Emniyet ve savcılığa yaptığı 23 suç duyurusuna karşın Yalçın Özalpay tarafından katledilen Ayşe Tuba Arslan’ın ölümüne ilişkin kamu görevlilerine yönelik başlatılan soruşturmalar cezasızlıkla sonuçlandı.

23 suç duyurusuna rağmen poliste kusur bulunmadı: Cezasızlık geleneği

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Emniyet ve savcılığa yaptığı 23 suç duyurusuna karşın korunamayan ve Yalçın Özalpay’ın saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ayşe Tuba Arslan’ın ölümünde ihmali olan devlet görevlilerine yönelik inceleme ve soruşturmaların tümü kapatıldı.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), tedbir ve uzaklaştırma kararlarını ihlal ederek Arslan’a yönelik saldırılarını sürdüren fail Yalçın Özalpay hakkında önleyici tedbirleri uygulamayan aile mahkemesi hâkimi hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verdi.


HSK, Tuba Arslan’ın babası Serdar Arslan’a soruşturma sonucuna ilişkin 4 Ocak’ta yazı gönderdi. Dört kez verilen koruma kararına rağmen Ayşe Tuba Arslan’ı koruyamayan emniyet birimleri hakkında yapılan incelemeden, “İhmal yok” sonucu çıktı. Arslan’ın davalarını ve aldırdığı tedbir kararlarını takip etmekle yükümlü olan Eskişehir Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) yetkililerinin de kusurlarının bulunmadığı açıklandı. Polisin ihmal ve kusuru olup olmadığına ilişkin Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı‘nca yürütülen inceleme sonucunda da “Emniyet birimlerinin bir kusuru olmadığı ve soruşturmaya yer olmadığı” sonucuna varıldı.

ELEKTRONİK KELEPÇE BİLE TAKILMADI

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, dosyaların kapatılmasına tepki gösterdi. Önleyici tedbir kararlarının fail tarafından defalarca ihlal edildiğinin altını çizen Çakırözer, şunları dile getirdi: “Ama bu ihlali yapana caydırıcı ve etkili yaptırım uygulanmıyor. Ayşe Tuba her şikâyetinde kendisine şiddet uygulamış bu fail ile uzlaşmaya zorlanıyor. Ayşe Tuba’yı saldırganın merhametine teslim ediyor.”

Çakırözer, Ayşe Tuba cinayetinde kamu görevlilerinin ihmallerini üstünün örtülmesinin doğuracağı sonuçlara da şöyle dikkati çekti: “Cinayeti işleyen katil en ağır cezayı aldı ama bu cinayete göz göre göre göz yuman devlet görevlileri hakkında hiçbir yaptırım uygulanmadı. Ayşe Tuba’yı onunla uzlaşmaya yönlendiren hâkim ve savcıları HSK korudu. Aile Bakanlığı ŞÖNİM uzmanlarını korudu. Emniyet de polisini korudu.”

ÖLDÜKTEN SONRA MI KORUYACAKSINIZ?

Ölümünden sonra Arslan’ın, Eskişehir’de savcılık ve emniyete iki yıl içinde Özalpay hakkında hakaret, tehdit ve basit yaralama iddialarıyla 23 kez suç duyurusunda bulunduğu belirlenmişti. Arslan’ın 23’üncü suç duyurusu dilekçesinde şunların yazıldığı öğrenilmişti:

Defalarca şikâyet etmeme rağmen hiçbir sonuç alamadım, uzaklaştırmam olduğu hâlde. Benim bu Yalçın Özalpay isimli şahısla ilgili başvurmadığım hukuki işlem kalmadı. Bu şahıstan ölüm tehdidi alıyorum. Benim ölümüm gerçekleşince mi bana yardım edeceksiniz? Ben çok mağdurum.