Sanatçı Şükran Üst'ün öldürülen 3 bin 150 kadının anısına çizdiği portreler Trabzon Forum'da sergilenecek

3 bin 150 kadın portresinden oluşan 'YÜZLEŞME' resim sergisi Trabzon'da

Femin Art Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği Kurucu Genel Başkanı Ressam Şükran Üst ’ün 04 Mart 2009 - 04 Mart 2020 yılları arasında öldürülen 3150 kadınlar anısına yaptığı 3150 portreden oluşan 'YÜZLEŞME' isimli resim sergisi 4 Mart Çarşamba Günü Forum Trabzon’da Saat 17.30’da açılacak.

Şükran Üst, BirGün'e yaptığı açıklamada Münevver Karabulut cinayet ile başladığı portre çalışmaları ile iligili olarak "Ben aslında bin kadın bin portre sergisini yapmak istemeiştim ama her kadının bir hikayesi var. Bu yüzden 4 Mart 2009'dan bu yana öldürülen bütün kadınların portlerini yapmaya karar verdim. Böylelilikle Yüzleşme ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Üst, "Bu projemi sunduğum Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'e destekleri için teşekkür ediyorum" dedi.

HAYATLARI ELLERİNDEN ALINAN KADINLAR ANISINA

Üst, sergi ile ilgili kaleme aldığı metinde "Hepsi bir birinden farklı, her kadını farklı bir birey olduğunu bir dünyası olduğunu, tek tipleştirmeye, baskıya, sahiplenmeye değil birey olarak özgürlüklerini yaşamaya hakkı olduğunu anlatmak istedim. Kadının ezilmişliğine, kadına şiddete, cinsiyet ayrımcılığına hayır demek sanatın evrensel dili ile farkındalık oluşturmak istedim" diyor.

Şükran Üst'ün kaleme aldığı metin şu şekilde:

3-bin-150-kadin-portresinden-olusan-yuzlesme-resim-sergisi-trabzon-da-695828-1.

Kadına şiddet, belki de en utanç verici insan hakları ihlali… Ve belki de en yaygını. Coğrafya, kültür ve servet sınırı da tanımayan bu şiddet devam ettiği sürece, eşitliğe, kalkınmaya ve barışa dair gerçek bir ilerleme sağlayacağımızı iddia edemeyiz.

Dolayısıyla kadına şiddet deyince, akla ağırlıklı kaynak olan eş tarafından fiziksel zorbalık gelse de, aslında kayıtların yetişemeyeceği kadar çeşitli formlar da var şüphesiz. Malum, kadınlar ailenin diğer bireylerinden kamusal alana kadar uzanan mecralarda diğer erkeklerin de baskısına maruz kalıyor. Ve sözlü saldırı ile ayırımcılık da, şiddet tanımının içine giriyor.

Bu tespitler nicedir ortadayken, ülkeler hem kendi içlerinde hem de uluslararası işbirlikleriyle halen bu illete çare bulmaya çalışıyor.

Kadınlar üzerinde çeşitli derecelerde zararlara sebebiyet veren bu hastalıklı durumun temelinde, erkeklerin kadınlara yönelik bakış açısındaki ve karşı cinse yükledikleri normlardaki anormallikler yatıyor. Bunun yanı sıra araştırmalar, özellikle fiziksel darbe içeren şiddet vakalarında, çocuklukta maruz kalınan aile içi davranış ve olayların da rol oynadığını gösteriyor.

4 Mart 2009 yılında öldürülen Münevver Akbulut cinayeti ile birlikte kadın dernekleri bu konuyu dikkatle izlemeye başladı. İstatistikler her yıl kadın cinayetlerinin arttığını gösteriyor.

Ben bu üzücü durumdan çok etkilendim ve 4 Mart 2009 – 4 Mart 2020 yılları arasında öldürülen 3150 kadın adına 3150 kadın portresi çizdim.

Hepsi bir birinden farklı, her kadını farklı bir birey olduğunu bir dünyası olduğunu, tek tipleştirmeye, baskıya, sahiplenmeye değil birey olarak özgürlüklerini yaşamaya hakkı olduğunu anlatmak istedim. Kadının ezilmişliğine, kadına şiddete, cinsiyet ayrımcılığına hayır demek sanatın evrensel dili ile farkındalık oluşturmak istedim.

Umarım güzel dünyamızın üstünde yaşayan insan denen farklı iki cins bir birini öldürmeden insanca sevgi ve mutlu yaşamayı başarırız.

YÜZLEŞME, 04- 10 Mart tarihleri arasında Forum Trabzon'da ziyaretçilerini bekliyor.

ŞÜKRAN ÜST KİMDİR?

Şükran Üst Rize’nin Pazar ilçesinin Aktepe köyünde doğdu. Orta öğrenimini Trabzon’da tamamladı. Çeşitli kurumlarda çalıştı. K.T.Ü Fatih Eğitim Fakültesi Resim İş Bölümü’nü 1997’de bitirdi. Affan Kitapçıoğlu Lisesi’ne Görsel Sanatlar öğretmeni olarak atandı. Öğrencileriyle yaptığı çalışmaları “Affan’da Karikatür “ adlı kitapta topladı. 2001 yılında Trabzon Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne atandı. Bu okuldaki öğrencilerine yurt içi ve yurt dışı yarışmalarda birincilikler kazandırdı. Makedonya, Slovenya ve Belçika’, Almanya, Odessa ve Gürcistan’da sanat müzeleri ve galerilerde görsel sanatlarla ilgili incelemeler yaptı. Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Baskı Ana Sanat Dalında Yüksek Lisansını 2019 yüksek onurla tamamladı.

3-bin-150-kadin-portresinden-olusan-yuzlesme-resim-sergisi-trabzon-da-695829-1.Ulusal ve uluslararası 200 üstünde karma resim sergilerine katıldı. Trabzon, Brüksel ve Anverpen, Sibirya Omsk, Eskişehir ve İstanbul’da 9 kişisel resim sergisi açtı. Karikatür alanında 13 karma sergiye katılan sanatçı iki de kişisel karikatür sergisi açtı. Dört karma fotoğraf sergisinde yer aldı. Birçok gazete ve dergide yayınlanmış karikatürleri, desenleri, sanat yazıları ve röportajları vardır. Ulusal ve yerel medyada televizyon - radyo programları yapan sanatçımız Trabzon Sanat Evi’nin düzenlediği 1. Trabzon Sanat Günleri etkinliğinde “Görsel Kirlilik” panelist. Trabzon - Mersin Sanat Köprüsü etkinliğinde ‘’Toplumların Gelişiminde Sanatın ve Sanatçının görevi ‘’ panelist. ‘’3. uluslararası resim festivalinde ’Toplumların Gelişiminde Sanatın ve Sanatçının rolü ‘’panelist‘’ 3. Trabzon sanat günlerinde ‘’Trabzon ve Sanat ‘’ ve ‘’ Bedri Rahmi Eyüboğlu un 100 yıl anma Söyleşi.’’ 4. uluslararası festivalde ‘’ Sanat ve Kültürler Arası Diyalog’’. Trabzon Akçaabat Güzel Sanatlar Fakültesi '' sanat söyleşileri'', Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar fakültesi '’. Kadın seçme ve seçilme hakkı '' 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Trabzon belediyesi ve KTÜ iş birlinde ''Tüketim Toplumunda Moda ve Kadın'' Van Sanayi Ticaret odası AB biriminin ‘’7 bölge 7 başarı başarılı kadın öyküsü’’ konulu panellerde panelist olarak katıldı. Ulusal ve uluslararası birçok sergi düzenledi. Resim yarışmalarında jüri üyeliği yaptı. 24 yıldır gelenekselleştirdiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Resim Sergisini düzenliyor. 10 Uluslararası sanatçı buluşması çalıştaylarının, sempozyumlarının küratörlüğünü yapan sanatçının Trabzon ve Hopa Belediyesi’nde, Gürcistan Kültür Bakanlığında, Ukrayna Odessa Çağdaş sanatlar müzesinde, yurt içi ve yurt dışı özel koleksiyonlarda eserleri yer almaktadır.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’na ve Türkiye Avrupa Kadın Lobisi üyesi 10 yurt içinde ve üç ülkede toplam 13 şubesi, 30 ülkede temsilciliği olan 2007’de Femin & Art Kadın Sanatçılar Derneği’ni kurdu, genel başkanlığını yürütmektedir.

Trabzon Akçaabat Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Görsel Sanatlar öğretmenliğini yürüten sanatçı, A.D.D ve Eğitim-Sen üyesidir. Sivil toplum örgütleri, Trabzon Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Belediyelerle ortak projelerde gerçekleştirdi.

Kadınların ve kız çocuklarının haklarının korunması için yapılan çalışmalarda aktif görev üstlendi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeniden yapılanma sürecinde Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri’nde okutulan “Üç Boyutlu Sanat Eğitimi” dersinin programının hazırlanmasında ve kitaplarının yazılmasında görev aldı.
Amacı sanatı toplumda yaygınlaştırmak ve sevdirmektir. Evli ve bir çocuk annesi olan Şükran Üst çalışmalarını derneğinin bünyesindeki 5. Mevsim Sanat Atölyesi’nde, okuldaki atölyesinde ve evinde sürdürmektedir.

ÖDÜLLERİ

  • Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği “Ulusal Karikatür ve Fıkra Yarışması’nda ödüller aldı.
  • Portre dalında Türkiye ikinciliği kazandı.
  • "Atlar Wonderful World", "24 Eylül 2011 final," Rusya Rostov Devlet Müzesi ve Kültür Bakanlığı Finalist Ödülü
  • Rusya Federasyonu Ressamlar Birliği Sanatı Yaygınlaştırma Ve Destekleme, Rusya Sanat Elçisi Ödülü
  • Ural Üniversitesi Sanat Elçisi Onur Ödülü
  • Kazakistan Sanat Akademisi Kültür Elçisi Onur Ödülü