankara-tiyatro-festivali-basliyor-385120-1.

» Festivallerin, ulusal ve uluslararası toplumsal ilişkiler açısından önemi nedir?
Sanat, toplumları evrensel değerlere ulaştıran en barışçı ve kalıcı yoldur. Çeşitli kültürel ve sanatsal etkinliğin bir arada ve iç içe yaşandığı, herkesin kaygısızca katılıp izleyebildiği, hayatın kendisinin yaşandığı, yaratıcı, üretici özelliklerin geliştirildiği festivaller; gerek ulusal, gerekse de uluslar arası toplumsal ilişkiler açısından büyük önem taşımaktadır.

» Festivalin merak edilen bir başka unsuru da ödüller. Bu sene ödüller kimlere verilecek?
Festivalimizin geleneksel olarak 21 yıldır her yıl bir tiyatro sanatçısına verdiğimiz “Festival Onur Ödülü”nün 22’ncisini bu yıl usta oyuncu Müjdat Gezen’e festival açılışında takdim edilecektir. “Festival Emek Ödülü” ise tiyatroya yıllardır emek veren ve aynı zamanda festival komitemizde yer alan Kımız Bozkır’a verilecektir.

» Geçmiş 22 yılınıza dönüp baktığımızda toplumsal hayata ilişkin ciddi katkılar dikkat çekiyor. Tiyatro ile tanıştırılan çocuklar, kendi oyunlarını yazıp oynayan kadınlar gibi... Geçmiş yıllara ilişkin aktarmak istedikleriniz var mı?
Son on yıldır festival içinde festival gibi algılanacak bir projeyi hayata geçiriyor TAKSAV.

Bu proje kapsamında on beş binin üstünde izleyiciye ulaştık. Bu projenin hayata geçmesinde festival bileşenleri dışında yerel yönetim,meslek ve sivil toplum örgütlerine vakfımız ve festivalimiz için teşekkür ederiz. Bu proje aynı zamanda “tiyatro yapmayı da özendiriyor.” Keçiören bölgesinde ilk defa festivalde tiyatro izlemiş bir grup kadın “tiyatro oyununda oyuncu olarak yer aldı.” Oyunun yönetmenliğini de bu yıl “emek ödülü”alacak olan Kımız Bozkır yaptı.

» Tiyatro gruplarının festivale ilgisi nasıldı? Amatörler için de ciddi bir katkı sunduğunuzu göz önüne alırsak katılım nasıldı?
Ankara Tiyatro Festivali’nin doğuş amaçlarından birisi de amatör tiyatroları desteklemek. Her yıl 150’nin üzerinde tiyatro başvuruyor festivale. Bu yıl 6’ncısını 8-18 Aralık tarihleri arasında düzenlediğimiz “İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali”ne de yoğun bir katılım talebi geldi. TAKSAV’ın düzenlediği tiyatro festivali ulusal ve uluslararası tiyatrolar tarafından ilgiyle takip ediliyor.

» Yıllardır istikrarlı ve kararlı şekilde yürütülen bu festivalin sırrı nedir?
Tüm başarıların ortak noktası yapılan işe inanmaktır. 22 sene önce vakıfta bir grup arkadaş tarafından başlattığımız tiyatro festivali tüm olumsuzluklara rağmen yolculuğunu aksatmadan bugünlere geldi. Her yıl 50’in üzerinde ulusal ve uluslararası tiyatronun yer aldığı festival profesyonel bir organizasyonla amatör bir ruhla gerçekleştiriliyor. Festivalin bugünlere gelmesinde festivale destek veren, katkı sunan hiçbir arkadaşımız bir kuruş almamıştır. “Yaşanılır Bir Dünya İçin Sanat” anlayışıyla başlayan festivalimizi, aynı amatör ruh ve inançla devam ettiren ve destekleyen başta Danışma Kurulu, festival komitesi, belediyeler, tiyatrolar ve tüm sanatseverlere vakfımız adına bir kez daha teşekkür ederiz.

» OHAL sebebiyle Ankara’da birçok nokta “yasaklı” ilan edildi. Geçen seneye kadar festivalin açılışı sokak oyunu ile başlıyordu, bu atmosfer içerisinde sokak oyunu ile açılış yapabilecek misiniz?
Festivaller adı üstünde tüm insanların katıldığı, paylaştığı, izlediği ve coşkusunu yaşadığı etkinliklerdir. Evet, yıllardır festivalimizin açılışını Ankara’nın değişik yerlerinde “sokak tiyatrolarının” oyunlarıyla, diğer tiyatroların kostümlerini giyerek halktan her tür insanın da katılımıyla şenlik havasında yapardık. Ancak, malum “olağan üstü hal” nedeniyle iki yıldır sokak açılışları maalesef festivalde yer alamıyor.

***

Amacımız emeğe, ürüne birbirine değer veren anlayış

22-uluslararasi-ankara-tiyatro-festivali-basliyor-385121-1.

» Tiyatro Festivali TAKSAV’ın organizasyonu. Başkanı olduğunuz vakıf ve festival hakkında okurlarımıza neler söylemek istersiniz?
TAKSAV Başkanı Selçuk Candansayar: Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, bu yıl 6 yaşına basacak olan kardeşi Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali ile birlikte TAKSAV’ın düzenlediği en kapsamlı kültür sanat etkinliklerinden biri oldu. TAKSAV, 1993 yılında 12 Eylül Darbesi’nin yıkım günlerinde başka bir dünya için mücadele edenlerin, bilim, sanat ve siyaset alanlarında insanları bir araya getirme amacıyla, birleşmeleriyle kurulmuştu. Oğuzhan Müftüoğlu, Can Yücel, Korkut Boratav, Fikret Başkaya ve onlarca aydın, bilimci ve siyasal aktör yaratıcı dayanışma için bir araya gelmişti.

TAKSAV o zamandan bu yana çok sayıda bilimsel etkinlik gerçekleştirdi, araştırmalar yayımladı, atölyeler aracılığıyla insanları buluşturup kaynaştırdı.

Vakfın kuruluşundan iki yıl sonra festival, Ankara’da başlangıçta özellikle amatör tiyatro topluluklarının seyirciye ulaşmasını amaçlayarak yola çıktı. İlk festivalden başlayarak Ankara seyircisi tarafından olağanüstü destek gördü ve katılım oldu. Bu ilgi ve destek kısa sürede festivalin profesyonel toplulukların da yer almak istedikleri bir platforma dönüşmesini sağladı. Ardından uluslararası katılım geldi.

» TAKSAV’ın festival dışında projeleri var mı?
Yakında TAKSAVarkadaş’ı hayata geçiriyoruz. Biz sanılandan çok daha kalabalık olduğumuzu biliyoruz. TAKSAV, Vakıf arkadaşı olanların birbirlerini desteklemelerine, birbirlerini güçlendirmelerine ihtiyaçlarını birbirlerinden alarak birlikte kalkınmalarına destek olmak istiyor.

Bahçesinde yetiştirdiği çilekten ürettiği reçeli vakıf arkadaşlarına satsın istiyoruz vakıf arkadaşımız… Evindeki musluğu tamir ettirmek isteyen arkadaşımız hizmeti yine başka bir vakıf arkadaşımızdan alsın… Çocuğuna ders çalıştıracak öğretmeni vakıf arkadaşından seçsin, vakıf arkadaşı o öğrencinin başarısını kendi başarısı gibi görsün, ana baba da ders ücretini vakıf arkadaşı öğretmene gönül rahatlığıyla ödesin…

TAKSAV, içinde yaşadığı dünyadan memnun olmayanların, bir fark yaratması gerektiğinin bilincinde olanların, kendileri gibi olanlarla tanışmasını, birbirlerinden haberdar olmalarını, arkadaş olmalarını istiyor. Arkadaşlar birbirlerini sömürmez, birbirlerinin emeğine, ürününe saygı duyar, değer verir, ama en önemlisi güvenir. Yakında bu ağ örülmeye başlayacak. İlk ilmeği TAKSAV atacak ve biz çok kısa sürede ülkeyi kaplayan bir ağa dönüşeceğimizi biliyoruz.