3 adımda karda yürümek

HABER MERKEZİ

Beklenen kar yağışının gelmesi ile birlikte ortopedik yaralanmalar açısından riskli bir döneme giriliyor. Pek çok insan kar yağışı ve buzlanma nedeniyle yolda yürürken kayıp düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bu süreci sağlıkla atlatmak için birtakım önlemlerin alınması gerekiyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Sofu, karlı ve buzlu zeminde yürürken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Buzlanmaya dikkat edin: Ara sokaklar, yokuşlu yollar ve üst geçitler buzlanma riski en fazla olan alanların başında geliyor. Özellikle ileri yaş grubundaki kişilerin mecbur haller dışında karlı günlerde dışarıya çıkmaması önemlidir.

Kaymayan ayakkabı ve çok katlı giysi: Kayarak düşmeye bağlı yaralanmalardan korunmak için tabanı kaygan olmayan, uygun kışlık ayakkabılar tercih edilmeli. Darbelere karşı koruyucu olabilecek çok katlı yumuşak giysiler giyilmeli.

Eller cepte yürümeyin: Çoğu insan eldiven takmak yerine soğuktan korunmak için buzlu yollarda elleri cebinde yürüyor. Bu durumda buzlu alanlarda yaşanan düşmeler sonrası meydana gelen travmaların en önemli sebeplerini oluşturuyor. Yürüme sırasında acele edilmemeli, adımlar olabildiğince dengeli, yavaş ve küçük atılmalı. Eşyalar iki elde birden taşınmamalı, bir el mutlaka boş bırakılmalı.

***

Doğru bilinen yanlışlar: Kırık olsa hareket ettiremezdi

Kışın daha çok artan kırık vakalarında doğru ilk müdahalenin önemini vurgulayan İlk ve Acil Yardım Uzmanı Özlem Karagöl, halk arasında uygulanan sakıncalı yöntemler ve en çok yapılan yanlışlara dikkat çekti:

Yanlış: ‘Kırık olsa kolunu kullanamazdı’, ‘Hareket ettirebiliyorsan kırık yoktur’, ‘Kırık olsaydı basamazdı’, ‘Kırık olsaydı yürüyemezdi’ gibi yaklaşımlar yanlış.

Doğru: Bazen kırık bir kemiği kımıldatmak mümkün olabiliyor. Hastalar hastaneye ulaşmadan önce basabilirler, sekerek yürüyebilirler ama sonuç olarak hastanın basıyor ya da yürüyor olması kırığın olmadığını düşündürmez.

Yanlış: Kırığa yumurta sürmek, balık sarmak ya da et bağlamak.

Doğru: İlk yardım olarak yaralanan bölgeyi kalpten yukarıda tutmak, ince bir bez üzerinden 2-3 saatte bir 15-20 dakika süre ile buz uygulamak, bandaj ile sarmak yararlı olacak.