Büyük bir krizin içinde olan Beşiktaş ligde dört hafta sonra kazandı. Lig lideri Alanyaspor’u Burak ve Diaby’nin golleriyle 2-0 mağlup eden siyah-beyazlılar milli ara öncesi biraz olsun morallendi

3 puandan daha fazlası

Beşiktaş, son dakikalarında farkı kaçırdığı maçtan haftalar sonra hem kalesini gole kapamayı hem de 3 puan almayı başarırken, Göztepe karşılaşmasından beri ilk kez bir maçta öne geçti. Erol Bulut’un Alanyası ise üst üste dördüncü maçında yenik duruma düştü ancak bu sefer puan alamadı.

Bulut maç başına en fazla top kaybı yapan oyuncusu Fernandes ile oyun kurulumuna önemli katkı veren stoperi Caulker yerine daha önce ilk 11’de şans bulamayan Bammou ile Tzavellas’ı tercih etmişti. Gökhan’ın yokluğunda Douglas beklenirken Dorukhan’ı savunma hattına yazan Avcı’nın geri hattı bu sefer nasıl kurguladığını merak ederek santrayı beklemeye başladık.

İLK YARIDA BENZER TABLO

İlk 45 dakikada sezon başından beri Beşiktaş’ı geri tutan faktörlerde fazla bir değişiklik göremedik. Oyun hâlâ oldukça ağır ve geriden kuruluyor, buna rağmen yapılan top kayıpları ile verilen pozisyonlar Atiba ve Ljajic üzerinden gerçekleşiyordu. 5 haftada gördüğü 4 sarı kart ile zihinsel olarak kendini ne kadar verdiğini sorgulatan Liajic’ten akan oyundan faydalanmanın yolunu henüz bulmuş gözükmüyor Avcı. Kendisine 9. dakikanın başında Burak’ı niye kaleci ile karşı karşıya bırakmadığını oyundan almadan önce defalarca sormuştur diye tahmin ediyorum. Beşiktaş’ın en büyük yeteneği, en büyük sorunlarından biri olmak üzere.

HIZLI HÜCUMLAR ETKİLİ OLDU

Oyunu geriden kuran blok 4’lüyken de, 3’lüyken de Beşiktaş’ın tehlike yaratan aksiyonları set hücumlarından değil, hızlı hücumlardan geldi. Örneğin devre sonuna doğru Oğuzhan-Caner-N’Koudou-Atiba üzerinden gelişen pozisyon. Beşiktaş bunu inkar ettikçe ve rakiplerini kendi yarı sahasında prese davet ettikçe işi zorlaşıyor ve top hakimiyetinin verimi azalıyor. Bu da bireysel performansları aşağı çekiyor. Wolverhampton maçında oyundan alınırken haksız şekilde ıslıklanan Lens, Alanya karşısında sürekli etkinlik gösterebilen tek oyuncuydu. Diaby, Ljajic yerine oyuna girene kadar tabii.

4-4-2’YE YAKIN DİZİLİŞ

Diaby’nin girişiyle Beşiktaş 4-4-2’ye daha yakın bir düzende hücum etmeye başladı. Ancak Diaby Burak’ın tam yanında değil, biraz daha serbest bırakılmış gibiydi. Onun Burak’a ne zaman yaklaşacağını tahmin edemeyen Tzavellas ve Wellinton, top ilk yarıya göre daha hızlı bir şekilde bölgelerine gelince bocaladılar ve 15 dakikada bir penaltı bir de akan oyun golüyle beyaz bayrağı çektiler. Maçın devamında farkı kaçıran taraf ilk kez Beşiktaş oldu. Malili oyuncunun bu kafa karıştıran rolde daha fazla denenmesinden epey fayda çıkabilir.

Lideri mağlup ederek haftalar süren açlığına son veren Beşiktaş’ın önündeki bir sonraki adım, bugünkü gibi 3-4 net pozisyon vermeden galip konuma gelebilmek olacaktır. Bunun da yolu, kendi yarı sahasındaki top kayıplarını törpülemekten geçiyor. Dorukhan-Douglas mecburi değişikliği bu bakımdan büyük şanssızlıktı ve Alanya’nın son 20 dakika oyunu Beşiktaş kalesine yıkmasında oldukça belirleyici oldu. Bu süreçten de gol yemeden çıkılması önemliydi.

İstediği pasa dayalı oyun zaten zor olan ve uygulamada takımı çok sıkıntı çeken Avcı’nın çözmesi gereken taktiksel sorunlar hâlâ var. Bunlar sürerken en azından oyuncu dayanışması bakımından sorun yaşamayacağından emin olması gerek. Ljajic’i devre biterken oyundan alması bu açıdan bence önemli ve faydalı bir mesajdı.

Beşiktaş bugün 3 puandan çok fazlasını kazanmış olabilir.