Koronavirüs varyantlarına ilişkin bilgilendirmede bulunan DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, virüsün İngiltere mutasyonunun 86, Güney Afrika mutasyonunun 44, Brezilya varyantının 15 ülkede görüldüğünü bildirdi.

3 farklı mutasyon onlarca ülkede yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, koronavirüsün İngiltere mutasyonunun 86, Güney Afrika mutasyonunun 44, Brezilya varyantının 15 ülkede mevcut olduğunu söyledi.

Berdyklychev, incelenen tüm varyantlarda hastalığın bulaşına dair belirtilerin mevcut olduğunu söyledi.

Dr. Berdyklychev, Güney Afrika’da tespit edilen ilk varyanta ilişkin, "Bu varyant, Güney Afrika’da diğer tüm varyantların önüne geçti. Yeni haftalık vakalar, 2020 yılının Kasım ayının başından itibaren artarak 2021 Ocak ayının başlarında zirveye ulaştı. Son iki haftada ise düşüş eğilimi gözlendi" dedi. Dr. Berdyklychev, Brezilya’da tespit edilen ilk varyantın ilk önce Brezilya'da, daha sonra Brezilya’dan Japonya’ya giden bir grup içerisinde tespit edildiğini kaydederek, "Yeniden enfekte olma üzerine Manaus’tan gelen ilk raporlar, bu varyantın daha çok vakada yeniden enfeksiyona yol açabileceği olasılığının altını çizmektedir" ifadelerini kullandı.

DHA