Açılışa bir hafta kala, 3. Havalimanı şantiyesinde 100’e yakın işçi iş bıraktı. İşçilerin anlattıkları, çalışma koşullarında iyileşme olmadığını ortaya koyuyor

3.Havalimanı’nda yine grev

İnsanlık dışı çalışma koşulları ve iş cinayetlerine karşı binlerce işçinin gerçekleştirdiği direniş ve ardından gelen tutuklamalarla gündemden düşmeyen 3. Havalimanı inşaatında, bu kez de yaklaşık 100 taşeron işçisi 3 aydır ücretlerini alamadıkları için iş bıraktı.

Bir hafta sonra açılması planlanan havalimanında DGS adlı taşeron firmada çalışan işçiler, ağustostan bu yana maaşlarının ödenmemesine tepki gösterdi. Firmanın sürekli olarak kendilerini oyaladığını, firma yetkilisinin ‘İşinize gelmiyorsa çekin gidin’ dediğini anlatan işçiler, daha sonra taleplerini iletmek için İGA yetkilileriyle görüştü. İşçiler, maaşlarının bir an önce ödenmesini ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi.

Sosyal medya üzerinden paylaştıkları videolarda yaşadıkları sorunları anlatan işçiler, “3 aydır maaş alamıyoruz. Taşeron firmanın başındaki kişi paramızı isteyince ‘İşinize gelmiyorsa çekin gidin’ diyor. Taşeron firmalara neden izin veriliyor; normalinde ana firmanın işi durdurması, işçilerin yanında olması lazım” dedi.

İşçilerin anlattıkları, havalimanı şantiyesinde 10 bini aşkın işçinin gerçekleştirdiği direnişin ardından patronların ‘İşçiler haklıydı’ itirafına karşın, koşullarda hiçbir iyileşme olmadığını da ortaya koydu. İşçiler, şantiyede hiçbir iş güvenliği önleminin alınmadığını, yemekhanelerin koktuğunu söyledi.

‘Bir insan öldü, açıklama yok!’
Öte yandan İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş), İstanbul 3. Havalimanı şantiyesinde son yaşanan iş cinayetiyle ilgili yaptığı açıklamada, işveren İGA’nın ve Çalışma Bakanlığı dâhil yetkili herhangi bir merciinin konuyla ilgili bir açıklama dahi yapmadığına dikkat çekti.

Şantiyede son olarak Nepalli temizlik işçiler tarafından rögarda bir ceset bulunmuş, cesedin üç gündür orada bulunduğu ortaya çıkmıştı. Sendikadan yapılan yazılı açıklamaya göre, olay yerini ablukaya alan jandarma hiçbir işçiyi olay yerine yaklaştırmamış, görüntü alınmasını engellemiş, yakında bulunan işçilerin de telefonlarını alarak görüntüleri silmişti.
Açıklamada, ölen kişinin kim olduğunun hâlâ bilinmediğine ve iş cinayetinin henüz resmi olarak kabul edilmediğine dikkat çekilerek, “Fakat haberin kendisi bile kamuoyunu dehşete düşürdü, infial uyandırdı. Buna rağmen İGA patronları ya da bu şantiyeyi denetlemekle görevli Çalışma Bakanlığı dahil yetkili herhangi bir merci şimdiye kadar bir açıklama yapmış değil! Dünyanın en büyük havalimanını yapmakla övünenler, kamuoyuna saygı gereği bile olsa tek bir açıklama yapmayarak bu sömürü ve zulüm düzeninin karakterini bir kez daha ortaya koyuyorlar” dendi.