27 yıl geçti: Gerçek failler yargı önüne çıkarılmadı

HABER MERKEZİ

22 kişinin öldürüldüğü Gazi-Ümraniye katliamında aileler, aradan geçen 27 yıla rağmen sorumluların halen yargı önüne çıkarılmadığını dile getirerek adalet istedi. Aileler ve avukatlar İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya avukat Sevim Akat, Gazi Katliamı’nda katledilen Zeynep Poyraz’ın ablası Kibar Poyraz, katledilen Ali Yıldırım’ın abisi Yaşar Yıldırım ve İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri katıldı. Etkin Haber Ajansı’nın haberine göre Yoleri, "İsim isim konum konum pek çok olaya ve faillere ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmasına rağmen bugün hala bu faillerin cezalandırıldığı bir uygulama ile karşı karşıya değiliz. Failler korunuyor" dedi. Avukat Sevim Akat ise Ümraniye Katliamı dava dosyasına ilişkin önce takipsizlik kararı verildiğini anımsatarak şöyle konuştu: Dosya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) döndü. Kararda hak ihlalinin yanı sıra orantısız güç kullanımı tespit edildi. Bunun üzerine yeniden başvuruda bulunduk. Yıllar sonra dava açıldı.Öldürülen kişilerin vücutlarından çıkarılan mermi çekirdeklerine bile dosyada yer verilmedi.

Katledilen Ali Yıldırım’ın abisi Yaşar Yıldırım ise "Adalet olmadan mutlu olmanın imkanı yok. Mücadeleyi bırakmamalıyız. Adalet gelmezse biri gelir biri gider yapanın yanında kalır. Maraş olmuş onun hesabı sorulmamış hesap verilmemiş ve halının altına süpürmüşler. Ondan sonra Çorum, Sivas ve Roboskî oldu. Bu katliamlar gibi yüzlercesi var. Bu ülkede bunlar var" dedi.