TBMM Başkanlığı, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na yapılan başvurulara ilişkin istatistikleri paylaştı. Buna göre, komisyona 790’ı milletvekillerinden olmak üzere toplam 2 bin 708 başvuru yapıldı, başvurulardan 841'i yanıtsız kaldı

3 ihlal başvurusundan biri yanıtsız kalıyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na yapılan başvuruları ve sonuçlarını sordu. Tanrıkulu’nun önergesini yanıtlayan TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, komisyona yapılan her üç başvurudan birinin yanıtsız kaldığını ifade etti. 27’nci Yasama Döneminde, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na 790’ı milletvekillerinden olmak üzere toplam 2 bin 708 başvuru yapıldığını ifade eden Bilgiç, bu başvuruların 841’inin ise yanıtlanmadığını bildirdi. Bilgiç, “Başvurulardan bin 243’ü havale edilmiş olup, havale edilen başvurulardan 907 adedine cevap geldiği için işlemi bitmiş, 336’sının ise cevabı henüz gelmediğinden işlemi bitmemiştir.

Doğrudan cevaplanan başvuru sayısı 960, Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamında öngörülen şekil şartlarını taşımadığı için işleme alınmayan başvuru sayısı 129, işlem görüp bekleyen başvuru sayısı 232 ve henüz işlem görmeyen başvuru sayısı ise 144’tür” dedi.

ELEMEDEN GEÇİYOR

Gerekli kriterleri sağlayan başvuruların akıbeti hakkında da bilgi veren Bilgiç, son incelemenin Komisyon Başkanı tarafından yapıldığını ifade etti. TBMM Başkanvekili Bilgiç, Tanrıkulu’na gönderdiği yanıtında şu ifadeleri kullandı: “Şekil şartlarını taşıyan başvurular esas yönünden incelenmektedir. Esas yönünden inceleme kapsamında, şikayetin derecesi ortaya konulmakta, konuya ilişkin mevzuata yönelik bilgi toplanmaktadır. Şikayet konusunun muhatabını tespit eden yasama uzmanı, konusuna göre bir yahut birkaç kuruluştan bilgi talep eden taslak bir metin hazırlamaktadır. İlgili metin Komisyon Başkanı tarafından incelenmekte, uygun bulunması durumunda Komisyon Başkanının imzası ile ilgili kuruluşlara gönderilmektedir. Bilgi talebine eş zamanlı olarak, başvuru sahibine de hangi kuruluştan bilgi istendiğinin bilgisi gönderilmektedir. İlgili kuruluştan bilgi talebine verilen cevap, öncelikle ilgili yasama uzmanı tarafından incelenmekte, sonrasında Komisyon Başkanının da onayıyla başvurucuya gönderilmektedir.”