24. Gezici Festival bugün başladı

Bu yıl 24.'sü düzenlenen Gezici Festival, bugün ilk durağı olan Ankara'da başladı.

Film ekiplerinin katılımıyla 30 Kasım – 13 Aralık tarihleri arasında Ankara, Sinop ve Kastamonu’da sinemaseverlerle buluşacak festival, ünlü yönetmenlerin ve eleştirmenlerin seçtiği yapımlardan sinema tarihinin değeri sonradan anlaşılan başyapıtlarına, ödüllü kısa filmlerden deneysel belgesellere uzanan seçkisiyle izleyicinin karşısına çıkıyor.

SIĞINMA(SIZ)

Festival, her yıl yer verdiği bölümlerin yanında, bu yıl göçmen sorununu farklı boyutlarıyla ele alan, oldukça sert söylemlere sahip filmlerden oluşan "Sığınma(sız)" seçkisini de izleyici ile buluşturacak. Seçkide yer alacak dört film bulunuyor.

Sundance Film Festivali’nde En İyi Belgesel seçilen Babalar ve Oğullar (Of Fathers and Sons), tehlikenin yalnızca yurt olarak anılan topraklara değil, eve ve aileye de nasıl sızdığını konu ediniyor.Avusturya hükümetinin ülkeye yasadışı yollardan girmeye çalışan mültecileri engellemek amacıyla sınıra bir tel örgü çekmeyi planlamasını konu alan Tel Örgü (Die bauliche Maßnahme), popülist politikaların sonuçlarını göz önüne seren bir politik hiciv.Tribeca Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülünü kazanan Aç Hayaletler Adası (Island of the Hungry Ghosts), Avustralya’nın ıssız bir adasında sığınmacıların gözaltında tutulduğu kampta çalışan bir psikoloğun, sığınmacıların ruhsal durumunun bozulmasını gözlemlemesi nedeniyle yaşadığı ikilemi anlatıyor.Sinemamızın Tunç Okan imzalı klasiklerinden 1976 yapımı Otobüs, Anadolu’dan kalkıp İsveç’e giden dokuz insanın dramını anlatırken, kapitalist toplumun, uygarlık denen yutturmacanın kişileri ne derece bencilleştirerek birbirlerine yabancılaştırdığını, acımasız ve materyalist hale getirdiğini, ayrıca kır kökenli insanın teknoloji karşısındaki çaresizliğini naif bir gözle veren bir başyapıt.

24-gezici-festival-bugun-basliyor-536682-1.

TÜRKİYE 2018

Bu yılın öne çıkan yapımlarına yer verilecek bu bölümde altı film gösterilecek. Dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan Mahmut Fazıl Coşkun’un üçüncü uzun metrajı Anons, 25. Adana Film Festivali’nde üç ödül aldı. 1963 yılında geçen film, darbe yapmaya teşebbüs eden ve radyodan bir anons yaparak halk desteğini arkalarına alacaklarını düşünen dört askerin hikâyesini anlatıyor.
Ali Kemal Çınar’ın dördüncü uzun metrajı Arada, ana dili Kürtçeyi anlayan ama konuşamayan ve kendisine sorulan sorulara Türkçe cevap veren Osman’ın trajikomik öyküsü üzerine kurulu.Can Evrenol’un ikinci uzun metrajı Ev Kadını (Housewife), kâbuslarıyla gerçekler arasındaki ayrımı yapamayan Holly’nin öyküsünü anlatıyor.

24-gezici-festival-bugun-basladi-536716-1.

Tolga Karaçelik’in bol ödüllü üçüncü uzun metrajı Kelebekler, uzun süredir görüşmeyen, birbiriyle anlaşamayan üç kardeşin, babalarından gelen bir telefondan sonra doğdukları köye doğru yaptığı yolculuğu ele alıyor.Ahmet Boyacıoğlu’nun ikinci uzun metrajı Paranın Kokusu, Ankara’nın bir kenar mahallesinde yaşayan taksi şoförü Mehmet, kahve işletmecisi Metin ve işsiz gazeteci Adnan’ın öyküsünü anlatıyor. Bir kenar mahalle komedisi olarak başlayıp, beklenmedik bir yöne evrilen film, türler arasında gezinirken günümüz Türkiye’sine dair çarpıcı tespitlerde bulunuyor.Dünya prömiyerini Locarno Film Festivali’nde yapan Sibel ise bir Karadeniz köyünde babası ve kız kardeşiyle yaşayan 25 yaşındaki Sibel’i takip ediyor. Muhafazakar bir toplumda, tüm baskılara rağmen ayakta kalmaya çalışan genç bir kadının öyküsünü anlatan Sibel yalın ve etkileyici bir dile sahip.

24-gezici-festival-bugun-basliyor-536701-1.

VİDEO SERGİ “TÜRKİYE'YE HOŞ GELDİN”

Festival, ayrıca Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı iş birliğiyle ‘Sığınma(sız)’ bölümüne eşlik eden ve Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin hikâyelerini kendi dillerinden dinlemeyi hedefleyen bir video sergisine de ev sahipliği yapıyor. Sergi, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşiyor ve 17 videodan oluşuyor Türkiye’ye Hoş Geldin başlıklı sergi, Utopictures ve Sinetopya’nın ortak ürünü olan videolarda, farklı yaş, cinsiyet ve meslek gruplarından göçmenler, Türkiye’deki hayat mücadelelerini anlatıyor.

24-gezici-festival-bugun-basliyor-536689-1.

"GÖRÜNMEZ KENTLER"İN KONUĞU MAHMUT FAZIL COŞKUN

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yılın ses getiren filmleri Dünya Sinemasıbölümünde bir araya geliyor. Festival’in, her yıl sinema dünyasından bir ismin seçtiği filmlerden oluşturduğu özel bölümünün bu yılki konuğu Mahmut Fazıl Coşkun. "Görünmez Kentler"başlıklı bölümde Coşkun’un sinema tarihinden seçtiği dört klasik var.

Türkiye korku sineması külliyatı içinde farklı bir yerde duran Can Evrenol’un hazırladığı Korku Sineması seçkisinde kısa korku filmleri, türü sevenlerle buluşacak. Restore edilmiş klasiklerden oluşan programıyla tanınan Il Cinema Ritrovato Film Festivali iş birliğiyle hazırlanan Özgür Sinema bölümünde ise Küba sinemasının en önemli klasiği kabul edilen 1968 yapımı Azgelişmişlik Anıları restore edilmiş kopyasıyla gösterilecek.

24-gezici-festival-bugun-basliyor-536697-1.

Gezici Festival’in, güncel sanat alanında işler üreten sanatçılar ile festival izleyicisini buluşturan bölümünün bu yılki konuğu, "Hissetmek İstiyorum" başlığı altında iki filmi gösterilecek olan Didem Pekün. "Kısa İyidir" bölümünde yılın dikkat çeken kısa filmleri, "Çocuk Filmleri"seçkisinde ise küçük izleyicilerin merakla takip edeceği kısa metraj animasyonlar var.

Bölümler hakkında ayrıntılı bilgiye Gezici Gazeteden ulaşılabilir. Ankara’da festival gösterimleri Büyülü Fener Kızılay veÇağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak. Biletler, Büyülü Fener Sinemaları gişelerinden ve biletinial.com sitesinden satın alınabilir.

Kaynak: Fil'm Hafızası