Dünyanın önde gelen 28 ülkesinden 77 bilim insanı, yeterli ve uygun zamanda aşı yapılmadığı takdirde, Covid-19’un yeni varyantlarının aşının etkililiğini kırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

28 ülkeden 77 bilim insanı: Aşı yaygınlaştırılmazsa yıl sonunda yeni aşı üretmek zorunda kalınabilir

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Johns Hopkins, Yale ve Imperial College gibi prestijli üniversitelerden 77 epidemiyolog, virolog ve bulaşıcı hastalık uzmanı, aşının etkililiği konusunda bir anket yaptı.

Anketi yapan bilim insanları, aşının yaygınlaştırılamaması ve hastalığın kontrolsüz bir şekilde yayılması halinde, koronavirüsün yeni varyantlarına karşı aşının etkililiğini yitirebileceği uyarısında bulundu. Bilim insanları ayrıca, uyarılarılarda bulunulan konularda önlem alınmazsa ve aşı yaygınlaştırılmazsa, bir yıl sonra yeni aşı çalışmalarına ihtiyaç duyulacağının altını çizdi.

“BİR YILDAN DAHA KISA BİR SÜREDE AŞI ETKİSİNİ YİTİREBİLİR”

The Guardian'ın haberine göre, Ankete katılan 77 bilim insanının 3’te biri aşıya karşı direnç gösteren varyantların 9 aydan daha kısa bir süre içinde ortaya çıkabileceğini, kalan üçte ikisi ise bu sürenin bir yıldan daha kısa olabileceğini belirtti.

Ankete katılan, Yale Üniversitesi'nden epidemolog Gregg Gonzalves, her gün yeni mutasyonlar ortaya çıktığını belirterek, “Her gün yeni mutasyonlar ortaya çıkıyor. Bazen onları, öncüllerinden daha başarılı hale getiren boşluklar buluyorlar. Bu şanslı varyantlar daha etkili bir şekilde bulaşabilir ve öncekilere kıyasla bağışıklık sisteminden potansiyel olarak kaçabilir" dedi.

Gonzalves, "Eğer dünyayı aşılamazsak, sahayı giderek daha fazla mutasyona açık halde bırakıyoruz. Bu da, mevcut aşılardan kaçabilen ve güçlendirici doz (üçüncü doz aşı) gerektirebilecek varyantların bolca yayılmasına yol açabilir" diye belirtti.

BAZI ÜLKELER NÜFUSUNUN YÜZDE 1'İNİ BİLE AŞILAYAMADI

Bilim insanlarının yaygın aşılama çağrılarının yanı sıra dünyanın hala ciddi bir bölümü aşıya ulaşmayı bekliyor. Ekonomisi gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin aşılama oranları ABD, İsrail ve İngiltere gibi ülkelere kıyasla çok düşük kalıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), dünyadaki aşı eşitsizliğini ortadan kaldırmak ve yoksul ülkelerin de aşıya erişimi için, COVAX programını kurmuş olsa da söz konusu program şimdiye kadar sadece Afrika’ya 7.7 milyon doz aşı ulaştırabildi. Bu sayı da tüm dünya ölçeğinde oldukça düşük kalıyor.

Dünyada hala Güney Afrika, Tayland, Cezayir ve Afganistan gibi ekonomisi gelişmemiş ülkeler, nüfuslarının yüzde 1’lik kısmını bile aşılayabilmiş değil. Tüm bu gelişmelere bakıldığında zengin ülkeler aşılama programlarını bu hızla giderlerse bahar sonuna kadar bitirecek gibi dururken, yoksul ülkeler ise aşıya erişim için daha uzun süreler bekleyecek gibi duruyor; bu da küresel kapitalizmin doğurduğu ‘zengin-yoksul ayrımını’ derinleştiriyor.