26 uluslararası insan hakları ve basın örgütü, gazeteciler Sedef Kabaş ile Alican Uludağ hakkında ortak açıklama yaptı. Açıklamada, "Kabaş'ın ve tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını, Alican Uludağ’ın aldığı ölüm tehditleri hakkında tam kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini, güvenliğinin ve korunmasının yetkililerce sağlanmasını talep ediyoruz" denildi.

26 uluslararası örgütten Alican Uludağ ve Sedef Kabaş için ortak açıklama

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ile 26 insan hakları ve gazetecilik örgütü, 22 Ocak'ta tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş ve ölüm tehditleri alan Alican Uludağ için açıklama yaptı. Açıklamada, "Kabaş'ın ve tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını, Alican Uludağ’ın aldığı ölüm tehditleri hakkında tam kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini, güvenliğinin ve korunmasının yetkililerce sağlanmasını talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Kabaş, TELE 1'de 14 Ocak'ta yayımlanan programda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik "Büyükbaş hayvan saraya girdiği zaman kral olmaz, o saray ahır olur. Çok meşhur bir söz vardır; taçlanan baş akıllanır diye, ama görüyoruz ki gerçek değil" ifadelerini kullanmıştı.

"Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu işlediği gerekçesiyle 22 Ocak'ta tutuklanan Kabaş ifadesinde "Sözün orijinali bir atasözüdür. Hatta sözün orijinalini de değiştirerek sarf ettim. Bundan da anlaşılacağı üzere hakaret etme gibi bir kastım yoktur. Kastetmek istediğim, toplumu kucaklayan, birleştirici bir üslup olması gerektiğidir. Bunu vurgulamak istedim" demişti.

AİHM'İN KARARLARI HATIRLATILDI

27 örgütün açıklamasında "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Ekim 2021’de açıklanan Vedat Şorli kararı, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan cumhurbaşkanına hakaret suçunun ifade özgürlüğü ile uyumsuz olduğunu belirttiği ayrıca Facebook’ta Erdoğan hakkından eleştirel içerik paylaşan bir kişinin gözaltına alınmasının veya ona hapis ceza verilmesinin hukuki bir dayanağı olamayacağına kanaat getirdiği" hatırlatıldı.

Açıklama şöyle devam etti:

Kabaş’ın tutuklanması öncesi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin Kabaş’ın sözleri nedeniyle TELE 1’e soruşturma başlatıldığını açıkladı. 24 Ocak’ta yapılan üst kurul toplantısında TELE 1’e yıllık reklam gelirinin yüzde 5’i oranında idari para cezası ve beş kez program durdurma cezası verildi. RTÜK’ü TELE 1’e yapılan soruşturma sebebiyle eleştiren gazeteci Uğur Dündar’ın eleştirileri sebebiyle de kanala yüzde 3 daha idari para cezası verildi.

ALİCAN ULUDAĞ'A ÖLÜM TEHDİTLERİ

Açıklamada ayrıca gazeteci Alican Uludağ'ın Kabaş’ın tutukluluk kararını veren hâkimin 2020’de Osman Kavala’nın tutukluluk kararını veren aynı hâkim olduğunu ortaya çıkararak haberleştirmesinin ardından Twitter’da ölüm tehditleri aldığının da altı çizildi.

Açıklama şu ifadelerle devam etti:

Bu gelişmeler ışığında, aşağıda imzası bulunan kuruluşlar olarak;

Sedef Kabaş’ın ve tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını, Alican Uludağ’ın aldığı ölüm tehditleri hakkında tam kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini ve gazetecinin güvenliğinin ve korunmasının yetkililerce sağlanmasını, RTÜK’ün TELE 1’e verdiği yayın yasağı ve para cezalarının geri çekilmesini ve kurumun bağımsız yayın kuruluşlarına yönelik taraflı ve ayrımcı tutumuna bir son vermesini talep ediyoruz.

İmzacılar:

International Press Institute (IPI)
Association of European Journalists (AEJ)
Articolo 21
Cartoonists Rights Network International (CRNI)
Committee to Protect Journalists (CPJ)
Danish PEN
English PEN
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Federation of Journalists (EFJ)
Freedom House
German PEN
Index on Censorship
International Federation of Journalists (IFJ)
Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT)
PEN America PEN Centre of Bosnia-Herzegovina
PEN InternationalPEN Iraq
PEN Melbourne
PEN Norway
PEN Turkey
PEN Québec
Reporters Without Borders (RSF)
San Miguel PEN
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
Swedish PEN
WAN-IFRA