23 yılı geride bırakan Cumartesi Anneleri 25 Ağustos’ta 700. hafta için bir araya gelecek. Ceylan Ertem ve kayıp yakınları bu kapsamda Ahmet Kaya’nın ‘Beni Bul Anne’ şarkısını seslendirdi

23 yıldır aynı talep

YAĞMUR ÖZTÜRK

Cumartesi Anneleri, 25 Ağustos’ta kayıplar için 700. kez bir araya gelecek. 23. yılını geride bırakan direnişin 700. haftasına yapılan çağrı kapsamında sanatçı Ceylan Ertem ve kayıp yakınları bir araya gelerek Ahmet Kaya’nın direniş için yazdığı ‘Beni Bul Anne’ şarkısını seslendirdi. Ceylan Ertem’e şarkıda kayıp yakınlarından Besna Tosun, Maside Ocak, Serpil Taşkaya, İkbal Eren eşlik etti.

699. buluşmayı bugün gerçekleştidecek olan Cumartesi Anneleri’nin 23 yıldır süren mücadelesi, Emine Ocak’ın oğlu Hasan Ocak’ın 21 Mart 1995’te gözaltına alınması ve 58 gün sonra işkenceyle öldürülmüş bedeninin Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunmasıyla başlamıştı.

‘Bizim için yapılan ilk şarkı’

Şarkıda yer alan kayıp yakınlarından Maside Ocak yaşamlarında 23 yıldır Galatasaray Meydanı olduğunu belirtti. Ocak “Bizim için 700. haftanın 707. haftadan bir farkı yok. Biz yine aynı şekilde Galatasaray’da oturacağız ama görünür olmak için, hakikat ve adalet talebimizin duyulması için dönem dönem bu tür kampanyalar yürütüyoruz. Kampanyamız kapsamında sevgili Gülten Kaya’nın çok büyük desteğiyle böyle bir çalışmaya başladık. Beni Bul Anne şarkısını tekrardan okumaya karar verdik. Çünkü Beni Bul Anne, Cumartesi Anneleri için yapılmış ilk şarkıydı. Sevgili Ceylan Ertem destek çağrımızı karşılıksız bırakmadı. Bu şarkıyı birlikte söyleme isteğimizi geri çevirmedi” ifadelerini kullandı.

‘Adalet için çağrı’

Şarkının yalnızca 700. hafta için bir çağrı anlamına gelmediğini belirten Ocak şöyle devam etti: “Her zaman her yerde hakikat ve adalet için çağrıdır aslında bu. ‘Susma kanıksama’ diyerek yan yana olmanın çağrısıdır bu aynı zamanda. 700. haftamızda da sonraki haftalarda da kayıplarımızı unutturmamak için Galatasaray’da olmaya devam edeceğiz. Bizim ihtiyacımız değil aslında bu, toplumun ihtiyacı. Bu toplumun kayıplarımıza ve cumartesi annelerine büyük bir borcu var. Biz taşın altına elimizi 23 yıldır koyduk. Artık herkesin kayıplarımız için, bir adım atılması için, en azından onların ailelerinin mezar düşünü gerçekleştirmek için harekete geçmeleri gerektiğini düşünüyorum.”

'Umarım direniş herkese ulaşır'

Şarkıyı seslendiren Ceylan Ertem ise Cumartesi Anneleri’nin eyleminin kendisini çok etkilediğini belirtti.

Burak Abatay'a konuşan Ertem, şu ifadeleri kullandı:

“1999 yılında Sakarya’dan müzik okumak için İstanbul’a geldim. Ve okulum da İstiklal’deydi. Bu sebeple her Cumartesi o annelerin önünden geçiyordum. Onların o direnişi ve acısına çok yakından şahit olmuştum her defasında. Beni her zaman etkilemiştir Cumartesi Anneleri’nin direnişi. Böylesi bir teklif gelince de hemen kabul ettim. Küçük Ceylan’ın Sezen Abla’sından öğrendiği Cumartesi Anneleri umarım başkaları için de bir şeyler olabilir. Umarım genç insanlar da, Cumartesi Anneleri’ni bilmeyen, tanımayan insanlar da böyle etkilenir. Duyarlılığı olan sanatçı abilerimiz, ablalarımız zaten her fırsatta Cumartesi Anneleri ile bir araya geliyor. Gençlerin, habersiz olanların hayatlarını değiştirebilirsek ne mutlu.”