3'üncü Havalimanı işçilerinin davası başladı

3’üncü Havalimanı’nda kötü çalışma koşullarını protesto ettikleri için hakkında dava açılan 31’i tutuklu, 62 işçi ilk kez mahkemeye çıkarıldı. Basın ve işçilerin aileleri duruşma salonuna alınmadı.

Duruşma öncesi, Dev Yapı-İş sendikasının yaptığı açıklamada “Bugün burada yargılanan geleceğimizdir” denildi.

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, havalimanın kötü çalışma koşullarını protesto ettikleri için hakkında dava açılan DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ve 4 İnşaat-İş yöneticisinin de aralarında bulunduğu 31’i tutuklu, 62 işçinin yargılandığı davanın ilk duruşma öncesi Gaziosmanpaşa (GOP) önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eyleme, HDP Milletvekili Oya Ersoy, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, CHP Milletvekili Kani Beko, Ali Şeker, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve çok sayıda kişi katıldı.

“Tutuklu işçiler serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde “Sendikalı olmak suç değildir”, “Yolumuz işçi sınıfının yoludur” dövizleri taşındı.

Eylemde ilk olarak konuşan İnşaat İş Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Acu, arkadaşlarının değil iş cinayetlerinden sorumlu olan şirketlerin yargılanması gerektiğini belirterek, “Arkadaşımızın taleplerinin arkasındayız. İnşaat işçisine hak ve özgürlük talep ediyoruz” dedi.

Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut eşi Ayla Karabulut da “Bugün burada işçiler, sendikacılar kötü yaşam koşullarında çalışmak istemiyoruz dedikleri için yargılanıyor. Havaalanında 52 işçi öldü ama hiç bir patron yargılanmadı. Bugün hem işçiler hem sendikacılar serbest bırakılması istiyorum” diye belirtti.

Havalimanı inşaatında 52 işçi hayatını kaybetti

"3. Havalimanı inşaatı başladığı günden bu yana işçi arkadaşlarımız için bir sömürü cehennemi oldu. Burada kaç işçinin öldüğü dahi bilinmiyor. O kadar ki devletin resmi açıklamaları bile birbirini tutmamaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2013-2018 yılları arasında 30 işçi öldü derken, en son Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) bu rakamın 52 olduğunu söyleyebilmektedir!"

Kölelik koşullarına teslim olmama iradesi yargılanıyor

"Azami kar arayışıyla işçi kardeşlerimizin iliğini soğuran patronlar sınıfının yarattıkları sistemin yaşadığı ağır ekonomik-siyasi krizin ağırlaşan sömürüsüne rıza göstermeyecek işçi ve emekçilere baştan bir mesaj salınmak isteniyor. “Direnirseniz sonununuz gözaltı-cezaevi ve hatta ölüm olur” denilmek isteniyor."

"Bugün burada geleceğimiz yargılanıyor kısaca"

"14 Eylül’de incinmiş onurları, posası çıkmış bedenleriyle kolektif bir öfke yumağı olan işçi arkadaşlarımız seçtikleri temsilcileri ve sendika yöneticisi arkadaşlarımızla 17 maddelik bir talep listesi oluşturdular.

O liste patronlar ve onları sözümona denetlemekle sorumlu resmi kurumlar hakkında yapılmış kolektif bir suç duyurusudur.

İşçi sınıfının bu en örgütsüz, en sahipsiz bölüğünün onur çığlığıdır. Tüm bir işçi sınıfının onur çığlığı… Aynı zamanda direnme ve örgütlenme hakkını kullanma bilinci ve bir sınıf olma yönelimidir. "

Grup, açıklamanın ardından duruşmayı izlemek üzere GOP adliyesine geçti.

Basın ve işçi aileleri duruşmaya alınmadı

Duruşma Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. Adliye’nin yemek salonundan görülen duruşmaya, avukatlar, milletvekilleri ve insan hakları savunucuları alındı. Basın mensupları ve işçilerin yakınları ise mahkeme tarafından salona alınmadı.