İzmir’de Suriyeli 3 genç işçinin yakılarak katledildiği ortaya çıktı. Olayın geçen ay meydana geldiği ancak kamuoyundan gizlendiği öğrenildi. Fail ile Suriyeli gençlerin arasında bir husumetin bulunmadığı belirtildi.

3 gencin katlinde ırkçılık şüphesi

HABER MERKEZİ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde 16 Kasım’da 3 Suriyeli işçinin gece uyudukları sırada üzerlerine benzin dökülüp yakıldığını, üç gencin de hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada, saldırgan ile Suriyeli gençler arasında herhangi bir husumet bulunmadığı, olayın ırkçı bir saldırı olduğu belirtildi.

Ardından yaşamını yitiren 3 gencin fotoğrafları ve kimlik bilgileri sosyal medyada paylaşıldı. Suriyeli gençlerin 23 yaşındaki Mamoun al-Nabhan, 21 yaşındaki Ahmet Al-Ali ve 17 yaşındaki Muhammed el-Bish olduğu öğrenildi.


HAK ÖRGÜTLERİ DOĞRULADI

İzmir’de insan hakları ve mülteci hakları üzerine çalışan sivil toplum örgütleri, iddiaların doğru olduğunu duyurdu. İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi: “Mülteci dernekleri ve hak örgütleriyle beraber yaptığımız araştırmada şunlar tespit edildi: Olay 16 Kasım’da gerçekleşmiş. 3 Suriye uyruklu mültecinin üzerlerine benzin dökülerek, yanarak yaşamlarını yitirdikleri bilgisi edinilmiştir. Aynı şahsın olay günü 2 kişiyi daha bıçakladığı bilgisi de bulunmaktadır. Yaşamını yitiren mültecilerin ailelerinin karakola çağrıldığı ve susmaları için uyarıldıkları bilgileri de yer almaktadır. İHD İzmir Şubesi olarak sürecin takipçisi olacağımızı bildiririz.” Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi ise şu açıklamayı yaptı: “Bugün ırkçı politikaların sonucu olan bir katliam haberi daha aldık. İzmir Güzelbahçe’de 16 Kasım’da gerçekleşmesine rağmen ailelere baskı yapılarak gizlenen katliamda, işçi olarak çalışan 3 Suriyeli mülteci, üzerlerine benzin dökülerek canavarda katledilmiştir. Ailelerin derneğimize başvurusu sonrası hukuki sürecin yürütülmesi adına girişimlere başlanmıştır. Bu katliamın devletin yürüttüğü mülteci politikasıyla doğrudan ilgili olduğu, buna hizmet eden söylemlerin de mültecilere yönelik ırkçılığı derinleştirdiği açıktır.”

MİLLİYETÇİ SAİKLERLE…

Mülteci Medyası ise olay yerinin fotoğraflarını yayımladı ve şu bilgileri paylaştı: “Saldırgan geçtiğimiz günlerde gözaltına alındı. Edindiğimiz bilgilere göre katil, karakoldaki ifadesinde milliyetçi saiklerle mültecileri yaktığını itiraf etti. İfadesinde 11 gibi mültecilerin kaldığı odanın elektriğini kestiğini ve dört gibi yaktığını söylemiş. Saldırganın Güzelbahçe Karakolu’ndaki işlemlerinin ardından cinayet büroya sevk edildiği öğrenildi. Üzerinden bir aydan fazla süre geçmesine rağmen olay basına yeni yansıyabildi.”

***

Polis ailelere ‘Susun’ demiş

Öldürülen gençlerden Mamoun al-Nabhan’ın kardeşi Ahmet de olayı doğruladı. Gazete Duvar’a konuşan Ahmet, şöyle konuştu: “Biz 5 yıl önce geldik Türkiye’ye. Kardeşim 23 yaşındaydı. Bir hafta sonra evlenecekti. Çalıştıkları yerde uyurken mazot benzin döküp sonra da yakmış. Olaydan sonra bir hafta hastanede kaldı. Bir hafta sonra öldü. Diğer arkadaşları ise zaten bir gün sonra öldüler. O zaman hiç kimseye haber vermedik; çünkü polis kimseye anlatmamamızı istedi. ‘Bir şüpheli var, onu yakalayalım, öyle haber verin’ dediler. Sonra polis yakaladı, o kişinin olduğunu ispatladılar. Türk tarafları basına neden haber vermediler, onu bilmiyorum. Neden oldu, neden yaptı, kimse bilmiyor. Sonradan da iki Türkiyeliyi bıçakladığını biliyoruz.”