Koronavirüs sürecinde halkın ihtiyaçlarını karşılayamayan, şirketlere ilaç ve malzeme borcunu ödeyemeyen iktidar, “israf” harcamalarına milyarları akıtmayı sürdürüyor. Müteahhitler, kiralanan araçlar ve uçaklar ile örtülü ödenek gibi harcama kalemlerine yaklaşık 25 milyar TL gitti.

25 milyar israfa aktı

Hüseyin Şimşek

İktidarın israf harcamaları koronavirüs salgını dolayısıyla daha da ağırlaşan koşullara karşın hız kesmiyor. İlaç şirketlerinin “Borcunuzu ödemezseniz ilaç ve tıbbi malzeme vermeyiz” tehditleri ile de karşı karşıya kalan iktidar israfı sürdürüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan kamunun harcama rakamlarına göre, en az 25 milyar TL’lik hoyrat harcamalar yapıldı. Verilere göre, devletin dış borç faiz gideri, kira harcamaları ve milletvekilleri için yapılan ödemelerde rekorlar kırıldı.

Dolar ve Euro’daki yüksek artışın ardından devletin bu yılın Ağustos ayıyla birlikte yaptığı dış borç faiz gideri harcaması 19 milyar 730 milyon 916 bin TL’ye ulaştı. Dolar olarak ödenen tutar 16 milyar 245 milyon 443 bin TL, EURO olarak ödenen tutar ise 3 milyar 156 milyon 670 bin TL oldu. Japon Yeni olarak 304 milyon 248 bin TL ve diğer para birimlerinden ise 24 milyon 555 bin TL borç ödendi.

Taşıt alımları için yapılan harcamalarda da salgın hastalığa rağmen son ay, yıl rekoru kırıldı. Ağustos ayında 128 milyon 230 bin TL harcanan taşıt alımları için sekiz aylık toplam harcama tutarı 350 milyon TL’ye ulaştı. Ağustos’ta 68 milyon TL’lik de uçak alındı. Ağustos ayında ulaşılan bir diğer harcama rekoru, “kiralama giderleri”nde yaşandı. Kamunun elindeki değerli arazi ve binaları birer birer satan, başka kişi ve şirketlerin binaları için büyük paralar aktaran iktidar, kiraladığı binalara ve araçlara Ağustos’ta 213 milyon 643 bin TL harcadı. Sekiz ayda ödenen tutar ise 1 milyar 400 milyon TL oldu.

ÖRTÜLÜ HIZ KESMEDİ

“Örtülü ödenek” olarak da bilinen, Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan ve hesabı sorulamayan gizli hizmet giderlerinin yıl içerisindeki toplam harcama miktarı, 1 milyar 304 milyon TL’ye ulaştı.

MÜTEAHHİTLER UNUTULMADI

AKP, salgın sürecinde başta yap, işlet, devret olmak üzere çok sayıda proje ile büyük miktarlarda para ödediği müteahitleri de unutmadı. Müşavir kişi veya firmalara sekiz ayda yaklaşık 2 milyar TL ödendi. Bütçede bir diğer dikkati çekici harcama, milletvekillerinin tedavi ve sağlık giderlerinde oldu. Aylık maaşı 20 bin TL’nin üzerinde olan milletvekillerinin ve “yakınlarının” tedavi giderleri için sekiz ayda 11 milyon 637 bin TL harcandı.