Müzik tarihinin en büyük figürlerinden Michael Jackson’ın Dangerous adlı albümü bundan yirmi beş yıl önce yayımlandı. 22 Kasım 1991 günü çıkan uzunçalar izleyen haftalarda dünyanın dört bir yanında geniş yankı buldu ve Jackson’ın bir başka başyapıtı olarak tarihe geçti

25 yıllık başyapıt

Dangerous sadece Birleşik Devletler’de on milyonu aşkın kopya sattı, ardından başlayan dünya turunda Jackson bir yıl içinde yetmiş farklı şehirde konser verdi (bunlardan biri de 23 Eylül 1993 tarihinde İnönü Stadyumu’nda gerçekleşen İstanbul konseriydi) ve albüm aylar boyunca müzik listelerinin zirvesinde yer aldı.

Daha önemlisi şuydu: Dangerous çıktığı dönemde mevcut pop yapısına yeni bir kanal açtı ve kendinden sonraki birçok albüme, müzisyene ilham kaynağı oldu. Coldplay lideri Chris Martin bir röportajında “Dangerous daha önce duyduklarıma benzemiyordu. Şarkılarda funk, pop ve swing’in muhteşem uyumu her an sizi takip eder. O albüm benim kahramanımdır” demişti. Dangerous’ın tıpkı Off the Wall, Thriller, Bad ve HIStory gibi devrim etkisi yaratan Michael Jackson albümlerinden biri olduğuna şüphe yok.

25-yillik-basyapit-211939-1.“Mükemmeliyetçi olmakla eleştiriliyorum. Bu duyduğum en saçma şey. Eğer yaptıklarımdan daha iyisini yapmak için uğraşmayacaksam yeni şarkıların ne anlamı olur ki?” Jackson, 1987 tarihli Bad albümünün çıktığı günlerde söyler bunu. Her zaman sınırları zorlamak, bir ödül töreninden eli boş ayrıldığında üzüntüden günlerce eve kapanmak, bir şarkıyı kaydederken tek bir nota geçişine kafayı takıp yüzlerce defa prova yapmak…

Evet, Michael Jackson daima kusursuz olmanın peşindeydi. Bu uğurda belki sağlığını bile kaybetti, ama “daha iyisini yapmak için uğraşmayacaksam hiçbir şeyin anlamı olmaz” cümlesi onun tüm kariyerinin özetiydi bir nevi. İşte Dangerous’ta da o kusursuzluk arayışının izleri var. Black or White, Jam, In the Closet, Will You Be There, Who Is It ve diğerleri… Toplamda on dört şarkının ses verdiği Dangerous her saniyesiyle pop tavrına eklenmiş altın bir halkaydı.

Dangerous artık yirmi beş yaşında. Bugün bile açıp dinlediğinizde albümün hala yenilikçi ve döneminin ötesinde olduğunu anlıyorsunuz. Michael Jackson bir devrimciydi. Dangerous da onun en büyük eserlerinden biriydi. Hatırlanmayı hak ediyor.

25-yillik-basyapit-211940-1.