Çocuk Vakfı'nin kurucusu Mustafa Ruhi Şirin, vakfın düzenlediği bir etkinlikle ilgili olarak 27 yıl önce Sivas Katliamı'nda hayatını kaybetmiş şair Behçet Aysan'a davette bulundu.

27 yıl önce Sivas'ta katledilen Behçet Aysan'a davet!

2 Temmuz 1993'te Sivas Katliamı'nda hayatını kaybeden şair Behçet Aysan'a "e-posta" gönderildi.

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin tarafından gönderilen e-posta'da "Çocuk Edebiyatı Okulu" isimli bir etkinlik kapsamında, Aysan'a hitaben "Şiir toplamınız içinde çocuk ve çocukluk temasında yer verdiğiniz ve şiirinizi en iyi yansıttığınız şiirleri Aralık ayı sonuna kadar iletmenizden memnun kalacağız. Bu çalışma sonunda bir seçki hazırlanması öngörülürse sizinle iletişim kuracağız" denildi.

Behçet Aysan'ın kızı Eren Aysan, akıl almaz davetin yazısını Twitter hesabından paylaşırken "Hayatımda aldığım en saçma e-posta." diye tepki gösterdi.

Aysan, sonrasında yazıyı gönderenlerin özür dilediğini de belirterek, "Şimdi yazıyı gönderen kişi aradı ve özür diledi. Ancak bu standart bir uygulama deyince gerçekten çileden çıktım. İnsanlar ne kadar zorlayıcı şu hayatta!" dedi.

BEHÇET AYSAN KİMDİR?

Tam adı Sefa Behçet Aysan’dır. Şair Edip Aysan’nın oğlu, şair Eren Aysan’ın babasıdır. Ortaöğrenimini Selimiye Askeri Ortaokulu ile Kuleli Askeri Lisesinde (1967) tamamladı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Tıp Fakültesi öğrencisi iken 12 Mart döneminde (1972) Ceza Yasasının 141. maddesine aykırı eylemde bulunduğu savıyla tutuklandı ve birkaç yıl öğrenimine ara vermek zorunda kaldı. Cezaevinden çıkınca Türk Haberler Ajansı ve Yankı dergisinde gece sekreterliği yaptı, özel kuruluşlarda çeşitli işlerde çalıştı. Fakülteyi bitirince Ankara Nümune Hastanesi Psikiyatri Bölümünde uzmanlık eğitimi görerek (1984) ruh ve sinir hastalıkları uzmanı oldu. Hekim olarak İzmit’te ve Ankara’da çalıştı. SSK Ankara Yenişehir Dispanserinde uzman hekim olarak çalışırken, Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak üzere gittiği Sivas’ta Madımak Oteli katliamında yaşamını yitirdi.

Behçet Aysan’ın şiirleri 1979 yılından itibaren Türk Dili, Yusufçuk, Tan, Yazın, Yarın, Yeni Düşün, Sanat Rehberi, Broy, Gösteri vd. dergilerinde yayımlandı. Şiirlerinin kendine özgü ve özgün söylemi ve işlediği temalara egemenliği ile dikkat çekti. Şiirlerinde, kendi yaşamından yola çıkan ve toplumsalı yakalama, yani güncel olanda kalıcı olan insani ögeleri yakalamadaki ustalığı kabul gördü. Sesler ve Küller kitabı ile 1984 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülünü Hüseyin Ferhat ve Bedrettin Aykın ile paylaştı. “Eylül” adlı dosyası ile 1986 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülünü, Deniz Feneri’yle de Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülünü (1987) kazandı. Anısına Edebiyatçılar Derneği tarafından Behçet Aysan Kitabı (1993) ile kızı Eren Aysan ile Salih Bolat tarafından Bir Behçet Aysan Kitabı: Deniz Feneri (2006) adlı armağan kitap yayımlandı. Ölümünden sonra Türk Tabipler Birliği tarafından adına her yıl verilen Behçet Aysan Şiir Ödülü konuldu.

ESERLERİ:

ŞİİR: Karşı Gece (1983), Sesler ve Küller (1984), Deniz Feneri (1986), Eylül (1988), Şiirler (el yazısıyla seçme şiirleri, 1990), Düello (bütün şiirleri, 1994), Leke ve Şiir (1998).

RADYO OYUNU: Üç Kardeştiler (1995).

HAKKINDA: Sennur Sezer / Gösteri (Mayıs 1986), Edebiyatçılar Derneği / Behçet Aysan Kitabı (haz. Ahmet Say, 1993), Hüseyin Atabaş / Öksüz Kalan Şiir (Ankara Sanat Rehberi ve Hürriyet Gösteri, Ağustos 1993), Mustafa Şerif Onaran (Hürriyet Gösteri, Ağustos 1993), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), TBE Ansiklopedisi (2001), Eren Aysan-Salih Bolat / Bir Behçet Aysan Kitabı: Deniz Feneri (2006), İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006).