3 bin kişiye doktora bursu

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), öncelikli alanlarda doktora yapan araştırma görevlilerinin tez çalışmalarına ve yurt dışında araştırma amaçlı doktora yapanlara yönelik başlatılan iki farklı burs programından yararlananların sayısı 3 bin 314’ü buldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise, Türkiye’de doktoralı sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, kalkınmış ülkelerde doktoralı insan sayısının yüksek olduğunu, Çin’de 1000 kişiye 2,2; Amerika’da 1000 kişiye 1,7; Avrupa Birliği ülkelerinde 1000 kişiye 1,5 doktoralı kişi düşerken Türkiye’de bu oranın 1000 kişiye 0,4 olduğunu vurguladı. Saraç, şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye’nin kalkınmış ülkeler arasındaki sıralamasını yükseltmek için doktoralı insan gücünün artırılması gerekiyor. Biz de bu bağlamda, ‘1000/1’ hedefini koyduk. Yani 1000 kişiye 1 doktoralı kişi. Buradaki maksadımız aslında endüstriye de sanayiye de bir doktoralı iş gücü, doktoralı insan gücü kazandırmak.”

Saraç, seçilen 100 doktora alanının, 2013’ten itibaren dünya bilim literatürüne katılan “Yükseköğretimde Akıllı Uzmanlaşma” çalışmaları ve onlarca bilim insanının fikrinin alınarak kararlaştırıldığını bildirdi.