Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini göstermeye devam ediyor. Ülkeler tedbirlerini sıklaştırırken dün akşam saatlerinde 503 bin olan vaka sayısı bu sabah 532 bini aştı

27 Mart - Ülke ülke koronavirüs salgınında son durum | ABD'den tüm doktorlara 'iş' çağrısı

Salgınında meydana gelen can kayıpları her geçen gün artıyor. Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında can kaybı 24 bin 89'a ulaştı.

Covid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde dün akşam toplam 503 bin 72 olan vaka sayısı ise bu sabah 532 bin 237'ye ulaştı.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından hazırlanan ve anlık güncellenen harita ile koronavirüs salgının dünyadaki son durumunu görebilirsiniz.

Güncelleme- 23:55

İSPANYA FRANSA İLE KARA SINIRINI KAPATTI

Covid-19’dan İtalya’dan sonra en fazla etkilenen Avrupa ülkesi İspanya yayılmayı önlemek Fransa ile kara sınırlarını geçici olarak kapattı. Karar üzerine İspanyol polisi Irun kentindeki karayolunda Fransa'dan ülkeye giriş yapmaya çalışan yabancı araçları geri çevirdi.

Güncelleme-20:45

İTALYA'DA ÖLENLERİN SAYISI 9 BİN 134'E YÜKSELDİ

İtalya'da yeni tip koronavirüsten (Covid-19) ölenlerin sayısı bugün 969 kişi artarak, 9 bin 134'e yükseldi.

Ülkede 5 hafta önce başlayan Covid-19 salgınına ilişkin başkentteki Sivil Savunma Genel Müdürlüğünde her akşam düzenlenen basın toplantısında günlük verileri, Acil Tedarik Komiseri Domenico Arcuri açıkladı.

Görünmez bir düşmana karşı mücadele ettiklerini belirten Arcuri, ülkede mevcut koronavirüs vaka sayısının 66 bin 414'e ulaştığını, bu sayıya ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde Covid-19 bulaşanların toplam sayısının ise 86 bin 498'e çıktığını duyurdu.

Arcuri, dün 10 bin 361 olarak açıklanan iyileşenlerin sayısının bugün 589’luk artışla 10 bin 950 olduğunu kaydetti.

Domenico Arcuri, ölü sayısının son 24 saatte 969 kişi daha artarak, 9 bin 134'e yükseldiğini belirtti. Arcuri’nin açıkladığı ölü sayısı, 5 haftadır koronavirüs acil durumundaki ülkede en yüksek günlük ölü sayısı oldu.

Komiser Arcuri, bugün 136 yeni yoğun bakım ünitesi sağladıklarını açıklayarak, halktan kurallara uymaya devam etmelerini istedi.

Bu arada, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü dün ölü sayısını 8 bin 165 olarak açıkladıktan sonra Piyemonte Bölgesi’nde ölen 50 kişinin günlük rapora dahil edilmediği ortaya çıkmıştı. AA muhabirinin Sivil Savunma kaynaklarından edindiği bilgide, resmi rapordan sonra gelen 50 kişinin bugünün raporuna dahil edileceği belirtilmişti.

Acil Tedarik Komiseri Arcuri de bugünkü sayıları açıklarken 9 bin 134 ölü sayısına geç geldiği için dünkü raporda yer almayan 50 kişinin de dahil olduğunu vurguladı.

Öte yandan, ülkede koronavirüse karşı mücadelede ön planda yer alan sağlık çalışanları arasında da virüs hızla yayılmaya devam ederken, bugün kaydedilen ölümlerle toplamda 46 doktorun yaşamını yitirdiği belirtildi.

Ülkede Covid-19 kaynaklı en çok ölümün ve vakanın görüldüğü Lombardiya Bölgesi’nde de bugün 541 kişi yaşamını yitirdi.

Güncelleme- 20:17

NİKARAGUA'DA COVİD-19 NEDENİYLE İLK ÖLÜM GERÇEKLEŞTİ

Orta Amerika ülkesi Nikaragua'da, koronavirüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Nikaragua Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden 60 yaşındaki erkekte "hipertansiyon" rahatsızlığının bulunduğu belirtildi. Öte yandan bu kişinin ülkeye 16 Mart'ta Kolombiya'dan geldiği bilgisi paylaşıldı. Nüfusu 6 milyonu aşan Orta Amerika ülkesi Nikaragua'da ilk Covid-19 vakası, ülkeye Panama'dan gelen 40 yaşındaki bir erkekte 18 Mart'ta görülmüştü.

Güncelleme-17:32
İNGİLTERE'DE BİR GÜNDE 181 CAN KAYBI

İngiltere'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bir günde 181 kişi artarak 759'a ulaştı.

Güncelleme-16:38
ALMANYA'DA 15 BİN ASKER KORONAVİRÜSE KARŞI MÜCADELE EDECEK

Almanya, 15 bin askerini koronavirüs ile mücadele kapsamında sivil makamlara destek için hazır hale getirdi.

Almanya ordusu (Bundeswehr), koronavirüs salgınına ilişkin yürütülen çalışamalar kapsamında, 15 bin askerin sivil makamlara destek için hazır duruma getirildiğini açıkladı.

Açıklamada, General Martin Schelleis'ın komutasında olacak askerlerin 3 Nisan itibariyle sivil makamların hizmetinde çalışacakları duyuruldu. Askerlerin 5 bin 500'ünün güvenlik ve koruma hizmetinde, 6 bininin halkı koruma ve desteklemede, 600'ünün trafik sınır koruma ve sipariş hizmetinde, 18 timlik 400 askeri birliğin dezenfekte görevlerinde ve 2 bin 500 askerin de 500 kamyonlu depolama ve taşıma işlemlerinde faaliyet göstereceği belirtildi.

Almanya'da koronavirüs vaka sayısı 47 bin 373'e yükselirken, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 285'e ulaştı.

Güncelleme-15:05
KIRGIZİSTAN ULUSLARARASI KURULUŞLARDAN MALİ YARDIM İSTEDİ

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomiye ve bütçeye muhtemel etkilerini en aza indirmek için uluslararası kuruluşlara mali yardım için başvurdu.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Avrupa Birliği, Dünya Bankası, Avrupa Yapılandırma ve Kalkınma Bankası ve Asya Kalkınma Bankası bölge ve ülke temsilcileri ile ayrı ayrı görüşen Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Covid-19 salgını nedeniyle uluslararası kurumlardan mali destek istedi.

Covid-19 salgınının ekonomiyi olumsuz etkilediğini vurgulayan Ceenbekov, bütçedeki ana kalemleri ödeyememe riskinin bulunduğunu, halk sağlığı, gıda güvenliği ve Covid-19'a karşı alınan önlemlerin uygulanması ile ilgili acil finansmana ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Dün, Uluslararası Para Fonunun, salgın nedeniyle ortaya çıkan krizle mücadele için Kırgızistan'a yaklaşık 120 milyon 900 bin dolar tutarında mali destekte bulunacağı bildirilmişti.

Güncelleme-14:35
İSPANYA’DA 493 ÖLÜM DAHA

İspanya'da Covid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı düne göre 493 kişi artarak 4 bin 858'e çıktı.

6 bin 273 yeni vakanın da eklenmesiyle ülkedeki toplam vaka sayısı 64 bin 59’a çıktı.

Güncelleme-13:35
ABD’DEN, DÜNYADAKİ TÜM DOKTORLARA İŞ ÇAĞRISI

Koronavirüs salgınının yeni merkez üssü haline gelen ve vaka sayısında dünyanın ilk sırasına yerleşen ABD, yurtdışındaki sağlık çalışanlarına 'ABD'ye gelin' çağrısı yaptı

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “ABD’ye gelmek isteyen, özellikle Covid-19’un tedavisi üzerinde çalışan tıp uzmanlarının, vize başvurusunda bulunmak için en yakın elçiliğe veya konsolosluğa ulaşmalarını istiyoruz.”

ABD’de olan sağlık görevlilerine ek vize süresi verilebileceği ifade edilen açıklamada aynı zamanda, hali hazırda ABD’de çalışan ve yurtdışından gelen sağlık görevlilerinin program sürelerinin uzatılacağı da ifade edildi.

Şu ana kadar yaklaşık 86 bin vakanın görüldüğü ABD'de bin 300’e yakın kişi de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Koronavirüs salgının başlamasının ardından ABD'de sağlık sistemi ve tedavi kapasitesinin yetersizliği tartışma konusu olmuştu.

27-mart-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-abd-den-tum-doktorlara-is-cagrisi-706878-1.

Güncelleme-13:25
İSRAİL’DE ÖLEN VAKA SAYISI 10’A YÜKSELDİ

İsrail'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ölenlerin sayısı 10'a, vaka sayısı ise 3 bin 35'e yükseldi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN'ın Sağlık Bakanlığına dayandırdığı haberine göre, Covid-19 teşhisi konulan 93 yaşındaki bir erkek hasta ile 76 yaşındaki bir kadın hasta daha hayatını kaybetti.

Haberde yaşamını yitirenlerin kimliklerine yer verilmezken, ülkede 342 kişide daha koronavirüs tespit edildiği belirtildi.

Böylece İsrail'de Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 10'a, vaka sayısı ise 3 bin 35'e ulaştı.

Güncelleme-12:53
İRAN'DA CAN KAYBI 2 BİN 378'E YÜKSELDİ

İran'da Koronavirüs vaka sayısı 32 bin 332'ye, virüs kaynaklı can kaybı sayısı ise 2 bin 378'e yükseldi

Güncelleme-11:56
MACARİSTAN'SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, koronavirüs salgını nedeniyle ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması getirildiğini açıkladı.

Koronavirüs salgını dünya geneline hızla yayılmaya devam ederken, salgına karşı alınan önlemler de sıkılaştırılmaya devam ediyor. Macaristan'da ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması ilan edildi.

Başbakan Viktor Orban tarafından yapılan açıklamada, vatandaşların evde kalmalarını sağlamak amacıyla 28 Mart - 11 Nisan tarihleri arasında ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması getirildiği duyuruldu. Başbakan Orban getirilen kısıtlamanın, normal oranının yüzde 10'una düşen ancak daha da düşmesi gereken sosyal temasların sayısını azaltmak için getirildiğini ifade etti.

Macaristan'da korona virüs vaka sayısı 300'e yükselirken, virüs nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti.

Güncelleme-11:30
GÜNEY AFRİKA'DA İLK CAN KAYBI

Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, Çin’de ortaya çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs nedeniyle Güney Afrika’da ilk ölümlerin gerçekleştiğini, vaka sayısının ise bine ulaştığın�� belirtti.

Güney Afrika'da ilk ölümlerin gerçekleştiğini açıklayan Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, 2 kişinin öldüğünü ve vaka sayısının 927'ye yükseldiğini belirterek “Bu sabah, üzücü bir haberle uyandık. Covid-19 kaynaklı ilk ölümlerimiz Batı Kap'da gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Ülkenin güneybatısında yer alan Batı Kap'da özel ve devlet hastanelerinde tedavi gören iki kişinin öldüğü ifade edilirken daha fazla ayrıntı verilmedi.

27-mart-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-olu-sayisi-24-bini-asti-706808-1.

Güncelleme-11:00
FRANSA'DA CAN KAYBI BİN 969'A YÜKSELDİ

Günlerdir devam eden sokağa çıkma yasağına rağmen Fransa'da ölü ve vaka sayısında artış devam ediyor. Son verilere göre ülke genelinde 365 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı bin 696'ya, toplam vaka sayısı ise 29 bin 155'e yükseldi. Hayatını kaybedenlerin arasında daha önce herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan 16 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu belirtildi.

Fransa Sağlık Direktörü Jerome Salomon yaptığı açıklamada, 13 bin 904 kişinin hastanede tedavi gördüğünü, 4 bin 948 kişinin iyileşip taburcu olduğunu kaydetti.

Güncelleme-10:38
AFGANİSTAN 10 BİN MAHKUMU SERBEST BIRAKACAK

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin, ülkede yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayısının artması nedeniyle 10 bin mahkumun serbest bırakılmasına karar verdiği bildirildi.

Afganistan Hapishaneler Genel Başkanı Ahmad Raşid Totahil, basına yaptığı açıklamada, Gani'ninCovid-19 önlemleri kapsamında aldığı kararla yaklaşık 10 bin mahkumun serbest bırakılacağını söyledi.

Kararın, 55 yaş üstü, çocuk, kadın ve ağır hastalığı olan mahkumları kapsadığını ifade eden Totahil, ülke içi ve dışı güvenlik tehdidi oluşturan mahkumların serbest bırakılmayacağını belirtti.

Totahil, serbest bırakılma sürecinin 10 gün içerisinde başlayacağını kaydetti.

Ülkede Covid-19 vaka sayısı 90'ı geçerken, ölü sayısı 3 oldu. Salgının artmasıyla ülkenin İran sınırındaki Herat, Farah ve Nimruz vilayetlerinde sokağa çıkma yasağı getirildi. Ülke genelinde hastalığa karşı önlemler de artırıldı. Tüm şehirlerde dezenfeksiyon çalışmaları başlatıldı. Şehirlerarası giriş çıkışlara sağlık personeli yerleştirilerek tüm yolcular kontrolden geçiriliyor.

Covid-19 vakalarının artmaya başlamasıyla ülke genelinde okullar, üniversiteler ve medreselerde eğitime ara verilirken, Uluslararası Newroz Kutlamaları ve çiftçi bayramının yanı sıra tüm spor etkinlikleri de iptal edilmişti.

Covid-19 önlemleri kapsamında günlük resmi çalışma süreleri de 8 saatten 5 saate indirilmişti.

Güncelleme-09:33
ÖZBEKİSTAN'DA İLK ÖLÜM

Özbekistan'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Covid-19 bulaşan 72 yaşındaki bir kişi yaşamını yitirdi. Ülkede vaka sayısı 18 artarak 83'e ulaştı.

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, salgınla ilgili alınan tedbirlere ilişkin yaptığı açıklamada, virüs tespit edilenlerin 11'inin doktor ve sağlık çalışanı olduğunu belirtti.

Mirziyoyev, salgınla mücadele için gerekli tüm tıbbi cihazların en kısa zamanda satın alınacağını kaydetti.

Özbekistan'da salgınla ilgili alınan kararlar doğrultusunda, doktor ve sağlık çalışanları yüksek ücretle çalışacak. Covid-19 bulaşan hastane çalışanlarına 10 bin dolar, tedavi gördüğü halde iyileşemeyen hastane çalışanlarına da bir kereye mahsus 26 bin dolar ödenecek.

Ülkede salgınla mücadele tedbirleri sıkılaştırılırken, başkent Taşkent'in ardından başta Semerkant, Buhara, Andican ve Namangan olmak üzere diğer şehirlere de giriş ve çıkışlar kısıtlandı.

ABD DÜNYA GENELİNDE 1. SIRAYA YÜKSELDİ

ABD’de Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı bini aştı. Dünyada salgının en etkili olduğu ülkelerden biri haline gelen ülkede vaka sayısı 80 bini geçerken, ABD virüsün bulaştığı kişi sayısı bakımından dünya genelinde 1'inci sıraya yükseldi. New York eyaleti ise 38 bin vaka ve 460'tan fazla ölü sayısı ile ülkede salgının en etkili olduğu eyaletlerin başında geliyor.

ENDONEZYA'DA TOPLANMA YASAĞINA UYMAYANLARA HAPİS CEZASI

Endonezya’da yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında toplanma yasağına uymayanlara 1 yıl hapis cezası verilebileceği belirtildi.

Tempo gazetesinin haberine göre, Ulusal Emniyet Sözcüsü Argo Yuwono, koronavirüs nedeniyle uygulamaya konulan toplanma yasağını ısrarla ihlal edenlerin cezai yaptırımla karşılaşabileceğini bildirdi.

Yuwono, yasaya göre salgının azaltılması çalışmalarına engel olanların 1 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini ifade etti.

Kalabalıkları önlemek amacıyla önceliklerinin uyarmak olduğunu vurgulayan Yuwono, tüm uyarılara rağmen dağılmayan kişiler hakkında soruşturma başlatılacağını aktardı.

Öte yandan Yuwono, karantinayı ihlal edenlere de bir yıl hapis ya da 100 milyon rupiaha (yaklaşık 6 bin 165 dolar) para cezası alabileceğini kaydetti.

MALEZYA BAŞKANI VE BAKANLAR MAAŞLARINI BAĞIŞLADI

Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin ve kabine üyeleri, iki aylık maaşlarını ülkedeki yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele için bağışladı.

Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, bu haftaki bakanlar kurulu toplantısında alınan karar neticesinde Başbakan, bakanlar ve yardımcılarının, iki ay boyunca maaşlarını Covid-19 fonuna yatıracakları duyuruldu.

Açıklamada, 11 Mart'ta açılan Covid-19 fonunun şimdiye kadar 8,4 milyon Malezya ringgiti (12 milyon TL) yardım topladığı belirtilirken, "Atılan bu adım, hükümetin Covid-19'dan etkilenenlere yardım etme kararlılığını göstermektedir." ifadesi kullanıldı.

Öte yandan Malezya, Covid-19 nedeniyle Bangladeş'te mahsur kalan 225 vatandaşını ülkeye getirdi.

Ülke genelindeki Covid-19 vakaları ise bugün 2 bin 31'e yükselirken yaşamını yitirenlerin sayısı 23 oldu.

Virüse yakalanan 80 kişinin sağlık çalışanı olduğu belirtildi.

BURKİNA FASO'DA 8 ŞEHİR KARANTİNADA

Sahraaltı Afrika ülkesi Burkina Faso'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle başkent dahil 8 şehir karantinaya alındı.

Ulusal basındaki haberlere göre, Bakanlar Kurulu üyeleri, video konferans aracılığıyla ülkedeki sağlık durumunu görüştü.

Hükümet Sözcüsü Fulgance Dandjinou, kurul sonrasında yayımlanan kararname ile ülkede acil durum ilan edildiğini açıkladı.

Başkent Vagadugu dahil Bobo Dioulasso, Boromo, Koudougou, Banfora, Hounde, Dedougou ve Zorgho şehirlerinin Covid-19 tespit edilmesi nedeniyle karantinaya alındığını belirten Dandjinou, karantina süresinin bugünden itibaren iki hafta süreceğini kaydetti.

Öte yandan Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkedeki vaka sayısı son 24 saatte 6 artarak 152'ye çıktı.

TRUMP VE MACRON TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaptıkları telefon görüşmesinde, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede iş birliğinin önemini vurguladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Trump ve Macron bugün Covid-19 ile mücadele çabaları ve virüsün ekonomik etkilerini ele aldıklar�� bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede iki lider, Covid-19 salgınını hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak ve virüsün ekonomik etkilerini en aza indirmek adına Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlara yardım etmek için G-7, G-20 ülkeleri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (Çin, Fransa, Rusya, İngiltere, ABD) arasındaki iş birliklerinin önemli olduğuna işaret etti.

Trump ve Macron, önemli ikili ve bölgesel konuları da ele aldı.