22. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali ünlü sanatçıların katılımıyla başladı. Festivalin 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü alan Menderes Samancılar Türkiye'de İstanbul Sözleşmesi için mücadele eden kadınlara, Nur Sürer de ilk günden beri desteklediği Cumartesi Anneleri'ne adadı.

22. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali: Onur ödülleri hak savunucusu kadınlara

FRANKFURT

Kültürlerarası İletişim Derneği’nin düzenlediği 22. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali, Rodgau kasabasında başladı. Festivalin ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü‘ unutulmaz sanatçılar Nur Sürer, Menderes Samancılar ile Almanya’dan Renan Demirkan’a verildi.

‘Vefa Ödülü' ise Ferdi Merter, Renan ve Enis Fosforoğlu Ailesi’ne verildi. Galaya Menderes Samancılar, Nur Sürer, Tuba Ünsal, Cemal Hünal, Renan Demirkan, Müfit Can Saçıntı, Meral Konrat, Almula Mert ve Nilüfer Açıkalın’ın aralarında bulunduğu ünlü isimler katıldı. Galada Saki Çimen ve Rafet El Roman konseri büyük ilgi gördü.

"DÜNYANIN YÜREKLİ İNSANLARA İHTİYACI VAR”

Festivalin açılış konuşmasında son yıllarda pandemi, doğal afetler ve savaşların milyonlarca insanın hayatına mal olduğuna dikkat çeken Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, "İnsanların her zamankinden daha fazla cesarete ihtiyacı var. Dünyamızın her zamankinden daha fazla yürekli, korkusuz kişilere, sesini yükselten, mücadele duygusu yayan insanlara ihtiyacı var. Sağalmak, ayağa kalkmak için. Sinemanın aslında böyle bir görevi yok. Ancak yine de bize tekrar cesaret vermede kuşkusuz büyük katkısı var. Festivalimiz bu misyona uyan bir dizi film sunuyor" dedi.

"BİZİ AYIRMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ"

Ödülünü Hessen Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel’den alan Menderes Samancılar, “Biz bu festivallere gelmek zorundayız. Yükümlüyüz, işimiz bu. Siz nerede, biz orada. Ayrı yerlerde yaşayabiliriz ama yüreğimizi bölmeye hiç bir kimsenin, hiç bir sapkın düşüncenin gücü yetmez. Ne ideolojik ne de hayat duruşu olarak. Bir sanat festivalinde bir damla ter döken, benim için en yüce insanlardan biridir. Yaşlanırken insan eskiyebilir önemli olan paslanmamak. Biz paslanmamaya kararlıyız. Ödülü ülkemde İstanbul Sözleşmesi için mücadele eden kadınlara adıyorum” diye konuştu.

NUR SÜRER: BU FİLMLERİ İZLEMENİZİ İSTERİM

Nur Sürer ödülünü, 1994 yılından beri kayıpları yüreğinde hissederek yanlarında olan birisi olarak Cumartesi Anneleri’ne adadığını söyledi. Festivali 22 yıl sürdürmek için büyük özveri gerektiğini belirten Nur Sürer, “Hüseyin Sıtkı ve ekibini yürekten kutlamak istiyorum. Bağımsız sinemacıları da destekledikleri apaçık ortada. Bu seçki çok çok iyi filmlerden oluşuyor. İzlemenizi isterim. Ödüller bizim yaptığımızın ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Çok teşekür ediyorum” diye konuştu.

Renan Demirkan ise, Türkiye’den sanatçıların Almanya’da iyi tanımadığını belirterek birlikte düzenlenecek festivalin iki ülke sanatçılarına ve sanatına katkıda bulunabileceğini söyledi. Demirkan, “Belki de birlikte iş yaparız” dedi. Vefa Ödülleri takdim edilen Seren ve Almula Fosforoğlu, Haziran ayının birden fazla aile bireyinin ölüm yıldönümü olması sebebiyle zor bir ay olduğunu söylediler.

Festival, 1 Temmuz’da uzun metrajlı film, kısa film ‘Altın Elma’ ödüllerinin verilmesiyle son bulacak. Festivalin programında Frankfurt ve yakın kentlerdeki sinemalarda otuz kadar filmin gösterimi, paneller, konserler ve söyleşiler yer alıyor.