Bugün 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü. TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitiriyor. 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanvekili Sinan Vargı, sigarayı bırakmanın önemine vurgu yaparak, sigarayı bırakma ilaçlarının doktor kontrolünde alınması gerektiğini söyledi. Vargı, Sağlık Bakanlığınca […]

252 bin çocuk sigara bağımlısı

Bugün 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü. TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitiriyor. 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanvekili Sinan Vargı, sigarayı bırakmanın önemine vurgu yaparak, sigarayı bırakma ilaçlarının doktor kontrolünde alınması gerektiğini söyledi.

Vargı, Sağlık Bakanlığınca temin edilerek birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına dağıtımı yapılacak Nikotin Replasman Preparatları ile Bupropion HCI ve Vareniklin içerikli ilaçların çok fazla yan etkisi olduğuna dikkati çekti. Sigara bırakma ilaçlarının tek başına sigarayı bırakmak için yeterli olmadığını belirten Vargı, “Hekim kontrolünde, hekimin önerisi kullanılıp, hastaya mutlaka eğitim ve destek verilmelidir” dedi. Vargı, ilaç kullanan hastaların ve yakınlarının ilaçların yan etkileri konusunda aydınlatılması gerektiğini kaydetti.

Kenevir tehdidi

Sigara tekellerinin kazançlarının giderek düştüğünü ve sigara tekellerinin kâr hırsı ile halkın sağlığını tehlikeye attığını belirten Vargı, “Çok yakında piyasada tütünden yapılmış sigaralar yerine genetik yapısı ile oynanmış kenevirden yapılmış uyuşturucu etkisi sınırlı esrar benzeri ürünler görebiliriz” dedi.