Sosyalist Küba’da doktor adayı öğrenciler, koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla yoğun çaba sarf ediyor. Öğrenciler, kapı kapı dolaşarak halkı bilgilendiriyor

28 bin tıp öğrencisi ev ev dolaşıyor: Küba’da koronavirüs seferberliği

Küba’da sayıları 28 bini bulan tıp öğrencileri, dünyayı sarsan koronavirüs salgınının ülkelerinde yayılmasını engellemek için bir kapıdan diğerine koşarak halkı bilgilendiriyor. AFP’nin haberine göre Kübalı öğrenciler ziyaret ettikleri insanlara, “Bu evde kaç kişi yaşıyor?”, “Yabancılarla temas kurdunuz mu?”, “Takip edilecek sağlık kurallarını biliyor musunuz?” gibi sorular soruyor.

DAYANIŞMA VE ÖZVERİ

Başkent Havana'nın Vedado mahallesinde yaşayan 46 yaşındaki doktor olan Liz Caballero Gonzalez, 300 aileye yaşadığı bir bölgede her gün iki tıp öğrencisiyle birlikte çalışıyor. Zengin ülkelerin teknolojisine sahip olmadıklarını söyleyen Gonzalez, buna rağmen dayanışma ve özveriyle çalışan bir kadroya sahip olduklarını vurguluyor. Gonzalez, bu ziyaretlerin mümkün olan en kısa sürede nüfusun yüzde 100'üne ulaşmak için son iki haftada arttığını kaydediyor.

HALK İÇİN SAĞLIK SİSTEMİ

Küba, koronavirüsle mücadelede dünyanın gıptayla izlediği sağlık hizmetine güveniyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Küba’da 10 bin kişiye düşen doktor sayısı ABD’de 10 bin kişi başına düşen doktor sayısının 3 katından fazla. Sosyalist Küba’da 10 bin kişiye 82 doktor düşerken, bu sayı Rusya’da 40, ABD’de 26, Çin’de ise 18 düzeyinde.

Küba’da son verilere göre 212 kişiye koronavirüs teşhisi koyulurken, 6 kişi de yaşamını yitirdi. Ülkede tedbir amaçlı 2 bin 800 kişi de hastanede bakım altında tutuluyor.