Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 28 Şubat davasında cezası kesinleşen emekli generaller hakkında verdiği yakalama kararı ardından emekli askerler gözaltına alınmaya başlandı. Hakkında yakalama kararı bulunan ve Bodrum Adliyesi'ne gelen Çetin Doğan tutuklandı. Milas'ta gözaltına alınan Çevik Bir de tutuklandı.

28 Şubat Davası | Tutuklamalar başladı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat davasında cezası kesinleşen emekli generaller Çevik Bir ile Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında yakalama kararı verdi.

Hakkında yakalama kararı verilen emekli general Çetin Doğan, Bodrum Adliyesine geldi.

Doğan'ın korumaları eşliğinde adliyenin ön kapısından giriş yaptığı görüldü. Adliyeye girmeden gazetecilere açıklama yapan Doğan, "Sözün bittiği yerdeyiz. Her şey ortada. Elbette ki bunun bir sonu gelecek. Sanıyorum ki bu Türk adaleti için yüz karası bir şey bu" dedi.

81 yaşındaki Doğan'ın konuşurken korumasından destek aldığı görüldü.

Doğan, tutuklanarak Muğla Cezaevi'ne gönderildi.

Bu arada Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. Ersöz paylaşımında şunları kaydetti:

"84 yaşındaki Çetin Doğan, Bodrum Adliyesi’ndeki işlemlerinin ardından, Muğla Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edilmek üzere polis nezaretinde yola çıktı. Bodrum Devlet Hastanesi’nde yapılacak doktor kontrolü sonrasında infaz başlamış olacak."

Öte yandan İstanbul'a gitmek üzere yola çıktığı öğrenilen Çevik Bir'in, otomobili, 17.30 sıralarında Milas ilçe merkezinde ana yolda polis tarafından durduruldu. Bir, Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. İşlemlerinin ardından Milas Adliyesi'ne sevk edilen Bir, burada savcıya ifade verdiği ifade sonrası Muğla Cezaevi'ne gönderildi.

HAKKI KILINÇ, ANTALYA'DA TUTUKLANDI

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan 14 sanık hakkında yakalama kararı vermesinin ardından, Antalya İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan Hakkı Kılınç, sağlık kontrolü sonrası Manavgat Adliyesi’ne sevk edildi.

Hakkı Kılınç işlemlerinin tamamlanmasının ardından tutuklandı.

ANKARA'DA 4 EMEKLİ GENERAL DE CEZAEVİNDE

Ankara'da bulunan Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri ve Yıldırım Türker, ceza infaz kurumuna gönderildi.

28 Şubat davasında cezası kesinleşen, haklarında yakalama kararı verilen 14 emekli generalden Ankara'da gözaltına alınan 4'ü, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, sağlık kontrolünün ardından infaz savcılığına sevk edildi.

Emekli generaller infaz savcılığındaki işlemleri sonrası ceza infaz kurumuna teslim edilmek üzere polis nezaretinde Ankara Adliyesi'nden ayrıldı.

RÜTBELERİ SÖKÜLECEK

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında cezası kesinleşen emekli generallerin rütbelerinin sökülmesi talebiyle Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığına yazı gönderdi.

Mahkemenin yazısında, kesinleşen karara göre, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 30 ve 31. maddelerine göre gereğinin yapılması istendi.

Askeri Ceza Kanununun 30. maddesi, asker kişiler hakkındaki hükümlülük halinde, "Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası" verilmesini düzenliyor. Kanunun 31. maddesinde ise Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezasının niteliği, "hükümlünün Silahlı Kuvvetlerle ilişiğinin kesilmesi" olarak yer alıyor. Bu ceza, ayrıca bir hükme gerek kalmaksızın askeri rütbe ve memuriyetlerin kaybedilmesi sonuçlarını doğuruyor.

HAKLARINDA YAKALAMA KARARI BULUNAN İSİMLER

Hakkında yakalama kararı çıkartılan isimler şöyle:

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay Harekât Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri, MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç ile emekli generaller Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Saner, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker.