CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, sürekli değiştirilerek işlevini yitirmesi sağlanan Kamu İhale Kanunu için iktidar partisine seslendi: “Fıkralar, ‘Z’ harfine kadar ulaştı. Yandaşların isteği bitmeyeceğine göre, Kamboçya Alfabesi’ni kullanın”

29 harflik istisna da yetmediyse  74 harfli Kamboçya Alfabesi var

BirGün Ankara

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Kamu İhale Kanunu’nun istisnaları düzenleyen maddesinde yaptığı değişiklikleri sıralamak için alfabenin tüm harflerini kullanan iktidara, 74 harfli “Kamboçya Alfabesi”ni kullanması önerisinde bulundu.

Kamu İhale Kurumu bütçesi üzerinde Genel Kurul’da bir konuşma yapan Tutdere, “2002 yılında AB ile uyum yasaları kapsamında, ülkede yapılan ihalelerin hukuka uygun bir biçimde düzenlenmesi için kurulan KİK’in istisnaları düzenleyen üçüncü maddesinin fıkraları alfabenin son harfi olan Z’ye kadar ulaştı. Yandaşların talepleri bitmeyeceğine göre, sizlere yeni maddeler için dünyanın en kalabalık harfli alfabesi olan Kamboçya Alfabesi’ni kullanmanızı öneriyorum” dedi.

‘İLANSIZ İHALE’ ELEŞTİRİSİ
Konuşmasında, ihalelere ilişkin şikâyetlerin arttığına da dikkati çeken Tutdere, şunları söyledi: “2003’te 252 olan ihale usulsüzlük şikâyeti, 2013’te 5 bin 93’e kadar yükseldi. Kuruma yönelik şikayetlerin ağırlıklı çoğunluğunu Belediyeler, Sağlık Bakanlığı ve KİK gibi özel bütçeli kurumlar oluşturuyor. Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 81’inci sıradayız. Algı Endeksi’ne göre Türkiye’nin son sıralara gerilemesinin nedeni, ihale mevzuatında yapılan değişiklikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının açık ihale yerine ilansız ve davet usulü ihalelere yönelmesidir.”

Tutdere, iktidar kaynaklı müdahalelerle giderek işlevsizleşen Kamu İhale Kurumu’nun geçen yıl 140 milyon TL olan bütçesi 10 milyon TL artırılarak kabul edildi.