Salgına karşı ekonomik önlemleri içeren İstikrar Kalkanı Paketi 3 veya 6 aylık borç ertelemelerinden oluşuyordu. 3 aylık ertelemeler gelecek ay bitiyor. Patronlardan çekimser talepler gelmeye başladı

3 aylık ertelemelerin süresi gelecek ay doluyor: Paketin yarısı boşalıyor

Türkiye’deki ilk Covid-19 vakasının duyurulmasının ardından 2,5 ay geçti. Ancak hükümetin İstikrar Kalkanı Paketi adı altında aldığı önlemlerin pek çoğu 3 aylık ertelemelerden oluşuyordu. Haziran itibariyle birçok ödeme yeniden başlayacak. Özellikle istihdamı koruduğu iddia edilen Kısa Çalışma Ödeneği’nin gelecek ay bitiyor olması endişeleri artırdı. Patronlardan ise çekimser talepler gelmeye başladı.

İstikrar Kalkanı Paketi’nde 3 ay ertelenen ve haziran ayı itibariyle başlayacak olan ödemeler şu şekilde;

1- Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelendi. Haziranda birçok firmanın borç ödemeleri devam edecek.

2- Paraf Esnaf Kart Desteği ile esnafa 25 bin liraya varan kredi kartı verildi. Kart harcamalarının geri ödemesi 3 ay ertelendi. Martta kartı alan esnaflar haziranda ilk taksit ödemelerine başlayacak.

3- Halkbank’a borcu olan esnafların nisan, mayıs, haziran ayları taksitleri ertelenecek. Bu esnaflar temmuz itibariyle taksit ödemelerine devam edecek.

4- Kısa Çalışma Ödeneği ile faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışan vatandaşlara, 3 ay süre ile maaş desteği verileceği açıklandı. Kısa çalışma ödeneğine martta başvuran işletmeler haziran ayı itibariyle artık kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayacak. Bu durumun aynı zamanda bir işsizlik patlamasına neden olabileceği düşünülüyor.

“KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILSIN”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç kısa çalışma ödeneğinin gelecek ay bitmesinden dert yandı. Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklamalarda bulunan Avdagiç, uygulamanın 3 ay daha uzatılması gerektiğini savundu ve şöyle konuştu; “Covid-19’un etkisini bertaraf etmek için başarıyla uygulanan İstikrar Kalkanı Paketi’nin en önemli maddelerinden biri olan ve çalışanın günlük kazancının yüzde 60’ını karşılayan Kısa Çalışma Ödeneği, geçen yaklaşık iki ayda istihdamın korunmasındaki başarısını ispatlamıştır. İşletmeler haziranda faaliyetlerini artırma ya da yeniden başlatmaya hazırlanırken, koronavirüsten etkilenen iş yerlerinde çalışanlara yönelik uygulanan kısa çalışma kapsamındaki maaş ödemelerinin, son başvuru tarihi olan 30 Haziran’dan itibaren ikinci bir üç ay süreyle uzatılması işletmelerin pandemi sürecinin zorluklarını geride

bırakmasına büyük katkı yapacaktır.”