AYM, AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Nadira Kadirova’nın dosyası hakkında 27 aydır bir karar vermedi. Ağabey Muhammet Ali Kadirov, “Bu adaletsizliğe karşı sessiz kalmayın” diye konuştu.

27 ay geçti, AYM karar vermedi

İsmail ARI

AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın Ankara’daki evinde 23 Eylül 2019 tarihinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova ile ilgili Anayasa Mahkemesi hâlâ karar vermedi.

Kadirova’nın şüpheli ölümüne yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma, ölümünden yaklaşık 5 ay sonra, 2 Mart 2020’de takipsizlik kararı verilerek kapatıldı. Savcılık kararında, Kadirova’nın olay öncesinde intihara karar verdiği öne sürülmüştü. Kadirova ailesinin avukatı Prof. Dr. İlyas Doğan da savcılığın takipsizlik kararı verdiği soruşturma dosyasını 5 Haziran 2020’de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

Ancak, aradan geçen 27 aya rağmen AYM hâlâ bir karar vermedi. Ailenin avukatı Prof. Dr. İlyas Doğan, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 6 ay önce Adalet Bakanlığı da ben de AYM’ye son savunmamızı verdik. Ancak başvurumuza dair hâlâ bir karar verilmedi, bekletiyorlar. Kararın açıklanması için bütün süreçler tamamlandı. AYM’ye yapılan başvuruda son aşamaya kadar gelmek önemli bir başarı aslında. Genellikle AYM’ye yapılan başvuruların büyük çoğunluğu ilk aşamayı geçse bile ikinci aşamada reddediliyor. Biz ise dördüncü şamayı da tamamladık. Özetle başvurumuza dair bütün süreçler tamamlandığı halde bir karar verilmedi. Aylardır kararın açıklanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

AKP İstanbul Milletvekili Şirin ÜnalAKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal



3 YIL GEÇTİ AMA HÂLÂ ADALET YOK

Nadira Kadirova’nın ağabeyi Muhammet Ali Kadirov, yaşanan hukuksuzluğa vurgu yaparak şunları söyledi: “Bir milletvekili torunu yaşındaki, 23 yaşındaki kadını taciz edip, öldürüyor ve hiçbir şey olmamış gibi ortalıkta geziyor. Yazıklar olsun böyle bir milletvekiline. Bir kadını taciz edip öldürüyor sonra "Vekilin dokunulmazlığı var" diyorlar. Yazıklar olsun. Türkiye’ye ve dünyaya sesleniyorum, bu haksızlığa, adaletsizliğe karşı sessiz kalmayın. Herkes kendini sadece bir dakika benim yerime koysun. Ne hissedecekler bu durum karşısında? Ne kadar dayanacaklar? Zaten adalet olsaydı biz bunları yaşamazdık. 3 yıl geçti ve hâlâ adalet yok.”