Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makina'da çalışan yüzlerce işçi, fabrikalarının kapanmaması, aylardır ödenmeyen ücret ve tazminat haklarının verilmesi talebiyle dün üç ilde, dört ayrı noktada eylemdeydi. Entil fabrikasında eylem yapan 15 işçi gözaltına alınırken, Ankara'ya yürüyen işçilerin de yolu kesildi. Öte yandan TMSF, işçilerin taleplerini kabul etti

3 ilde 4 ayrı noktada eylem: Metal işçileri mücadelede kararlı

Zeytinoğlu Grubu’na bağlı Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makina’da çalışan Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye 500 işçi, fabrikalarının kapanmaması, aylardır ödenmeyen ücret ve tazminat haklarının verilmesi talebiyle dün üç ilde, 4 ayrı noktada eylemdeydi. Eskişehir’de, Entil Fabrikası içinde eylem yapan 15 işçi gözaltına alındı. Eskişehir’den Ankara’ya yürüyen işçilerin ise önü jandarma tarafından kesildi. Öte yandan İstanbul’da TMSF önünde yapılan oturma eylemi, taleplerin karşılanacağı sözü üzerine sona erdi. İşçiler ayrıca, Zeytinoğlu Holding patronu Yavuz Zeytinoğlu’nun villasının önünde nöbete başladı.


ESKİŞEHİR’DE GÖZALTI

Entil fabrikası içinde direnişe başlayan işçilerden 5’i polis tarafından gözaltına alındı. Bazı işçiler ise vince çıktı. Polis müdahalesinin ardından eyleme devam eden işçiler, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. İşçiler, gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

3-ilde-4-ayri-noktada-eylem-metal-iscileri-mucadelede-kararli-647068-1.
Entil Fabrikası’nda eylem yapan 15 işçi gözaltına alındı.

JANDARMA DURDURDU

İşçilerin bir bölümünün Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile birlikte Eskişehir’den Ankara’ya doğru gerçekleştirdikleri yürüyüş, jandarma tarafından engellendi. İşçiler bunun üzerine oturma eylemine başladı.

TMSF TALEPLERİ KABUL ETTİ

Yaklaşık 100 işçi de İstanbul Şişli’deki TMSF binası önünde eylem yaptı. Eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve Sosyal-İş Sendikası yöneticileri de destek verdi.

Çerkezoğlu, iktidarı şu sözlerle eleştirdi: “Yıllardır bize ait olan İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki paraları karşılıksız kredi olarak batık bankalara verdiniz. Teşvik adı altında işverenlere, patronlara akıttınız. Şimdi de her türlü yolu yöntemi arayarak krizden patronları daha da kârlı çıkarmak için ülkenin elindeki tüm değerleri işverenlere, bankalara akıtıyorsunuz. Ama sıra işçinin alacağına geldiğinde ne hikmetse eliniz kolunuz bağlanıyor.”

3-ilde-4-ayri-noktada-eylem-metal-iscileri-mucadelede-kararli-647069-1.
İşçiler İstanbul TMSF önünde oturma eylemi yaptı.

Açıklamanın ardından işçiler TMSF önünde oturma eylemi başlattı. Bunun üzerine TMSF yetkilileri, DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu ve işçi temsilcilerinden oluşan bir heyeti görüşmeye davet etti. Yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından açıklama yapan Çerkezoğlu, TMSF’nin bu üç fabrika üzerinde koruma kararının olduğunu, bu kararının kaldırılması taleplerinin kabul edildiğini aktardı. Çerkezoğlu, “İşçi arkadaşlarımızın alacaklarının bir an önce ödenmesi konusunda üzerlerine düşeni yapmalarını istedik. Görüşme olumlu geçti” dedi. Bunun üzerine işçiler, TMSF önündeki eylemlerine son verdi.

VİLLA ÖNÜNDE NÖBET

Bir grup işçi ise Zeytinoğlu Holding patronu Yavuz Zeytinoğlu’nun İstanbul Kısıklı’daki villasının önünde nöbete başladı. Gazetemizin baskıya gittiği saatlerde işçilerin 3 ayrı noktada eylemleri devam ediyordu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.