Çocuk Bayramı pandemi nedeniyle bu sene de evlerde kutlanacak. Çocuklar 23 Nisan’da gerçekleştirilecek çevrimiçi atölyelerle sergileri gezecek, yaratıcı dramalara katılacak.

23 Nisan çevrimiçi kutlanacak

HABER MERKEZİ

Çocuklar bayramlarını bu sene de evde geçirecek. Bir yılı aşkın süredir hayatımızda olan Covid-19 nedeniyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, kutlamaları evlere taşındı. 23 Nisan ruhunu yaşatmak için birçok etkinlik bilgisayarlara, cep telefonlarına taşındı. Çocuklar yarın gün boyu aileleriyle birlikte çevrimiçi atölyelere katılabilir, sergilerden yaratıcı dramaya kadar birçok etkinlik arasında gezintiye çıkabilir. Öte yandan belediyeler de 23 Nisan için çeşitli etkinlikler planladı.

İstanbul’da Kartal Belediyesi, şiir okuma ve resim yarışmasından satranç turnuvasına, tiyatro oyunundan çeşitli sokak etkinliklerine kadar farklı etkinlikler organize etti. Muğla’da Menteşe Belediyesi Uluslararası Satranç Turnuvası ile başlayacağı etkinlikleri, 23 Nisan şiir okuma etkinliği, Tüylü ve Havhav’ın Maceraları Çocuk Tiyatrosu ve müzikli araçların mahalle gezileri ile devam ettirecek.


Sergiden dramaya gün boyu atölyeler

Pera Müzesi Öğrenme Programları 23 Nisan’ı çevrimiçi sergi turları ve yaratıcı drama atölyeleri ile kutluyor. Çağdaş Drama Derneği iş birliğiyle hazırlanan atölyeler, çocukların zengin iç dünyalarını daha iyi ifade edebilmeleri için doğaçlama yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Farklı yaş gruplarına yönelik etkinlik programı, cumartesi ve Pazar günü Zoom Meeting uygulaması üzerinden ücretsiz gerçekleşecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Alt Kat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı salgın sebebiyle evlerinde karşılayacak olan çocuklara, müzik, görsel sanatlar ve tiyatro alanlarında farklı yaş gruplarına özel hazırlanan atölyelerle bayram coşkusunu yaşatacak. Çocukların gün boyu aileleriyle birlikte katılabilecekleri çevrimiçi atölyeler, Zoom platformu üzerinden ücretsiz gerçekleştirilecek. Sınırlı kapasitesi bulunan atölyelere rezervasyon rezervasyon.iksv.org/altkat adresinden yapılabilir.

Gerçekleştirilecek atölyeler şöyle:

11.00-11.45 Sera Çamaş ile Beden Müziği ve Ritim Atölyesi

13.00-14.00 Atölye Pikolo ile “Bütün Renkler El Ele” Sanat Atölyesi

15.00-16.00 Sevinç Erbulak ile “Bir Hayal Bir Oyun” Atölyesi

Senfonik masal

Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu, Youtube kanalı üzerinden online etkinliklere devam ediyor. Programlar kapsamında cuma günü saat 20.00’de “Peter ve Kurt Senfonik Masal” müzikseverlerle buluşacak. Öte yandan İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni çocuk oyunlarından Elma Kurdu Kırtık, yarın çocuklarla buluşuyor. Salgının başından beri “Salondan Yayın” adıyla online olarak düzenlenen onlarca etkinliğin bir devamı olarak Elma Kurdu Kırtık, İBB Şehir Tiyatroları Youtube hesabından saat 15:00’te online olarak yayımlanacak.


Camları nasıl süsleyebilirsiniz?

Çocuklar aileleriyle birlikte 23 Nisan için evleri, camları süslemeye başladı. Bunun için ihtiyaç olan şey birkaç kırtasiye malzemesi.

Malzemeler:
A4 Kağıt (Farklı
boyutlarda da olabilir)
Çocuk makası
Boya kalemleri
Bant

Yapılış
Kağıttan el ele tutuşan çocuklar yapmak için kağıt ve makasınızı hazırlayın. A4 kağıdından daha büyük kağıtlar kullanırsanız daha uzun bir süsleme elde edebilirsiniz. Bulma şansınız yoksa eğer kağıtları birleştirerek de yapabilirsiniz. Kağıdınızı boylamasına kat kat tıpkı bir akordeon gibi katlayın. Üzerine bir çocuk figürü çizin. Çocuk figürünün elleri ve ayakları kağıdın kenarlarına doğru çizilmeli ve bu kenarlarda son bulmalıdır.
Çocuk figürünün ellerini kesmeden çocuğunuz bu figürün etrafını kesmelidir. Aksi halde ellerin tutuştuğu noktalar ayrılabilir. Kestikten sonra çocuğunuz dilediği gibi boyayabilir ya da hiç boyamadan da kullanılabilir.