ABD’nin önde gelen medya organları, Biden’in seçim öncesi verdiği vaatlere uygun şekilde bu yıl ‘Ermeni soykırımını tanıyacağını’ yazdı. Gazeteler, bunun ABD-Türkiye ilişkilerinde gerilimi daha da artıracağının altını çizdi.

24 Nisan yaklaşıyor: Biden ne diyecek?

24 Nisan 1915 olaylarının yıl dönümü yaklaşırken, yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın Ermeni soykırımı konusunda ne diyeceği merak konusu.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan ABD’li yetkililer, Biden’ın 24 Nisan’ın yıl dönümünde 1915 olaylarını resmen ‘soykırım’ olarak tanımaya hazırlandığını dile getirdi.

WSJ’nin ismini vermediği yetkililer, bu kararın kesin olmadığını, Biden’ın kendisinden önceki başkanlar gibi sembolik bir ifadeyi tercih edebileceğini belirtti.

Söz konusu haberde, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’nin açıklamanın yapılacağı 24 Nisan Cumartesi gününden önce detay vermeyi kabul etmediği de kaydedildi. WSJ, Biden’ın olası ‘soykırım’ ifadesinin ABD ile Türkiye arasındaki gerilimi daha da artıracağını da vurguladı.

Gazete, ABD başkanlarından sadece 1981-1989 yılları arasında görev yapan Ronald Reagan’ın ‘soykırım’ ifadesini kullandığını, Trump döneminin Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany'nin bir kez “Ermeni Soykırımı Anıtı” dediğini hatırlattı.

‘BIDEN, SOYKIRIMI İLAN ETMEYE HAZIRLANIYOR’

The New York Times da Biden’ın ‘soykırım’ ifadesini kullanabileceğini yazdı. Lara Jakes imzalı haberde, “Osmanlı İmparatorluğu’nun yaklaşık 1,5 milyon Ermeni sivili öldürmesinden bir asırdan fazla süre sonra, Başkan Biden vahşeti bir soykırım eylemi olduğunu ilan etmeye hazırlanıyor” denildi.

Haberde, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ara Aivazian’ın Çarşamba günü verdiği röportajda, “ABD tarafından tanınmanın, birçok ülke için bir tür ahlaki işaret olacağı” yönündeki sözleri aktarıldı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türk medyasına yaptığı açıklamalara da yer verilen haberde, Çavuşoğlu’nun “Yasal bağlayıcılığı olmayan ifadelerin bir faydası olmayacak ancak bağlara zarar verecek. Birleşik Devletler ilişkileri kötüleştirmek istiyorsa, karar onlara aittir” sözleri anımsatıldı.

ERMENİ LOBİSİ, KONGRE ÜZERİNDEN BASKI YAPIYOR

Biden, seçim kampanyasında 24 Nisan’ı ‘soykırım’ olarak tanımayı vadetmişti. ABD’deki Ermeni lobisinin de 24 Nisan öncesinde Biden’a Kongre üzerinden baskı yaptığı konuşuluyor.

Ermeni soykırımını şu ana dek aralarında Almanya, Fransa, Belçika İtalya, Kanada, İsviçre, Yunanistan ve Rusya’nın da bulunduğu 30 ülke tanıdı.

Önceki ABD Başkanı Donald Trump ve bir önceki başkan Barack Obama, 1915 olayları için anlamı ‘Büyük Felaket’ olan ‘Meds Yeghern’ ifadesini kullanmayı tercih etmişti.