İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer'in 3 Mayıs'ın Dünya İzmirliler Günü olarak kutlanacağını açıklaması üzerine AKP'li ve MHP'li isimlerin tepki gösterdi. CHP'li Bakan da "İzmir’e hizmet etme derdinde olmayanlar yerden toz kaldırma derdindeler" dedi

3 Mayıs Dünya İzmirliler Günü tartışması büyüyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentin plakası 35’den yola çıkarak 3 Mayıs tarihinin önümüzdeki yıldan itibaren Dünya İzmirliler Günü olarak kutlanacağını açıkladı. Soyer’in Dünya İzmirliler Günü açıklamasına AKP’li ve MHP’li isimler tepki gösterdi.

AKP İzmir Milletvekili Atilla Kaya, AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin yaptıkları açıklamalar ile Soyer’i 9 Eylül'e alternatif üretmekle suçladı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan AKP ve MHP'lilere tepki göstererek "3/5 Dünya İzmirliler Günü, İzmir’e 2. Kurtuluş Günü ya da alternatif bir gün önermek değildir. İzmir’i 9 Eylül’ün dışında bir gün daha öne çıkartmak 9 Eylül’ün anlamını ve önemini azaltmayacağı gibi görkemli kutlamalara da engel değildir" açıklamasında bulundu.

AKP İzmir Milletvekili Atilla Kaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ,

9 Eylül, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, kahraman silah arkadaşlarını, Hasan Tahsin'i, Yüzbaşı Şerafettin'i, bu toprakları Kuva-yi Milliye ruhuyla bize vatan yapan tüm aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, şükran, saygı ve rahmetle andığımız gündür. İzmir'in günü 9 Eylül'dür.

Güzel İzmir'imizde farklı görüş ve düşüncelerden herkesin, İzmirlilik ruhu ve kıvancıyla kutladığı 9 Eylül tarihi, bir milletin yeniden doğuşunu ilan ettiği tarihtir. İzmir'in tek günü vardır, o da 9 Eylül'dür. İzmirlilerin ortak duygu birlikteliğini hiç kimse bölemez.

Göreve geldiği günden beri, herkesin Belediye Başkanı olmaktan uzak bir şekilde, üslup ve davranışlarında bölücülüğü, ayrımcılığı ve kamplaştırmayı esas alan İzmir Büyükşehir Bld. Bşk. Sn. Tunç Soyer, şimdi de İzmir'imizin doğum günü olan 9 Eylül'e alternatif üretmeye kalkışmış

ifadelerini kullandı.

AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli de İzmir'in dinamiklerinden görüş alınmadan, sivil toplum kuruluşları ve İzmir halkına sorulmadan alınan bu kararın tek dayanağının kentin plaka kodu olduğunu ileri sürdü.

AKP İzmir İl Başkanı Sürekli, Twitter hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

Duyduk ki Sayın Soyer; eli boşluktan yeni bir icada soyunmuş! 3 Mayıs’ı ‘İzmirli’ler Günü’ ilan etmiş! Meclise getirilmemiş,İzmir’in dinamiklerinden bir tek görüş alınmamış, STK’lara, odalara, İzmir halkına sorulmamış. Tek dayanak, tarihin trafik plakamıza uygunluğu!

Sayın Başkan kendisine yine dışı afili, içi boş, yersiz bir meşgale bulmuştur.En önemlisi de; haksız yere bize yönelttikleri ‘Tek Adam’ eleştirileri ile çelişkiye düşmüştür. Demokrasiyi,dayanışma kültürünü sindirmiş,tarih yazmış bir şehre; bunu dayatmak hak değildir!

İzmir’in bir günü vardır. O da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Belkahve’den bu şehre gururla baktığı zafer günüdür. İzmir’in düşman işgalinden kurtulduğu 9 Eylül tarihidir. Gündem ve ihtiyaç değilken,neden böyle bir arayışa girdiklerini anlamak zor!

Ancak bildiğimiz bir şey var; o da çiçek böcek, aşk meşk, bol coşku, bol neşe ve bol dansla bu geminin yürümeyeceği. Bu ülkenin ve şehrin gerçekleri, hiç olmazsa arada bir ciddiyet ister. Gündem salgınla mücadele; ve üzücü ki onlar, başka dünyadalar

Hadi bu kararın yasal gereğini yerine getirmeyişini bir kenara bırakalım.Tek adammış gibi davranmasını; aynı güne denk gelen diğer anma günlerini de! Biri bize şunu söyleyebilir mi? İzmir’in çöpü, ulaşımı, bitirilmeyi bekleyen projeleri,salgınla mücadele günlüğü ne alemde?

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin de Soyer'in açıklamalarına tepki göstererek "9 Eylül İzmir'in ve İzmirlinin en müstesna günüdür" dedi.

Şahin'in paylaşımı şu şekilde:

Tunç Soyer, bir şehri anlamlı hale getiren plakası değil, şanlı tarihidir. 9 Eylül İzmir'in ve İzmirlinin en müstesna günüdür. İzmir'in değerleri ile oynama, oynatmayız. 3 Mayıs, Atatürk'ün Türk milliyetçiliği umdeleri üzerine kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin faşist tek parti cuntası tarafından sanık sandalyesine oturtulma günüdür.

'9 EYLÜL'ÜN ANLAMINI VE ÖNEMİNİ AZALTMAYACATIR!'

AKP-MHP yöneticilerinin tepkilerine CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan bir basın açıklamasıyla tepki gösterdi. CHP’li Bakan “İzmir’e hizmet etme derdinde olmayanlar yerden toz kaldırma derdindeler,” dedi.

CHP’li Bakan'ın açıklamaları şu şekilde:

“ 3/5 Dünya İzmirliler günü ne Dünya Türkçülük Gününü anmaya engeldir, ne 9 Eylül İzmir’in kurtuluş Gününe alternatiftir. 3/5 Dünya İzmirliler Günü, İzmir’e 2. Kurtuluş Günü ya da alternatif bir gün önermek değildir. İzmir’i 9 Eylül’ün dışında bir gün daha öne çıkartmak 9 Eylül’ün anlamını ve önemini azaltmayacağı gibi görkemli kutlamalara da engel değildir. Kimse şüphe etmesin; kuruluş ve kurtuluşun önemini, kuruluş günü de 9 Eylül olan CHP’lilerden daha iyi kimse anlayamaz,”

'İZMİR'DE DAYANIŞMANIN EN GÜZEL ÖRNEKLERİ GÖSTERİLİYOR'

Bakan sözlerini şöyle sürdürdü:

İzmir, bu zor günlerde dayanışmanın en iyi örneğini veriyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nı Tunç Soyer’in öncülüğünde İzmir imeceyi yeniden canlandırıyor. Hepimiz elimizi taşın altına koyuyor çorbada bizim de tuzumuz olsun diyoruz. Kutuplaşmanın yerine kardeşliği koyuyoruz. Bencilliğin yerine ise paylaşımcılığı, özveriyi, fedakarlığı koyuyoruz. Öfkenin yerine sevgiyi, hırsın yerine ise aklı koyarak ilerliyoruz ve ilerlemeye devam edeceğiz. Saray ve yancılarının buradan siyaset üretemeyeceklerini bilmesi gerekir.“