3 milyon hektar tarım alanı atıl

HABER MERKEZİ

Tarımda dışa bağımlı hale getiren politikalar gıda enflasyonunu tırmandırdı. İthalatın büyük kısmını gerçekleştirdiğimiz iki ülke Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaşla birlikte ithalat sekteye uğrayınca buğday ve Ayçiçek yağı fiyatları her gün yeni rekor kırıyor. Tarım alanları ise atıl durumda.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, atıl durumda 2 milyon 940 bin hektar tarım alanı olduğunu söyledi. Bayraktar çiftçinin acilen ekime yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.


Çiftçiye verilecek desteklerin hızlandırılması ve artırılması gerektiğini söyleyen Bayraktar şu değerlendirmede bulundu: “Elimizde ne var ne yoksa bitkisel ve hayvansal üretim için kullanmalıyız. Bugün yaşadığımız sorunun temeli yeterince üretememekten kaynaklanmıştır. Bu yılki bahar ekilişlerinde hibe destekler çiftçiye bir an önce ulaşmalı, çiftçi ekime yönlendirilmelidir."

Ülkede işlenen uzun ömürlü bitki alanının 23 milyon 446 bin hektar olduğu bilgisini veren Bayraktar, toplam alanın 3 milyon hektarının nadas bölgesi olduğunu dile getirdi.

Üretici destekten yararlanamıyor

Bayraktar, işlenen alanın 15 milyon 122 bin hektarının Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olduğunu belirterek şu verileri sundu: "ÇKS'ye kayıtlı alanda üretim yapan çiftçiler tarımsal desteklerden faydalanabilmektedir. Bu durumda ülkemizde 8 milyon 324 bin hektar tarım arazisi kayıt altına alınamamakta, bu alanların bir kısmında üretim devam etse de üretici desteklerden yararlanamamaktadır. 8 milyon 324 bin hektar tarım alanı, intikali yapılamamış, hissedarlar arasındaki sorunlar veya arazilerin çok küçük olması nedeniyle işlense de ÇKS'ye kayıt ettirilmeyen, atıl tarım alanları ve ecrimisille işlenen hazine arazilerinden oluşmaktadır. Bu alanlarda üretim yapan çiftçi, yüksek üretim maliyetleri karşısında destek de alamayınca üretimden vazgeçmek durumunda kalmaktadır. 8 milyon 324 bin hektar alanın 2 milyon 940 bin hektarı atıl tarım alanıdır."

Ayçiçeğinde açık yüzde 40

Üretim açığına da değinen Bayraktar şöyle konuştu: “Bugünlerde savaş nedeniyle Rusya ile Ukrayna'dan yapılacak ithalatta sorun yaşanan ayçiçeğinde üretim açığımız yüzde 40'tır. Yine mısırda üretim açığı yüzde 24,5, pirinçte yüzde 15,1, buğdayda yüzde 17,2, arpada yüzde 5,2'dir. Bu üretim açıklarını kapatmak için atıl alanlarda ekim yapılarak üretimin artırılması elzem hale gelmiştir. Bahar aylarında yapılabilecek en fazla üretim hedeflenmeli, çiftçinin girdi maliyetleri desteklenmeli, diğer taraftan hasatta değerinde ürününü pazarlayabileceğinin garantisi verilmelidir." Haber Merkezi