28 belediyeye kayyum atandı

28 belediyeye kayyum atandı.

Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre İçişleri Bakanlığı, "PKK-KCK ve FETÖ'ye yardım ve destek verdiği gerekçesiyle, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında" görevden alınan 28 belediye başkanının yerine kanun hükmünde kararname gereği 28 kişiyi görevlendirdi. Bu kişiler sabah 09.00 itibariyle görevlerine başladı.

Kayyum atanan 24 belediye için PKK-KCK gerekçe gösterilirken, 4'ü için FETÖ gerekçe gösterildi.

BATMAN VE HAKKARİ DE ARALARINDA

Kayyum atanan belediyelerin listesi şu şekilde:

1 - Batman İl Belediyesi Ertuğrul Şeref Aksoy (Vali Yardımcısı)
2 - Hakkari İl Belediyesi Cüneyt Epçim (Vali Yardımcısı)
3 - Adana-Pozantı İlçe Belediyesi Mahmut Sami Baysal
4 - Ağrı-Diyadin İlçe Belediyesi Mekan Çeviren (Kaymakam)
5 - Batman-Beşiri İlçe Belediyesi Mustafa Maslak (Kaymakam)
6 - Batman-Gercüş İlçe Belediyesi Ünal Koç (Kaymakam)
7 - Diyarbakır- Silvan İlçe Belediyesi Murat Kütük (Kaymakam)
8 - Diyarbakır-Sur İlçe Belediyesi Bilal Özkan (Vali Yardımcısı)
9 - Erzurum-Aşkale İlçe Belediyesi Şenol Polat
10 - Erzurum-Hınıs İlçe Belediyesi Bülent Ay (Kaymakam)
11 - Giresun-Çamoluk İlçe Belediyesi Musa Varıcı
12 - Iğdır-Tuzluca İlçe Belediyesi İbrahim Civalek (Kaymakam)
13 - Konya-Ilgın İlçe Belediyesi Mehmet Karahan
14 - Mardin-Dargeçit İlçe Belediyesi Mehmet Yaşar Yeşiltaş (Kaymakam)
15 - Mardin-Derik İlçe Belediyesi Muhammed Fatih Safitürk (Kaymakam)
16 - Mardin Mazıdağı İlçe Belediyesi Halit Benek (Kaymakam)
17 - Mardin Nusaybin İlçe Belediyesi Ergün Baysal (Kaymakam)
18 - Muş-Bulanık İlçe Belediyesi Ömer Şahin (Kaymakam)
19 - Siirt -Eruh İlçe Belediyesi Murtaza Dayanç (Kaymakam)
20 - Şanlıurfa-Suruç İlçe Belediyesi Tarık Açıkgöz (Vali Yardımcısı)
21 - Şırnak-Cizre İlçe Belediyesi Ahmet Adanur (Kaymakam)
22 - Şırnak-Silopi İlçe Belediyesi Savaş Konak (Kaymakam)
23 - Van-Edremit İlçe Belediyesi İbrahim Özkan (Vali Yardımcısı)
24 - Van-Erciş İlçe Belediyesi Mehmet Şirin Yaşar (Kaymakam)
25 - Van-İpekyolu İlçe Belediyesi Önder Can (Vali Yardımcısı)
26 - Van-Özalp İlçe Belediyesi Serdar Karal (Kaymakam)
27 - Batman-Beşiri-İkiköprü Belde Belediyesi Mustafa Maslak (Kaymakam)
28 - Iğdır-Merkez- Belde Hoşhaber Belediyesi Bilgehan Karanfil (Vali Yardımcısı)

DEMOKRASİ AÇIKLAMASI!

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 1 Eylül'de yürürlüğe giren 674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Belediye Kanunu’nda düzenleme yapıldığı hatırlatılarak, "Terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçuyla hakkında soruşturma açılan veya görevden uzaklaştırılan Belediye Başkan ve Meclis Üyelerinin yerine 15 gün içerisinde görevlendirme yapılması hüküm altına alınmıştır" denildi.

Kayyum atanmasının bu kapsamda gerçekleştiği belirtilen İçişleri Bakanlığı'ndan PKK-KCK ve FETÖ örgütlerine yardım ve destek vermek iddiasıyla haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında 28 belediye başkanının daha önce görevden uzaklaştırıldıkları belirtildi. Söz konusu belediye başkanlarının 24’ünün PKK-KCK, 4’ünün ise FETÖ dava ve soruşturmalarında yargılandıkları ifade edildi.

Yerlerine kayyum atanan belediye başkanlarının 2’si il, 24’ü ilçe, 2’si belde belediye başkanı, başkanlardan 12’si ise halen tutuklu. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Demokrasi ve hukuk devleti anlayışında millet iradesinin yerel yönetimlere yansıması esastır" denilerek, kayyum atanmanın gerekçesi şöyle açıklanıyor: "Ancak belediyeler; vatandaşımızın, kullandığı oyu, verdiği vergileri ve demokrasinin sunduğu iklimi istismar ederek ülkemizin birlik ve bütünlüğüne kasteden terör örgütlerinin etkisi altına giriyorsa, milli iradeyi gaspedenlere karşı tedbir almak devletin asli görevidir. Vatandaşlarımızın verdiği vergilerle oluşan kaynaklar ve verdiği oyla oluşan siyasi irade, terör örgütlerine devşirilemez. Seçimle iş başına gelip, milletin hür iradesini suç işlemek için kullanmanın meşruiyeti yoktur. Elbette hiçbir hukuk düzeni hakların açıkça kötüye kullanılmasını korumaz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünü işletmek devletin görevidir. Milletin beklediği de budur. Terör örgütleri karşısında ülkenin birlik ve beraberliğini, milletin ferasetiyle, işleyen demokrasi, işleyen hukuk ve işleyen devlet tesis edecektir. Bu işleyişi sağlamayı teminen, görevlendirme yapılan belediyelerde, kaynaklar terör örgütlerine değil o yörede yaşayan vatandaşlarımıza sunulacağı için, hizmetler en iyi şekilde yürütülecektir. Kanun hükmünde kararname gereği söz konusu 28 belediye başkanlığına görevlendirilen, ekte isimleri bulunan kişiler bu sabah saat 09:00 itibariyle görevlerine başlamıştır."

28-belediyeye-kayyum-atandi-184888-1.

SOYLU İŞARETİ VERMİŞTİ

Kayyum atanacağını geçtiğimiz perşembe günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamıştı. Bakan Soylu, "28 belediyenin yönetimi kandilden milletin iradesine geçecek'" ifadelerini kullanmış, "Bize kanun hükmünde kararnamenin verdiği yetkiyle 15 gün içerisinde 28 belediyenin yönetimi teröristlerde değil, 28 belediyenin yönetimi kandil'in talimatıyla değil, şu ay yıldızlı bayrağı kendi gönlüne sindirmiş insanların yönetimiyle devam edecektir. herkesin böyle bilmesini isteriz" demişti.