Dükkanları uzun zamandır kapalı olan ve yeterli destek alamayan esnaf CHP Lideri Kılıçdaroğlu’yla bir araya geldi. Yaşadıkları zorluklara dikkat çeken bir işletme sahibi, “Kayak merkezlerindeki kafeler doluyor, taşıyor” diyerek tepki gösterdi.

3 milyon kişi zor durumda

Pandemiden dolayı uzun zamandır zor günler geçiren kafe, restoran, bar sahipleri ve eğlence sektörü temsilcileri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüştü. Video konferans yöntemiyle Kılıçdaroğlu’yal bir araya gelen esnaflar yardımların yetersiz olduğuna dikkat çekti.

Esnaflar ayrıca, Kılıçdaroğlu’na, “Kayak merkezlerindeki kafeler dolup taşıyor. Kafeye gelecek üç beş kişinin hesabı yapılıyor” diyerek sitemlerini dile getirdi. Zor durumda olduklarını belirten bir işletmeci, “Kayak merkezlerindeki kafeler dolup taşıyor.

Kafeye gelecek üç beş kişinin hesabı yapılıyor” derken başka bir işletmeci, “Paket servisle iflasımızı geciktiriyoruz. Kiramızı her ay düzenli ödemekle yükümlüyüz, vergi ödemelerimiz, faturalarımız devam ediyor” diyerek zor durumda olduklarını anlattı.

Personele verilen desteğin yeterli olmadığını, çoğu personelin destekten yararlanamadığını anlatan başka bir işletmeci ise sıkıntıları şöyle anlattı: “Personele en azından asgari ücret düzeyinde Kısa Çalışma Ödeneği verilsin istedik. Birçok personel Kısa Çalışma Ödeneği bile alamadı. Alanlar çok cüzi miktar bir para aldılar, hayatta kalmalarına imkan yok. Bir sektör bir günde kapandı, yaklaşık 3 milyon kişi işsiz kaldı.” Ayrıca esnaflar pandemiden önce de ekonomik kriz olduğunu ve pandemiden sonra omuzlarındaki yükün arttığına dikkat çekti.

5 KİŞİYE VERECEĞİNİ ESNAFA VERSİN

Esnafın sorunlarını dinledikten sonra konuşan Kılıçdaroğlu, “İktidarın verdiği destek komik rakamlar. Uçmadığınız havaalanlarına, geçmediğiniz yollara 30 milyar para ödüyorlar. Bu 5 kişiyi çağırıp ‘Paranızı diğer sene ödeyeceğim, bu parayı esnafa vereceğim, esnaf rahat bir nefes alsın’ demiyor” dedi.

Anayasa’dan, “Devlet, esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirler alır” maddesini okuyan Kılıçdaroğlu, “En zor durumda Anayasa maddesini çalıştırmayan bir iktidara ne diyeceksin? Hem desteklemiyor hem de korumuyor” ifadelerini kullandı.

ANKA