3'üncü havalimanı için deniz 87 bin metreküp doldurulacak, etkisi ise incelenmeyecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 3. Havalimanı için Karadeniz’e yapılacak 15 bin metrekarelik dolgunun çevresel etkilerinin incelenmesini gerekli bulmadı. Oysa hazırlanan proje tanıtım dosyasında, ikmal limanı için yapılacak dolgunun deniz canlıları üzerinde yıkıcı bir etki yaratacağına dikkat çekilmişti.

87 BİN METREKÜP DOLGU ALAN YAPILACAK

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, İstanbul'un Karadeniz kıyısında Arnavutköy Tayakadın mevkiinde inşaatı devam eden 3. Havalimanı için uçaklara akaryakıt ikmali verecek liman projesinde karar belli oldu. Projenin inşaatına, 9 Mart 2017 tarihinde verilen 'ÇED olumlu' kararı sonrasında başlanmış; ancak zeminde sorunlar çıktığı için projede değişikliğe gidilmişti. Liman için Karadeniz'e 87 bin 757 metreküp dolgu yapılacak.

Yeniden hazırlanan “İstanbul Yeni Havalimanı İkmal Terminali İlave Dolgu” projesi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunularak 2 Ocak günü ÇED süreci başlatıldı. 29 Ocak günü ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED'in 'gerekli olmadığına' karar verdi.

"BİYOÇEŞİTLİLİĞİ SINIRLAYACAK BİR DURUM"

Çevresel etkilerinin incelenmesine gerek görülmeyen dolgu projesinin tanıtım dosyasında önemli uyarılar yer alıyordu. Tanıtım dosyasında dolgu alanında etkilenecek birincil canlı grubunun bentik yani “deniz dibi canlıları” olacağı belirtilerek “Bentik makro omurgasızlar açısından dolgu yapılan kesimlerde biyokütle kaybı olabilecektir. Proje alanının bulunduğu kesimdeki denizel dip habitatı kumluk olup bu alanlardaki bentik çeşitlilik de yalnızca bu ortamlara adapte olmuş türden ibarettir. Yani habitat yapısının tek tip olması biyoçeşitlilik açısından da sınırlayıcı bir durum yaratmaktadır” denildi.

Dosyada; dolgu, dalgakıran ve iskele inşaatı, deniz dibi taraması gibi işlemlerin deniz flora ve faunası üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine vurgu yapıldı. Bu işlemlerin deniz faunasının bölgeden geçici bir süre uzaklaşmasına neden olacağı kaydedildi.